Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen gaat over de winst die u uit zonnepanelen haalt en de investering die u doet in de zonnepanelen. Omdat de kosten van zonnepanelen afgelopen tijd flink omlaag zijn gegaan en het rendement omhoog, is het kopen van zonnepanelen een stuk voordeliger geworden. Momenteel is het rendement zonnepanelen te vergelijken met een gemiddelde rente van 7% op uw spaarrekening. Omdat de rente van de bank momenteel een stuk lager is (0,2%) is het financieel verstandig om met uw spaargeld zonnepanelen te kopen.

Navigeer op deze pagina naar:

Rendement zonnepanelen

Factoren die invloed hebben op het rendement van de zonnepanelen

1. Het soort zonnepaneel:

Het rendement van de zonnepanelen is afhankelijk van het merk zonnepaneel en de afkomst van de zonnepanelen. Er zijn monokristallijn-zonnepanelen, die gemiddeld gezien het hoogste rendement hebben. Deze worden gevolgd door een ander soort zonnepaneel, genaamd polykristallijn- zonnepanelen. De dunne film-zonnepanelen, die het goedkoopste zijn, geven ook het minste rendement.

Lees ook:

2. Het plaatsen van de zonnepanelen:

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van waar u de zonnepanelen plaatst.  Indien de zonnepanelen op een plat dak plaatst, kunt u zelf bepalen wat de hellingshoek wordt. Wel is het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak duurder.  Het hoogste rendement wordt behaald als de zonnepanelen gericht staan op het zuiden met een hoek van ongeveer 35 graden.

Lees ook:

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

3. Weeromstandigheden zonnepanelen:

De weersomstandigheden hebben invloed op het rendement zonnepanelen. De zonnepanelen die volop in het zonlicht staan, leveren meer rendement op. Maar zonnepanelen kunnen ook functioneren met minder zon. Zonnepanelen slaan stroom op wanneer er licht op de zonnepanelen komt. Als het bewolkt is, wekken de zonnepanelen dus ook stroom op.  In de schaduw is de opbrengst slechts 40%. De anti-reflectie laag van de Duitse zonnepanelen leveren bij weinig licht 10% meer energie. Zonnepanelen die naar het westen en het oosten worden geplaatst hebben een gemiddelde opbrengst van 70%, Dit hangt ook weer af van de hellingshoek. Zonnepanelen nemen de meeste energie op als de temperatuur rond de 25 graden is. Veel mensen weten niet dat een te hoge temperatuur slecht is voor het rendement zonnepanelen.  Ook is het van belang dat er ruimte zit tussen de zonnepanelen, zodat de zonnepanelen bij een hoge temperatuur door de wind kunnen afkoelen.Bent u nu (zoals veel anderen) enthousiast om zonnepanelen aan te schaffen? Schrijf dan gratis in en ontvang vrijblijvend offertes. Kijk wat de mogelijkheden voor u zijn! Lees vooral ook de overige informatie op deze website om uw kennis over zonnepanelen te vergroten.

Lees ook

Aantal zonuren in Nederland

4. Levensduur:

Zonnepanelen hebben gemiddeld een levensduur van 25 jaar, indien er geen sprake is van schade. In het algemeen functioneren de zonnepanelen de eerste 5 jaar uitstekend. Daarna worden de zonnepanelen iets minder. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepanelen. De gemiddelde return of investment is 7 jaar. Indien u 10 tot 12 jaar garantie heeft op uw zonnepanelen en de zonnepanelen gaan kapot na 15 jaar, betekent dit dat u geen nieuwe zonnepanelen krijgt.

5. Vieze zonnepanelen:

Het rendement wordt lager indien er viezigheid op de zonnepanelen zit. Wanneer het regent, wordt het grove vuil weggespoeld, maar er kan wel vuil blijven hangen. Het is verstandig om de zonnepanelen 1 of 2 maal per jaar te controleren op viezigheid  en als het nodig is schoon te maken. Het beste is om dit in het begin van het voorjaar te doen.

Lees ook:

Wat zijn de opbrengsten van zonnepanelen?

Het gemiddelde rendement van de zonnepanelen is in de winter minder  er minder zonuren zijn. Een zonnepaneel bestaat meestal uit 60 zonnecellen die serie-geschakeld zijn. Daarmee leveren ze tot wel 300 Watt vermogen. Dit vermogen wordt alleen gehaald wanneer de zon er recht op schijnt.

De opbrengst is in de schaduw ongeveer 40% van de totale opbrengst. Bij zonnepanelen  op het westen en oosten is dat 70%. Maar dit is ook afhankelijk van de hellingshoek van de zonnepanelen.

De opbrengst van zonnepanelen per dag is afhankelijk van het soort zonnepaneel en het merk van de zonnepaneel. Gemiddeld levert een zonnepaneel per vierkante meter (1m2) per jaar ongeveer 250 kWh aan stroom. Het gemiddelde energieverbruik per huishouden is te zien in onderstaande tabel.

aantal zonnepanelen

Er wordt geadviseerd om minder op te wekken dan u zelf verbruikt. Indien u meer stroom opwekt dan u zelf verbruikt, wordt er gebruik gemaakt van salderen. Dit betekent dat u een vergoeding krijgt voor de extra geleverde stroom.  De opbrengst van de extra geleverde stroom is verschillend en is afhankelijk van uw energiebedrijf. De gemiddelde opbrengst is 0,08 euro per kWh. Het is verstandig om de opbrengst per KwH van de energiebedrijven te vergelijken. Dit kan via www.gaslicht.com/energiebesparing/terugleveren.

Lees ook:

Wat zijn de kosten?

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u aanschaft. Het aantal zonnepanelen is afhankelijk van uw energieverbruik en de grootte van uw dak. Dit kunt u zelf berekenen of navragen aan de aangesloten bedrijven bij 123zonnepanelenvergelijken.nl.

Hieronder staat een overzicht van de gemiddelde kosten van het installeren van zonnepanelen en de gemiddelde kosten van het materiaal. In deze tabel is geen rekening gehouden met BTW, omdat u deze als particulier kunt terugvragen. Ook is er een schatting gemaakt van de opbrengst van zonnepanelen. De kosten van de zonnepanelen zijn afhankelijk van het merk en soort zonnepaneel.

Kosten zonnepanelen

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Hierboven staat beschreven wat het rendement, de opbrengst en de kosten van zonnepanelen zijn. Maar wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen? Zonder BTW-teruggave en subsidies bij verschillende gemeentes zou men uitkomen op 10 jaar. Door de BTW-teruggave van 21%, wordt de gemiddelde terugverdientijd verlaagd tot 7 à 8 jaar. Deze BTW-teruggave is nog van toepasssing tot 2020.

Lees ook

terugverdientijd zonnepanelen
Shares
Share This