Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Welke omvormer voor zonnepanelen

Welke omvormer is nu een goede keuze voor een bepaald systeem. Dit is van vele factoren afhankelijk welke omvormer het beste is. Wij zullen uitleggen welke omvormer waar toe te passen en wat niet te doen. Omvormers zijn er in overvloed van echte top klasse tot helaas ook mindere kwaliteit. Er zijn dan ook wel behoorlijke verschillen in kwaliteit, en opbrengst.

Welke omvormer merken waar we goede ervaring mee hebben zullen we nader bespreken en toelichten.

Omvormer zonnepanelen

Welke omvormer waar toepassen en mogelijkheden

In de basis zijn er 3 mogelijkheden namelijk:

1 De string omvormer, deze stuurt alle panelen aan welke aangesloten zijn doormiddel van 1, 2, of 3  MPP- trackers. String omvormers worden afgestemd op het aantal panelen en is achteraf moeilijk uitbreidt baar. Garanties 5 tot 10 jaar en optioneel te verlengen. Altijd 1 merk en type paneel gebruiken. Nooit panelen van 1 string onder verschillende hoeken leggen of andere richting. Oostwest kan alleen met 2 mpp trackers.

2 De optimizers, dit is een combinatie van een omvormer en per paneel een optimizer ideaal voor schaduw situaties. Dit systeem zal onder alle omstandigheden het maximale rendement halen met zonnepanelen. Bij eventuele uitbreiding zal er een andere omvormer moeten komen. Standaard 12 jaar garantie op de omvormer en 25 jaar op optimizers. Je bent flexibel met de opstelling van panelen maar je moet wel 1 merk en type gebruiken.

3 Micro-inverters worden per paneel of per 2 panelen aangesloten. Ze worden op het dak onder de panelen geplaatst, en werken uitstekend voor schaduw problemen. Bij een eventuele uitbreiding van het systeem is de micro- inverter erg geschikt. Garanties 20 tot 25 jaar. Bij micro- inverters ben je feitelijk het meest flexibel. Welke omvormer u nu uiteindelijk ook kiest zal natuurlijk van prijs, garanties, en situatie afhangen.

Hieronder een aantal omvormers met uitleg:

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Levensduur en derating omvormers

De levensduur kan degraderen wanneer de omvormer op een te warme plaats staat (>35 à 50°C afhankelijk van het type). Het is dus aangeraden om de omvormers in een koele plaats te installeren, bijvoorbeeld in de kelder of buiten langs een schaduwrijke kant. Veelal, om korte gelijkstroomdraden te hebben wordt de omvormer echter op zolder geïnstalleerd. Dit is zeker een te mijden opstelling.

Wanneer de omvormer op een te warme plaats staat (>35°C) kan het zijn dat zij hun eigen geproduceerde warmte niet meer weg krijgt. Een omvormer heeft een rendement van 95%. Er blijft nog altijd 5% ter plaatse. Deze moet weg geventileerd worden. Als de huidige omvormers te warm komen schakelen zij  hun geproduceerd  vermogen naar beneden (derating) om zichzelf te beschermen tegen oververhitting en dus uitvallen. Deze derating beperkt zelf automatisch het geproduceerd vermogen dat op het lichtnet gestoken wordt.

Er zijn 3 deratings:

  • Derating van de temperatuur: beperking van het afgiftevermogen opdat de omvormer niet zou oververhitten.
  • Derating van de ingangstroom: problemen met te hoge ingangstroom aan de PV-zijde
  • Derating van het vermogen: voor driefasige omvormers om asymetrie te voorkomen
omvormer zonnepaneel

Koeling van de omvormer

Een omvormer heeft een rendement van 95%. 5% blijft dus ter plaatse in de omvormer. De levensduur van de omvormers kan degraderen wanneer de omvormer op een te warme plaats staat (>35°C). Het is dus aangeraden om de omvormer in een koele kamer te installeren, bijvoorbeeld in de kelder. Veelal, om korte gelijkstroomdraden te hebben wordt de omvormer echter op zolder geïnstalleerd. Dit is zeker geen ideale situatie. Er zijn koelere locaties.

Voor het vergelijke van installateurs hebben wij een E-book samengesteld waarop u moet letten vóór, tijdens en na het gesprek. Dit krijgt u als u zich inschrijft.

Wat zijn de opbrengst en rendement zonnepanelen?

Het gemiddelde rendement van de zonnepanelen is in de winter minder doordat er minder zonuren zijn. Een zonnepaneel bestaat meestal uit 60 zonnecellen die serie-geschakeld zijn. Daarmee leveren ze tot wel 300 Watt vermogen. Dit vermogen wordt alleen gehaald wanneer de zon er recht op schijnt .

De opbrengst is in de schaduw ongeveer 40% van de totale opbrengst. Bij zonnepanelen  op het westen en oosten is dat 70%. Maar dit is ook afhankelijk van de hellingshoek van de zonnepanelen.

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van het soort zonnepaneel en het merk van het zonnepaneel. Gemiddeld levert een zonnepaneel per vierkante meter (1m2) per jaar ongeveer 250 kWh aan stroom. Het gemiddelde energieverbruik per huishouden is te zien in onderstaande tabel.

Shares
Share This