Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen? Zonnepanelen hebben losse afzonderlijke zonnecellen. Deze afzonderlijke zonnecellen worden ook PV cellen genoemd. Omdat de kosten van zonnepanelen in Nederland blijven dalen en Nederlanders steeds duurzamer bezig zijn, overwegen steeds meer mensen om zonnepanelen te kopen. Maar hoe werken zonnepaneel en waaruit bestaat een zonnestroom-installatie? Een zonnestroom-installatie bestaat uit het volgende:

  • Zonnepanelen
  • Omvormer
  • Data management
  • Aparte groep met teruglevering
  • Bevestiging

Het is van belang dat u de werking van de zonnepanelen kent, voordat u de keuze maakt om ze aan te schaffen. Als u de werking kent, ziet u namelijk in dat het echt een goede keuze is om hier voor te gaan.

Zonnepanelen installatie

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen hebben losse afzonderlijke zonnecellen. Deze afzonderlijke zonnecellen worden ook PV cellen genoemd. Op deze zonnepanelen zitten laagjes silicium. Als er licht op deze zonnepanelen valt, wordt dit omgezet in elektrische spanning. Deze spanning wordt via de omvormer omgezet naar wisselstroom. Deze wisselstroom gebruikt u in huis. Hoe het silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het zonnepaneel. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. De markt kent voornamelijk Mono- en Poly-kristallijn panelen. Bij een zonnepaneel wordt de zonne-energie omgezet in elektriciteit. Een andere naam voor zonnepanelen is PV panelen. In het Engels worden ze ook wel Photo Voltaic genoemd. Dit komt omdat het de fotovoltaïsche cellen in een paneel zijn die de zonne-energie opvangen. Er zijn mensen die de zonnepanelen verwarren met zonnecollectoren, maar dit  moet u niet doen. Het werkt namelijk middels een ander principe. Bij de collectoren wordt er stromend water opgewarmd met zonnewarmte. 

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Werking lagen zonnecellen

De zonnecellen hebben twee lagen en daar tussenin ontstaat elektrische stroom. die ontstaat onder invloed van zonlicht. Vroeger werden de zonnecellen gemaakt van silicium, maar naarmate de tijd vorderde kwamen er ook dunne-film zonnecellen. Momenteel is er weer een nieuwe soort, ook wel bekend onder de derde generatie zonnepanelen. Deze zonnecellen kunnen polymeren, quantum-dots en nano antennes bevatten. Het is veel lichter materiaal. Ze worden daarom ook wel plastic zonnecellen genoemd (omdat ze zo licht zijn). Als er op deze manier zonne-energie op wordt gevangen, is dat een vorm van duurzame of ook wel groene energie genoemd.

werking lagen zonnepanelen

Kostbare investering: werking zonnepanelen

Zonnepanelen zijn wel kostbaar in de aanschaf. Op de langere termijn zullen ze zorgen voor een kostenbesparing. Investeren in zonnepanelen wordt wel steeds vaker gedaan, zowel voor het milieu, als voor de prijs van elektriciteit die ieder jaar stijgt. Als u ook geld wilt besparen en wat goeds wilt doen voor het milieu, dan is het belangrijk om te weten hoe zonnepanelen werken. Daarbij dient u te letten op de kwaliteit en het rendement van de zonnepanelen, maar ook op uw woning (de aard en oriëntatie van uw daken). Ook is de hellingshoek van de panelen van belang, net als het rendement wat u er uit kunt halen.

Kostbare investering werking zonnepanelen

Werking van zonnepanelen

De werking van zonnepanelen is van groot belang om in kaart te brengen. Voordat u namelijk de keuze maakt om zonnepanelen aan te schaffen, dient u de werking te kennen. De zonnepanelen installatie bestaat uit panelen, omvormers en bedrading. De stroom die op wordt gewekt, wordt vervolgens aan het elektriciteitsnet geleverd. Deze wordt dan opgeslagen of direct gebruikt. Dit hangt allemaal af van de omstandigheden te denken aan het stroomgebruik en de locatie van uw woning. De zonnepanelen op een dak van een rijtjeshuis worden vaak aan het elektriciteitsnet gekoppeld in de stad. Maar dit kan bij u dus anders zijn. De werking van de zonnepanelen is dus heel sterk afhankelijk van uw situatie.

werking van zonnepanelen

Schijnt de zon in Nederland voldoende?

In landen waar de zon meer schijnt leveren de zonnepanelen meer op dan in Nederland. Desondanks schijnt de zon meer dan voldoende om zonnestroom rendabel te maken. Daarnaast functioneren zonnepanelen ook als er géén zonlicht is. Op de afbeelding is te zien waar de meeste zonuren in Nederland zijn. De meeste zonuren zijn te vinden in het westen van Nederland.

Aantal zonuren in Nederland

Zijn mijn daken geschikt?

Om te beoordelen of uw daken geschikt zijn, moet u kijken hoe de zonnestand is ten opzichte van uw huis. In het algemeen worden de hoogste opbrengsten behaald op een dak naar het zuiden. Maar ook bij een dak op het noorden is het mogelijk om genoeg zon te oogsten. Voor het plaatsen van zonnepanelen op een dak is in het algemeen geen vergunning nodig, maar er zijn uitzonderingen. Indien u de zonnepanelen niet op uw dak plaatst, is er een vergunning vereist. Wilt u zonnepanelen plaatsen op een plat dak? Dan zijn de prijzen van zonnepanelen hoger.

zijn mijn daken geschikt

Kostbare investering: werking zonnepanelen

Zonnepanelen zijn wel kostbaar in de aanschaf. Op de langere termijn zullen ze zorgen voor een kostenbesparing. Investeren in zonnepanelen wordt wel steeds vaker gedaan, zowel voor het milieu, als voor de prijs van elektriciteit die ieder jaar stijgt. Als u ook geld wilt besparen en wat goeds wilt doen voor het milieu, dan is het belangrijk om te weten hoe zonnepanelen werken. Daarbij dient u te letten op de kwaliteit en het rendement van de zonnepanelen, maar ook op uw woning (de aard en oriëntatie van uw daken). Ook is de hellingshoek van de panelen van belang, net als het rendement wat u er uit kunt halen.

werking zonnepanelen

Werking zonnepanelen en vermogen

De werking van zonnepanelen gaat verder. Watt Piek (Wp) is een term die u veel terug gaat zien als u zich gaat verdiepen in de zonnepanelen werking. Wp is namelijk de term waarin het vermogen van zonnecellen wordt uitgedrukt. Het gaat hier over de opbrengst van een zonnepaneel onder optimale omstandigheden. Helaas wordt dat resultaat in Nederland bijna nooit behaald. Bij de werking van de panelen moet u ook rekening houden met het omvormen van de stroom, daarbij wordt namelijk energie in warmte omgezet, hoeveel gaat hierbij verloren? Het vermogen van Watt-piek moet met 0.85 vermenigvuldigd worden om tot de jaaropbrengst in kWh te komen (zo wijst de praktijk uit). Als u dan gaat kijken naar een zonnepanelen systeem met een vermogen van 600Wp dan wil dat zeggen dat het staat voor ongeveer 480 kWh stroom per jaar.

Werking zonnepanelen oriënteren

De werking van de zonnepanelen is heel belangrijk en daarom kunt u zich maar beter goed oriënteren. Daarbij dient u te kijken hoe dat u het grootste rendement kunt behalen, dit kan door de zonnepanelen naar het zuiden te richten. Het meest geschikt is dan ook nog eens een hellingshoek van 36 graden. In de praktijk komt u er helaas vaak achter dat een dak bepaalde beperkingen heeft en dan moet u de zonnepanelen laten werken onder andere omstandigheden.

Werking zonnepanelen, de richting kiezen

Voor een optimale zonnepanelen werking is panelen op het zuiden richten het beste. Maar dit kan niet bij iedere woning. Richten op het zuidoosten of het zuidwesten kan dan ook nog voldoende rendement opleveren. Een ander aspect waar u rekening mee moet houden, is de schaduw. Zijn er veel hoge gebouwen in de omgeving? Deze kunnen het zonlicht tegen houden, waardoor u een mindere werking krijgt bij de zonnepanelen. Zonde en dat wilt u dan ook voorkomen. Let er bij uw woning daarom goed op wanneer er zon is en waar dat de panelen het meeste rendement kunnen behalen. Het is echt maatwerk om zonnepanelen goed te plaatsen.  

richting kiezen zonnepanelen

Werking zonnepanelen, de laatste tips

Inmiddels weet u hoe zonnepanelen werken. Vervolgens gaat u knopen doorhakken. Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig? Welke zonnepanalen kiest u? Wat gaat het u kosten en hoe snel kunt u de investering terug verdienen? Allemaal vragen die nu in u opkomen. Dit is de volgende stap waar dat u zich in gaat verdiepen. Doordat u weet hoe de zonnepanelen werking gaat, kunt u nu de keuze maken waar dat u de panelen op uw dak wilt plaatsen. Is er voldoende plek om de zonnepanelen op het zuiden te richten voor de meeste ideale werking? Kiest u hier dan direct voor! Vanaf het moment dat de panelen zijn geplaatst, begint u met terugverdienen! Zonnepanelen zijn de investering meer dan waard! Kiest u hier daarom ook voor en bereken hoe snel u alles terug heeft verdiend. Let hierbij goed op het merk zonnepanelen, het soort en het aantal.   

Shares
Share This