Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Prijzen zonnepanelen

De interesse in zonnepanelen groeit met de jaren. Heeft u ook interesse om zonnepanelen te kopen? Dan wilt u natuurlijk ook de prijzen van zonnepanelen weten. Op deze pagina kunt de kosten van zonnepanelen vinden.

Navigeer op deze pagina naar:

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Voordat u de prijzen van zonnepanelen gaat vergelijken om ze vervolgens te kopen, is het verstandig om eerst inzicht te krijgen in wat de kosten van zonnepanelen zijn. In de tabel hieronder is te zien wat het gemiddelde energieverbruik is van huishoudens en hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om in de energiebehoefte te voorzien. Tevens is er te zien wat de gemiddelde prijzen van de zonnepanelen zijn en wat de gemiddelde besparing is die de zonnepanelen opleveren. In de tabel hieronder is te zien dat een gezin van 4 personen gemiddeld 4600 kWh gebruikt, wat neerkomt op 22 zonnepanelen. De gemiddelde kosten van zonnepanelen, inclusief omvormers en installaties komen neer op €10.200. De gemiddelde besparing hierop is €1.055 per jaar. Dit is te zien in de 2e tabel hieronder.

aantal zonnepanelen

Natuurlijk is het ook belangrijk dat er genoeg ruimte is op uw dak om alle zonnepanelen te kunnen plaatsen. Indien er niet genoeg ruimte is of de prijzen van zonnepanelen zijn te duur, dan kan er gekozen worden om minder zonnepanelen te plaatsen. De overige stroom wordt dan aangevuld via reguliere stroom van een energieleverancier. Ook in dit geval kan er nog steeds veel winst behaald worden.

Zie ook

Wat zijn de prijzen van zonnepanelen?

De kosten van de zonnepanelen zijn te zien in de tabel hieronder. In de tabel is te zien wat de gemiddelde prijzen van de zonnepanelen zijn en wat de gemiddelde besparing van zonnepanelen is. De kosten van bijvoorbeeld 16 zonnepanelen is gemiddeld tussen de € 4.500 tot €5.350, inclusief omvormers en installaties. De gemiddelde besparing hierop is €700 per jaar.

Wat zijn de opbrengsten van de geleverde stroom?

Indien de zonnepanelen stroom produceren op het moment dat u zelf geen gebruik maakt van deze stroom, dan wordt deze stroom geleverd aan het elektriciteitsnet. De leverancier betaalt hiervoor dezelfde kosten die u nu betaalt voor uw stroom (gemiddeld gezien is dat 0,23 euro per kWh). Deze salderingsregeling blijft minimaal tot 2020 bestaan.

Zie ook:

 

Als ik meer stroom opwek dan ik gebruik, wat gebeurt hier dan mee?

Als u over het gehele jaar meer stroom opwekt dan u zelf gebruikt, krijgt u hiervoor een vergoeding. Deze vergoeding is verschillend per energiebedrijf en is gemiddeld 0,08 euro per kWh. Net als bij het vergelijken van een leverancier, kan het verstandig zijn om de voorwaarden te vergelijken van verschillende energiebedrijven. Dit kunt u doen via gaslicht.com.

Zie ook

 

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

De kostenverdeling van zonnepanelen

Als we het onderstaande cirkeldiagram bekijken, kunnen we de kosten van zonnepanelen gaan verdelen. De installatiekosten komen overheen met 25% van de totale kosten. De materiaalkosten, voornamelijk de zonnepanelen en de omvormer, komen neer op 75% van de totale kosten. Hieronder ziet u de kosten van pv panelen in een cirkeldiagram.

kostenverdeling-zonnepanelen

Wat beïnvloedt de kosten van zonnepanelen?

Als u zonnepanelen gaat kopen kunt u een aantal keuzes maken die invloed hebben op de totale kosten van zonnepanelen. De volgende keuzes kunt u maken:

Keuze 1: Type zonnepanelen

Er zijn tegenwoordig vele verschillende soorten zonnepanelen. Wij hebben een overzicht gemaakt met de soorten die het meest voorkomen, inclusief de gemiddelde kosten zonnepanelen. Verder vindt u ook een overzicht van de voor- en nadelen.

Keuze 2: Plaatsing op schuin of plat dak?

Er is een verschil tussen plaatsen van zonnepanelen op een plat dak of op een schuin dak. Het hoogste rendement wordt behaald op een schuin dak met een hellingsgraad van 30 tot 40 graden. De meeste daken in Nederland hebben een hellingsgraad van 45 graden waardoor het mogelijk is met een kleine constructie te werken. Wanneer u een plat dak heeft dient de installateur meer materiaal te gebruiken waardoor de kosten van zonnepanelen omhoog gaan. De gemiddelde meerprijs per zonnepaneel komt dan tussen de 10 en 50 euro te liggen.

Zie ook

Keuze 3: Extra opties

Naast bovenstaande keuzes kan men voor een aantal extra opties kiezen, waaraan bepaalde kosten verbonden zijn. De opties die mogelijk zijn zetten wij nog even op een rijtje.

Extra-opties zonnepanelen

Subsidies

Het is mogelijk om een deel van het aankoopbedrag op zowel het product als de installatiekosten terug te vragen. Hoewel hiervoor geen landelijke subsidie meer geldt, kunt u wel bij de belastingdienst de BTW declareren. Hierdoor behaalt u al een extra 21% korting op de aanbetaling op zonnepanelen. Deze regeling is in werking gezet om het plaatsen van zonnepanelen aan te moedigen. Het betreft namelijk een milieuvriendelijke methode, waarbij u zelfstandig uw eigen stroom kunt opwekken en kunt voorzien in tenminste een aanzienlijk deel van uw jaarlijkse energiebehoefte. U kunt de BTW terugvragen over materiaal en installatiekosten. Wel moet u over de opgewekte stroom zelf BTW betalen. Dit kunt u echter aan het einde van het jaar opnieuw declareren via de kleineondernemersregeling. Wanneer u voldoende energie opwekt voor eigen gebruik, hoeft u zelfs in volgende jaren ook deze BTW niet langer te betalen.

Zie ook

wat kost zonnepanelen

Bespaartips voor het verlagen van de prijs.

Minder pv panelen kopen:

Het meest interessante is om uw totale energiegebruik op te wekken via zonnepanelen. Indien uw budget dit niet toestaat of er niet genoeg ruimte is op het dak, dan is het mogelijk om minder zonnepanelen te kopen. Ondanks het kopen van minder panelen, is dit nog steeds erg interessant.

Financieringsmogelijkheden (subsidie):

De landelijke subsidie is ingetrokken in 2013, maar dit betekent niet dat je geen recht hebt op andere subsidies. Bij sommige gemeentes is het mogelijk om subsidie aan te vragen. De landelijke subsidie is vervangen door terugbetaling van de BTW op een particuliere installatie. Dit betekent dus dat een particulier 21% bespaart op het kopen van zonnepanelen.

Andere manieren om zonnepanelen te financieren is om een lening af te sluiten met 2,1% rente bij “Ik investeer slim”. Of u kunt gebruik maken van een individuele energiebespaarlening of crowdfunding b.v. www.duurzaaminvesteren.nl

Meedere zonnepanelen-installateurs vergelijken:

Omdat er veel verschillende merken en installateurs zijn, kunt u veel besparen door het vergelijken van verschillende zonnepanelen-installateurs. Dit kan oplopen tot honderden euro’s. Hiervoor kunt u gebruik maken van “Offerte aanvragen

Prijzen zonnepanelen
Shares
Share This