Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Geschiktheid dak voor zonnepanelen

Wanneer u overweegt om over te stappen op het installeren van zonnepanelen, dan zult u enkele factoren in acht moeten nemen. Niet elke situatie leent zich ideaal voor zonnepanelen, echter valt er veel te doen om de omstandigheden dusdanig te optimaliseren dat u het meeste profijt uit uw investering weet te halen.

Geschiktheid dak voor zonnepanelen

Daken bepalen rendement

Het is belangrijk vast te stellen of zonnepanelen op uw dak kunnen worden geplaatst. Hierbij moet u kijken naar de omvang van het dak, hoe de constructie van het dak is en wat de oriëntatie is. Dit bepaalt voor een groot deel hoe hoog het rendement zal uitvallen, dus hoeveel energie er uiteindelijk door de zonnepalen uit zonne-energie kan worden opgewekt en ingezet voor gebruik in uw eigen woning. Mogelijk zijn er nog enkele factoren waar u eerst aandacht aan moet geven, voordat de zonnepanelen geplaatst kunnen worden. 

Constructie van het dak

Niet elk dak leent zich optimaal voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo zult u op rieten daken niet over kunnen stappen op installatie van zonnepanelen, omdat dit brandgevaar oplevert. Over het algemeen lenen daken met dakpannen en golfplaten zich beter voor zonnepanelen. Het montagesysteem van de zonnepanelen moeten wel door middel van stalen verbindingen aan de onderliggende constructie van het dak bevestigd kunnen worden. De dakpannen zullen hiervoor moeten worden opgelicht.  Wanneer de dakpannen echter van klei gemaakt zijn en dus breekbaar zijn, wordt het lastig om zonnepanelen te installeren.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Oppervlakte van het dak

Naast de constructie van het dak, zult u ook moeten bepalen hoe groot het oppervlak is waarop de zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Over het algemeen zullen zonnepanelen een afmeting hebben van 1x 1.65 meter. Wanneer u 16 zonnepanelen wilt plaatsen, moet u rekenen op een omvang van 3,30 x 4,60 tot wel 8 meter. Ook dient de rand van het dak vrijgehouden te worden, dus de afmeting aan vrije ruimte op uw dak dat nodig is voor de zonnepanelen dient rond de 15 en 30 m2 te zijn. Afhankelijk van de vorm van uw dak zal blijken of een dergelijke installatie te verwezenlijken valt.

Oriëntatie van daken

Naast de constructie en ruimte op de daken is het tevens belangrijk vast te stellen of er voldoende zonlicht op de zonnepanelen zal vallen. Wanneer het dak gericht is op het noorden zal dit veelal volledig in de schaduw staan. Dit maakt het opwekken van zonne-energie tot een extra uitdaging. U doet er beter aan zonnepanelen te plaatsen op daken met een zuid- of oost/west ligging. Hierdoor vangen de zonnepanelen voldoende zonlicht en zal het rendement hoger uitvallen

Oppervlakte voor het dak voor zonnepanelen

Plat dak of schuin dak

Zonnepanelen op een schuin dak vangen bij voorbaat beter zonlicht dan zonnepanelen op een plat dak. U dient zelf voor een geschikte hellingshoek te zorgen. Voorkom hierbij dat de zonnepanelen schaduw op elkaar werpen. Voor een hoog rendement vanuit voldoende zonnepanelen is een oost/west ligging het meest gunstigst. Zo vangen de zonnepanelen afwisselend zonlicht en wekt u zo voldoende energie op eigen gebruik in uw woning

Shares
Share This