Zonnepanelen vergelijken

Groen vinkje Vrijblijvend en gratis

Groen vinkje Afhankelijk en objectief

Groen vinkje Snel en gemakkelijk

Groen vinkje Bespaar tot 40%!

 

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplichte velden.

Zonnepanelen kopen?

Vergelijk zonnepanelen-bedrijven en bespaar tot 40% op de aanschaf van zonnepanelen!

Waarom vergelijken?

Groen vinkje Gratis en vrijblijvend

Groen vinkje Snel en gemakkelijk

Groen vinkje Bespaar tot 40 %

Groen vinkje Betrouwbare specialisten

Welke omvormer voor zonnepanelen

Welke omvormer is nu een goede keuze voor een bepaald systeem. Dit is van vele factoren afhankelijk welke omvormer het beste is. Wij zullen uitleggen welke omvormer waar toe te passen en wat niet te doen. Omvormers zijn er in overvloed van echte top klasse tot helaas ook mindere kwaliteit. Er zijn dan ook wel behoorlijke verschillen in kwaliteit, en opbrengst.

Welke omvormer merken waar we goede ervaring mee hebben zullen we nader bespreken en toelichten.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu offertes aan bij zonnepanelen specialisten!

Welke omvormer waar toepassen en mogelijkheden

In de basis zijn er 3 mogelijkheden namelijk:

1 De string omvormer, deze stuurt alle panelen aan welke aangesloten zijn doormiddel van 1, 2, of 3  MPP- trackers. String omvormers worden afgestemd op het aantal panelen en is achteraf moeilijk uitbreidt baar. Garanties 5 tot 10 jaar en optioneel te verlengen. Altijd 1 merk en type paneel gebruiken. Nooit panelen van 1 string onder verschillende hoeken leggen of andere richting. Oostwest kan alleen met 2 mpp trackers.

2 De optimizers, dit is een combinatie van een omvormer en per paneel een optimizer ideaal voor schaduw situaties. Dit systeem zal onder alle omstandigheden het maximale rendement halen met zonnepanelen. Bij eventuele uitbreiding zal er een andere omvormer moeten komen. Standaard 12 jaar garantie op de omvormer en 25 jaar op optimizers. Je bent flexibel met de opstelling van panelen maar je moet wel 1 merk en type gebruiken.

3 Micro-inverters worden per paneel of per 2 panelen aangesloten. Ze worden op het dak onder de panelen geplaatst, en werken uitstekend voor schaduw problemen. Bij een eventuele uitbreiding van het systeem is de micro- inverter erg geschikt. Garanties 20 tot 25 jaar. Bij micro- inverters ben je feitelijk het meest flexibel. Welke omvormer u nu uiteindelijk ook kiest zal natuurlijk van prijs, garanties, en situatie afhangen.

Hieronder een aantal omvormers met uitleg:

Levensduur en derating omvormers

De levensduur kan degraderen wanneer de omvormer op een te warme plaats staat (>35 à 50°C afhankelijk van het type). Het is dus aangeraden om de omvormers in een koele plaats te installeren, bijvoorbeeld in de kelder of buiten langs een schaduwrijke kant. Veelal, om korte gelijkstroomdraden te hebben wordt de omvormer echter op zolder geïnstalleerd. Dit is zeker een te mijden opstelling.

Wanneer de omvormer op een te warme plaats staat (>35°C) kan het zijn dat zij hun eigen geproduceerde warmte niet meer weg krijgt. Een omvormer heeft een rendement van 95%. Er blijft nog altijd 5% ter plaatse. Deze moet weg geventileerd worden. Als de huidige omvormers te warm komen schakelen zij  hun geproduceerd  vermogen naar beneden (derating) om zichzelf te beschermen tegen oververhitting en dus uitvallen. Deze derating beperkt zelf automatisch het geproduceerd vermogen dat op het lichtnet gestoken wordt.

Er zijn 3 deratings:

  • Derating van de temperatuur: beperking van het afgiftevermogen opdat de omvormer niet zou oververhitten.
  • Derating van de ingangstroom: problemen met te hoge ingangstroom aan de PV-zijde
  • Derating van het vermogen: voor driefasige omvormers om asymetrie te voorkomen
Omvormers

Koeling van de omvormer

Een omvormer heeft een rendement van 95%. 5% blijft dus ter plaatse in de omvormer. De levensduur van de omvormers kan degraderen wanneer de omvormer op een te warme plaats staat (>35°C). Het is dus aangeraden om de omvormer in een koele kamer te installeren, bijvoorbeeld in de kelder. Veelal, om korte gelijkstroomdraden te hebben wordt de omvormer echter op zolder geïnstalleerd. Dit is zeker geen ideale situatie. Er zijn koelere locaties.

Voor het vergelijke van installateurs hebben wij een E-book samengesteld waarop u moet letten vóór, tijdens en na het gesprek. Dit krijgt u als u zich inschrijft.

Zonnepanelen kopen?

Vergelijk zonnepanelen-bedrijven en bespaar tot 40% op de aanschaf van zonnepanelen!

Waarom vergelijken?

Groen vinkje Gratis en vrijblijvend

Groen vinkje Snel en gemakkelijk

Groen vinkje Bespaar tot 40 %

Groen vinkje Betrouwbare specialisten

Shares
Share This