Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Zonnepanelen plat dak

U wilt zonnepanelen plaatsen op een plat dak? Wat zijn dan de kosten? De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen plat dak zijn hoger dan het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak. Het rendement van zonnepanelen is het hoogst bij een hellingshoek van 35 graden gericht op het zuiden. Dit betekent dat de zonnepanelen op uw plat dak schuin moeten komen te staan. Er zijn speciale consoles nodig. U vult deze consoles met ballast, grind, stenen of zandzakken. Door deze materialen te gebruiken blijven de zonnepanelen ook staan bij zeer slechte weersomstandigheden op uw plat dak. De extra kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak bedragen tussen de 10 en 50 euro per zonnepaneel.

Zonnepanelen plat dak

Hoe schuiner de hellingshoek van de zonnepanelen, hoe meer schaduw er komt rondom de zonnepanelen op  uw plat dak. Hierdoor is het belangrijk dat er ruimte rondom te zonnepanelen zit, zodat de overige zonnepanelen ook zon ontvangen. De gemiddelde ruimte van zonnepanelen op een plat dak is ongeveer 4m2 per zonnepaneel. Indien zonnepanelen op een schuin dak geplaatst worden, is gemiddeld gezien 1,7 m2 genoeg. Indien u niet genoeg ruimte voor zonnepanelen op uw plat dak heeft, is het mogelijk om de hellingshoek minder dan 35 graden te maken, waardoor het rendement lager wordt, maar het is dan wel mogelijk om meer zonnepanelen te installeren op uw plat dak.

Rendement zonnepaneel voor uw plat dak: Zonnepanelen soorten

Rendement van de zonnepanelen is afhankelijk van het merk zonnepaneel en de herkomst van de zonnepanelen. Er zijn monokristallijn-zonnepanelen, die beschikken over gemiddeld gezien het meeste rendement. Deze worden gevolgd door een ander soort zonnepaneel, genaamd polykristallijn- zonnepanelen. De dunne film-zonnepanelen, die het goedkoopste zijn, leveren het minste rendement op. De prijzen van de zonnepanelen zijn te vinden bij “Prijzen zonnepanelen”.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Zonnepanelen plaatsen op uw plat dak

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van de plek waar u de zonnepanelen plaatst. Indien de zonnepanelen op een plat dak worden geplaatst, kunt u zelf bepalen wat de hellingshoek wordt. Wel is het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak duurder. Het meeste rendement wordt behaald als de zonnepanelen gericht staan op het zuiden met een hoek van ongeveer 35 graden. Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is het belangrijk dat de zonnepanelen niet in de schaduw geplaatst worden door bijvoorbeeld een schoorsteen of bomen, die in de buurt staan. Ook is het belangrijk dat de zonnepanelen die u plaatst op een plat dak niet direct bij de dakrand staan. Als de zonnepanelen dicht bij de dakrand geplaatst worden is de kans groter dat de zonnepanelen schade krijgen, waardoor het rendement lager wordt.

Zonnepanelen dak zwart

Zonnepanelen op een plat dak ontvangen meer wind dan panelen op een schuin dak. De zonnepanelen moeten gemiddeld gezien 0,5 tot 1 meter van de dakrand staan. Dat hangt ook af van de hellingshoek van de zonnepanelen. Indien u niet genoeg ruimte voor zonnepanelen op uw plat dak heeft, is het mogelijk om de hellingshoek minder dan 35 graden te maken, waardoor het rendement lager wordt, maar het is dan wel mogelijk om meer zonnepanelen te installeren. Wij adviseren zelf om zonnepanelenbedrijven ter plekke te laten kijken wat de mogelijkheden zijn voor zonnepanelen op een plat dak. Om dit gemakkelijk en snel te doen kunt u zich inschrijven bij ons.

Zonnepanelen voor ieder dak

Ieder dak is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Of het nu een pannendak, plat dak of een dak van golfplaten betreft. Dit noemt men op dak systemen, maar u kunt ook denken aan een in dak systeem of gevel bekleding.

Pannendak

Voor de montage van uw zonnepanelen op een pannendak, wordt een aluminium railsysteem toegepast, dat gebruik maakt van dakhaken, die tussen de dakpannen aan de panlatten bevestigd worden. Aan deze haken wordt de rail bevestigd, waarop de zonnepanelen geklemd worden. Door dit systeem is uw dak weer waterdicht.

plat dak

Plat dak

Voor de montage van uw zonnepanelen wordt een eenvoudig te plaatsen aluminium frame toegepast. Het montage systeem is ontwikkeld voor eenvoudige en snelle montage van zonnepanelen op platte daken. Het montage systeem kan op het dak worden bevestigd door middel van schroeven of gemakkelijk te plaatsen beton ballast. Op het frame worden de zonnepanelen bevestigd.

Er wordt geadviseerd om minder op te wekken dan u zelf verbruikt. Indien u meer stroom opwekt dan u zelf gebruikt, wordt er gebruik gemaakt van salderen. Dit betekent dat u een vergoeding krijgt voor de extra opgeleverde stroom. De opbrengst van de extra opgeleverde stroom is verschillend en is afhankelijk van uw energiebedrijf. De gemiddelde opbrengst is 0,08 euro per kWh. Het is verstandig om de opbrengst per KwH van de energiebedrijven te vergelijken. Dit kan via www.gaslicht.com/energiebesparing/terugleveren.

Golfplaten

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een golfplatendak worden lange schroeven in de balken (gordingen) onder de golfplaten geschroefd, een neopreen ring zorgt voor een waterdichte verbinding van golfplaten en op de rail boven de golfplaten worden de zonnepanelen geklemd.

Carport met zonnepanelen

Heeft u op uw woning te weinig ruimte voor het plaatsen van zonnepanelen en heeft u een carport? Op het dak van uw carport kunt u zonnepanelen plaatsen.

Gevel bekleding

U kunt uw gevel bekleden met zonnepanelen. Dit is ook wat we bij steeds meer bedrijfsgebouwen zien. Echter zal het rendement niet echt hoog zijn, maar het ziet er mooi uit en u doet toch veel voor het milieu.

zonnepanelen veld

Zonnepanelen plat dak: de voornaamste aandachtspunten

In het kort is al verteld wat er allemaal bij komt kijken wanneer u zonnepanelen op een plat dak wilt gaan plaatsten. Om het helemaal goed in beeld te krijgen, kunnen we verschillende aandachtspunten opnieuw opnoemen en verder hierop uitweiden. Zo weet u precies wat u kunt verwachten en waar u op moet letten voordat u over gaat op de aanschaf van zonnepanelen. Er zijn namelijk nogal wat elementen die de functionaliteit, het beeld, het gebruik en het uiteindelijke rendement beïnvloeden.

zonnepanelen plat dak plaatsen

Zonnepanelen plat dak: de voornaamste aandachtspunten

In het kort is al verteld wat er allemaal bij komt kijken wanneer u zonnepanelen op een plat dak wilt gaan plaatsten. Om het helemaal goed in beeld te krijgen, kunnen we verschillende aandachtspunten opnieuw benoemen en deze verder bespreken. Zo weet u precies wat u kunt verwachten en waar u op moet letten voordat u over gaat op de aanschaf van zonnepanelen. Er zijn namelijk nogal wat elementen die de functionaliteit, het beeld, het gebruik en het uiteindelijke rendement beïnvloeden

Aandachtspunten zonnepanelen plaatsen, ze beïnvloeden elkaar

U wilt zonnepanelen op een plat dak laten plaatsen? Welke keuzes maakt u dan? Wanneer u hebt vastgesteld wat voor soort dak de zonnepanelen gaan dragen, komt het volgende aspect in beeld. Namelijk hoeveel panelen u op dit dak kunt plaatsen. Meteen springen dan ook in deze overweging opnieuw enkele duidelijke aandachtspunten in beeld. De hoeveelheid panelen hangt namelijk af ten eerste van de investering die u wilt doen, dus dan hangt het af van het totaalbedrag wat u er bereid voor bent te betalen. Daarnaast hangt het af hoeveel schaduw uw platte dak vangt, door aanwezigheid van bomen, schoorstenen of antennes, maar evenzo de schaduw die wordt veroorzaakt door de andere zonnepanelen. Schaduw wilt u zoveel mogelijk vermijden. Indien dit niet lukt, kunt u gelukkig gebruik maken van een power optimizer. Zo ziet u maar weer: heeft u het ene aspect bekeken, dan volgt vaak meteen een nieuw aandachtspunt, dat even belangrijk is voor de uiteindelijke beslissing. Gelukkig is voor alles een bijpassende oplossing te bedenken, zodat u het meeste rendement uit uw zonnepanelen kunt halen.

Hellingshoek heeft invloed op het rendement

Om de uitwerking van schaduwvorming te kunnen evalueren, zult u moeten weten in welke hellingshoek de zonnepanelen geplaatst kunnen worden en bovendien in welke richting. Is een grotere helling mogelijk en nodig voor het behalen van een gewenst rendement, dan dienen de zonnepanelen verder van elkaar af te staan om schaduwvorming te voorkomen. Een verdere afstand houdt in dat er minder panelen op eenzelfde oppervlakte kunnen worden geplaatst. Bij een andere hellingshoek of een oost/west plaatsing zult u weer meer panelen op eenzelfde oppervlak kwijt kunnen. Het hangt dus voor een groot deel af of de panelen staand of liggend worden geplaatst, in welke richting en onder welke hellingshoek.

juiste hoekhelling zonnepanelen

De ideale hellingshoek

Een zonnepaneel op een plat dak vraagt om een juiste afstemming qua hellingshoek. Om het meeste rendement te behalen, dient deze zo’n 35 à 36 graden te zijn. Hoe hoger de hellingshoek, des te sterker de schaduwvorming. U kunt ervoor kiezen om een lagere hellingshoek te nemen, echter behaalt u zo minder rendement. Ook kunt u minder panelen plaatsen en eveneens minder rendement behalen. Om dit op te heffen, kunt u kiezen voor panelen met een hoger vermogen. 

Berekening van de ballast

Nog een aandachtspunt dat meespeelt bij het uitkiezen van een zonnepaneel op een plat dak, is de berekening van de ballast die op het dak komt te liggen. Elk dak kent namelijk een maximum aan belasting dat gedragen kan worden, alvorens u kans loopt dat het instort. Dit is een belangrijk aandachtspunt, waar zeker rekening mee moet worden gehouden. Ook hier springen enkele factoren in beeld om de belasting te kunnen berekenen. Zo kan uw installateur u informeren over de constructie van het bevestigingsmateriaal. Bij een zonnepaneleninstallatie die bestaat uit de zonnepanelen en de constructie kunt u rekenen op een gemiddeld gewicht van rond de 10 tot 20 kg/m2. Ook de hoogte van het dak en de windzone waarin uw woning zich bevindt, dragen bij in de berekening van de belasting. Vaak zijn per windzone en hoogte van panden tabellen beschikbaar, waarin vermeld staat hoeveel belasting hierin mogelijk is.

huis met zonnepanelen

Benodigd montagemateriaal zonnepaneel plat dak

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak, kunt u kiezen uit verschillende soorten opstellingen.

  • Er bestaan open opstellingen met een frame.
  • U heeft ook gesloten opstellingen met onder meer plastic bakken.

Het voordeel van open opstellingen is dat deze over het algemeen goedkoper uitvallen. Houd echter wel rekening met een hogere belasting door de opwaartse druk die nodig is.

materiaal zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen plat dak? informatie inwinnen loont!

Zonnepaneel plat dak plaatsen is duidelijk zeker geen heel eenvoudige onderneming. Er komt nog best wat bij kijken. Als u er zeker van wilt zijn dat u van alle aandachtspunten op de hoogte bent, zult u zich in de materie moeten verdiepen. Uiteraard kunnen installateurs u uitstekend hierin adviseren en duidelijk aangeven wat de voor- en nadelen zijn als u zonnepanelen op uw plat dak wilt laten plaatsen. Een plat dak brengt zo zijn eigen uitdagingen met zich mee, maar het ontneemt zeker niet de mogelijkheid tot het plaatsen van goed functionerende zonnepanelen, die u kunnen voorzien in uw energiebehoefte en u een goed rendement kunnen opleveren. Ondanks dat het wat tijd en aandacht vraagt, zult u blij zijn dat u niet onbezonnen voor de eerste de beste aanbieding bent gegaan. Ook met een plat dak kunt u namelijk zeker uw doelstellingen behalen en profijt halen uit uw investering in zonnepanelen plat dak.

Shares
Share This