Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Prijzen zonnepanelen

De interesse in zonnepanelen groeit met de jaren. Heeft u ook interesse om zonnepanelen te kopen? Dan wilt u natuurlijk ook de prijzen van zonnepanelen weten. Op deze pagina kunt de kosten van zonnepanelen vinden.

Navigeer op deze pagina naar:

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Voordat u de prijzen van zonnepanelen gaat vergelijken om ze vervolgens te kopen, is het verstandig om eerst inzicht te krijgen in wat de kosten van zonnepanelen zijn. In de tabel hieronder is te zien wat het gemiddelde energieverbruik is van huishoudens en hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om in de energiebehoefte te voorzien. Tevens is er te zien wat de gemiddelde prijzen van de zonnepanelen zijn en wat de gemiddelde besparing is die de zonnepanelen opleveren. In de tabel hieronder is te zien dat een gezin van 4 personen gemiddeld 4600 kWh gebruikt, wat neerkomt op 22 zonnepanelen. De gemiddelde kosten van zonnepanelen, inclusief omvormers en installaties komen neer op €10.200. De gemiddelde besparing hierop is €1.055 per jaar. Dit is te zien in de 2e tabel hieronder.

aantal zonnepanelen

Natuurlijk is het ook belangrijk dat er genoeg ruimte is op uw dak om alle zonnepanelen te kunnen plaatsen. Indien er niet genoeg ruimte is of de prijzen van zonnepanelen zijn te duur, dan kan er gekozen worden om minder zonnepanelen te plaatsen. De overige stroom wordt dan aangevuld via reguliere stroom van een energieleverancier. Ook in dit geval kan er nog steeds veel winst behaald worden.

Wat zijn de prijzen van zonnepanelen?

uitgelegd hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. De kosten van de zonnepanelen zijn te zien in de tabel hieronder. In de tabel is te zien wat de gemiddelde prijzen van de zonnepanelen zijn en wat de gemiddelde besparing van zonnepanelen is. De kosten van bijvoorbeeld 16 zonnepanelen is gemiddeld tussen de € 4.500 tot €5.350, inclusief omvormers en installaties. De gemiddelde besparing hierop is €700 per jaar.

kosten zonnepanelen

Wat zijn de opbrengsten van de geleverde stroom?

Indien de zonnepanelen stroom produceren op het moment dat u zelf geen gebruik maakt van deze stroom, dan wordt deze stroom geleverd aan het elektriciteitsnet. De leverancier betaalt hiervoor dezelfde kosten die u nu betaalt voor uw stroom (gemiddeld gezien is dat 0,23 euro per kWh). Deze salderingsregeling blijft minimaal tot 2020 bestaan.

Als ik meer stroom opwek dan ik gebruik, wat gebeurt hier dan mee?

Als u over het gehele jaar meer stroom opwekt dan u zelf gebruikt, krijgt u hiervoor een vergoeding. Deze vergoeding is verschillend per energiebedrijf en is gemiddeld 0,08 euro per kWh. Net als bij het vergelijken van een leverancier, kan het verstandig zijn om de voorwaarden te vergelijken van verschillende energiebedrijven. Dit kunt u doen via www.gaslicht.com/energiebesparing/terugleveren.

 

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Vraag nu!

De kostenverdeling van zonnepanelen

Als we de bijgesloten tabel bekijken, kunnen we de kosten van zonnepanelen gaan verdelen. De installatiekosten komen overheen met 25% van de totale kosten. De materiaalkosten, voornamelijk de zonnepanelen en de omvormer, komen neer op 75% van de totale kosten. Hiernaast zijn de kosten van pv panelen visueel gemaakt in een cirkeldiagram.

kostenverdeling-zonnepanelen

Wat beïnvloedt de kosten van zonnepanelen?

Als u zonnepanelen gaat kopen kunt u een aantal keuzes maken die invloed hebben op de totale kosten van zonnepanelen. De volgende keuzes kunt u maken:

Keuze 1: Type zonnepanelen

Er zijn tegenwoordig veel verschillende zonnepanelen. Wij hebben een overzicht gemaakt met de soorten die het meest voorkomen, inclusief de gemiddelde kosten zonnepanelen. Verder vindt u ook een overzicht van de voor- en nadelen.

kosten-soorten-zonnepanelen

Keuze 2: Plaatsing op schuin of plat dak?

Er is een verschil tussen plaatsen van zonnepanelen op een plat dak of op een schuin dak. Het hoogste rendement wordt behaald op een schuin dak met een hellingsgraad van 30 tot 40 graden. De meeste daken in Nederland hebben een hellingsgraad van 45 graden waardoor het mogelijk is met een kleine constructie te werken. Wanneer u een plat dak heeft dient de installateur meer materiaal te gebruiken waardoor de kosten van zonnepanelen omhoog gaan. De gemiddelde meerprijs per zonnepaneel komt dan tussen de 10 en 50 euro te liggen.

Keuze 3: Extra opties

Naast bovenstaande keuzes kan men voor een aantal extra opties kiezen, waaraan bepaalde kosten verbonden zijn. De opties die mogelijk zijn zetten wij nog even op een rijtje.

Extra-opties zonnepanelen

Prijzen zonnepanelen evalueren

In het kort is hierboven een opbouw van kosten en bedragen opgesomd, waarbij een uitleg is gegeven hoeveel u kunt verwachten te betalen voor zonnepanelen, welke winst hiermee te behalen valt en hoe u verder op uitgaven kunt besparen. Om een volledig beeld te krijgen, lopen we alles nog even na en omschrijven we het hier wat uitgebreider. Zo weet u straks precies waar u op moet letten.  Er zijn namelijk tal van factoren die zowel bij het vaststellen van het type zonnepanelen, de aanvullende benodigdheden om deze juist te installeren en de vaardigheden van de installateurs handig zijn om hiervan op de hoogte te zijn. Al deze aspecten spelen immers een rol in hoeveel rendement u zult kunnen behalen en dus in hoeverre u de investering eruit kunt halen.

de prijzen van zonnepanelen

Subsidie op kosten zonnepanelen

Zoals aangegeven is het mogelijk om een deel van het aankoopbedrag op zowel het product als de installatiekosten terug te vragen. Hoewel hiervoor geen landelijke subsidie meer geldt, kunt u wel bij de belastingdienst de BTW declareren. Hierdoor behaalt u al een extra 21% korting op de aanbetaling op zonnepanelen. Deze regeling is in werking gezet om het plaatsen van zonnepanelen aan te moedigen. Het betreft namelijk een milieuvriendelijke methode, waarbij u zelfstandig uw eigen stroom kunt opwekken en kunt voorzien in tenminste een aanzienlijk deel van uw jaarlijkse energiebehoefte. U kunt de BTW terugvragen over materiaal en installatiekosten. Wel moet u over de opgewekte stroom zelf BTW betalen. Dit kunt u echter aan het einde van het jaar opnieuw declareren via de kleineondernemersregeling. Wanneer u voldoende energie opwekt voor eigen gebruik, hoeft u zelfs in volgende jaren ook deze BTW niet langer te betalen.

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten zonnepaneel hangen af van hoeveel u er nodig zult hebben om het beoogde rendement te kunnen behalen. Zoals omschreven hierboven bestaan er verschillende zonnepanelen die elk van een ander type materiaal zijn gemaakt. Elk materiaal reageert anders op de omstandigheden van weer en omgeving. Ook verschillend de zonnepanelen in de hoeveelheid vermogen dat ze kunnen leveren. Soms hebt u meerdere zonnepanelen nodig met minder vermogen en andere keren kunt u juist eerder kiezen voor minder zonnepanelen met juist een hoger vermogen, zodat u alsnog eenzelfde rendement kunt behalen. Afhankelijk van deze factoren wordt de zonnepanelen prijs bepaalt.

wat kost zonnepanelen

Informatie over salderen

Het kan voorkomen dat u op jaarbasis meer energie opwekt dan dat u verbruikt voor uw eigen huishouden. In dat geval kunt u het overschot aan opgewekte energie terug leveren aan een energieleverancier. Normaal betaalt u voor energie dat aan u geleverd wordt een bepaald bedrag. Bij het terug leveren ontvangt u eenzelfde prijs, waardoor dit met ontvangen stroom kan worden verrekend. Dit proces van energie terug leveren en het ontvangen van een bedrag als verrekening op uw huidige energierekening, heet salderen.

informatie over salderen

De werking van salderen op zonnepanelen prijzen

De hoeveelheid stroom wordt aangegeven in kWh, kilowatt uur. Wanneer u zelf teveel energie hebt opgewekt, hebt u in theorie teveel betaald voor uw energierekening. Dit wordt achteraf verrekend, waardoor u minder betaald of geld terugkrijgt. U krijgt wel te maken met een salderingsgrens, aangezien niet alle energie die u kunt terug leveren ook daadwerkelijk wordt meegerekend in de balans. Het is belangrijk dat u het overschot aan energie via eenzelfde aansluiting terugstuurt, als waarmee u elektriciteit van uw leverancier ontvangt. In een ander geval is saldering niet mogelijk. Ook dient u te worden beschouwd als kleinverbruiker. Dit bent u als de elektriciteitsaansluiting die u gebruikt maximaal 3x80 Ampère geeft. 

Terugverdienen op kosten zonnepanelen

Met de regeling van saldering kunt u dus een verrekening krijgen op uw energierekening. Daarnaast ontvangt u ook nog een terug-leververgoeding, wanneer er na de verrekening alsnog, een overschot overblijft. Deze vergoeding dient redelijk en acceptabel te zijn, wat wordt gecontroleerd door de Autoriteit Consument en Markt. Aangezien het ergens kan tegenvallen wat als redelijk bedrag beschouwd wordt, is het verstandig om niet te veel overschot aan stroom op te wekken. Toch is het prettig te weten dat de prijs zonnepanelen op verschillende manieren kan worden teruggewonnen. 

terugverdientijd zonnepanelen

Bespaartips voor het verlagen van de prijs.

Minder pv panelen kopen:

Het meest interessante is om uw totale energiegebruik op te wekken via zonnepanelen. Indien uw budget dit niet toestaat of er niet genoeg ruimte is op het dak, dan is het mogelijk om minder zonnepanelen te kopen. Ondanks het kopen van minder panelen, is dit nog steeds erg interessant.

Financieringsmogelijkheden (subsidie):

De landelijke subsidie is ingetrokken in 2013, maar dit betekent niet dat je geen recht hebt op andere subsidies. Bij sommige gemeentes is het mogelijk om subsidie aan te vragen. De landelijke subsidie is vervangen door terugbetaling van de BTW op een particuliere installatie. Dit betekent dus dat een particulier 21% bespaart op het kopen van zonnepanelen.

Andere manieren om zonnepanelen te financieren is om een lening af te sluiten met 2,1% rente bij “Ik investeer slim”. Of u kunt gebruik maken van een individuele energiebespaarlening of crowdfunding b.v. www.duurzaaminvesteren.nl

Meedere zonnepanelen-installateurs vergelijken:

Omdat er veel verschillende merken en installateurs zijn, kunt u veel besparen door het vergelijken van verschillende zonnepanelen-installateurs. Dit kan oplopen tot honderden euro’s. Hiervoor kunt u gebruik maken van “Offerte aanvragen

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonnepanelen lonen uiteindelijk

Op de vraag: “Wat kost zonnepanelen?”, is dus niet direct een snel antwoord te geven. Er komt veel bij kijken en u dient een weloverwogen beslissing te nemen op tal van verschillende aandachtspunten. Toch kunt u manieren vinden die zowel de aanschafsprijs helpen verlagen, als de opbrengst kunnen verhogen. Hierdoor blijft de overstap op dit type energievoorziening een aantrekkelijk en vaak lucratief alternatief op het gebruikelijke, reguliere energienet. Let vooral op de omvang en capaciteit van de zonnepanelen, zodat u niet onnodig meer koopt dan u eigenlijk kwijt kunt of nodig hebt. Laat u gedegen informeren over de verschillen in prijs zonnepanelen en hoe deze zijn opgebouwd. U kunt hiervoor offertes bij verschillende installateurs met elkaar vergelijken.

wat zijn de kosten van zonnepanelen
Shares
Share This