Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Afmetingen zonnepanelen

Afmetingen zonnepanelen is van belang bij het bepalen hoeveel zonnepanelen u op uw dak kan leggen. Het aantal zonnepanelen dat u op uw dak legt is namelijk enerzijds afhankelijk van de zonnepanelen afmetingen en anderzijds van uw situatie.

afmetingen zonnepanelen

Maten zonnepanelen

Er zijn op de markt verschillende maten zonnepanelen te verkrijgen. De maten zonnepanelen zijn afhankelijk van wat voor soort zonnepaneel het is. Gemiddeld genomen hebben zonnepanelen een afmeting van ongeveer 165 x 100 x 4 cm. Dit komt neer op 1,65 m2 per zonnepaneel. Indien u dus zonnepanelen van 250 WP heeft en gemiddeld 2500 kWh verbruikt, u 10 panelen nodig heeft, wat neer komt op 16,5 m2. Om te weten hoeveel zonnepanelen u op uw dak kunt plaatsen is de vraag; hoe groot is een zonnepaneel, van belang.

Zonnepanelen met zonnecellen hebben vaak vaste afmetingen die op zijn beurt weer afhankelijk zijn van de capaciteit van de zonnepanelen.

Een standaard paneel heeft een afmeting van  99 cm breed en 165 cm hoog.

Panelen boven de 300 WP hebben een afmeting van  breed 99 cm  en 195 cm hoog .

Solar Frontier hebben een afmeting van 100 cm breed en 126 cm hoog.

Standaard zonnepanelen: afmeting 165 x 99 cm. Deze afmetingen gelden vaak voor de kleinere zonnepanelen met een capaciteit van 245 en 285 WP. Deze panelen hebben een zeer goede prijs/garantie verhouding.

Grote zonnepanelen: afmeting 195 x 99 cm. Dit geldt voor de grote panelen met een capaciteit van minstens 300 WP.

Solar Frontier zonnepanelen: dit zijn zonnepanelen met vaak een kleinere afmeting dan de standaard en grote zonnepanelen. Denk hierbij een afmeting van 126 x 100 cm.  Dit is de nieuwste generatie dunne film zonnepanelen. Deze vallen onder het type CIS zonnepanelen en zijn geschikt voor situaties waarbij er minder zonlicht aanwezig is. Door de CIS technologie kunnen de panelen ook uiterst goed omgaan met eventuele schaduw die op de panelen valt. Opvallend is dat deze zonnepanelen aanzienlijk kleiner zijn dan de andere panelen.

Daarnaast zijn er ook nog kleine zonnepanelen in omloop. De afmetingen hiervan zijn ongeveer 158 x 81 cm. Deze worden vrijwel niet gebruikt. De capaciteit van deze zonnepanelen ligt namelijk maar tussen de 190 en 205 WP, wat dus erg weinig is.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Horizontaal of verticaal plaatsen van zonnepanelen?

Dat we het hier hebben over de afmetingen zonnepanelen in lengte en breedte wil niet zeggen dat zonnepanelen ook altijd verticaal moeten worden geplaatst. U kunt de zonnepanelen namelijk ook horizontaal plaatsen. Op een plat dak is het namelijk verstandiger om de panelen horizontaal te leggen vanwege de wind, maar dit betekend niet dat verticaal niet kan. De installateur zal dit samen met u bekijken, waardoor ook beter bekeken kan worden hoeveel panelen er nodig zijn en hoeveel er op uw dak passen.

maten zonnepanelen

Schuin dak

In principe kan een schuin dak volledig worden bedekt met zonnepanelen. Echter, voor schuine daken geldt vaak een no-go-zone. Dit is een ruimte van ongeveer 20 cm tussen de panelen en de dakrand. Let er bij het maken van uw legplan op dat u dit in de gaten houdt. Ook moet u rekening houden met eventuele dakkapellen en/of een schoorsteen die ruimte innemen. Denk hierbij ook aan de schaduwval die deze obstakels met zich mee brengen.

Houdt ook rekening met eventuele schaduwplekken op uw dak door bijvoorbeeld bomen en/of gebouwen. Daarnaast zijn daken gericht naar het zuiden het meest gunstig, maar ook het westen of oosten is geschikt om zonnepanelen om te leggen.

Plat dak

Zonnepanelen die op een plat dak worden geplaatst, worden vaak in een hellingshoek geplaatst om zo de hoogste opbrengst te kunnen halen. de zonnepanelen komen dus schuin te liggen, waardoor deze niet te dicht achter elkaar kunnen worden geplaatst.  Indien u dit wel doet komen ze in elkaar schaduw te liggen. Bij een platdak moet u van een benodigde ruimte van ongeveer 2,5 m2 per zonnepaneel uitgaan. Dit geldt bij zonnepanelen van 1,5 m2.

Net als bij een schuin dak, kent ook het plat dak een no-go-zone. Deze is wettelijke vastgelegd. Indien u zonnepanelen zonder vergunning laat plaatsen, is de no-go-zone gelijk aan de hoogte van de zonnepaneel. Wanneer uw zonnepaneel bijvoorbeeld 60 centimeter hoog is, betekend dit dat u dit paneel ook minstens 60 cm van de dakrand moet plaatsen.

Zonnepanelen plat dak

Aantal zonnepanelen 

Zoals eerder besproken is niet alleen de afmeting van uw zonnepanelen van belang bij het bepalen van het aantal zonnepanelen, maar ook uw situatie. Hierbij wordt gekeken naar het gemiddelde energieverbruik van uw huishouden. Meer informatie over het aantal zonnepanelen kunt u hier vinden.

Shares
Share This