Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Hoeveel zonnepanelen nodig voor 1 huishouden?

Om niet langer afhankelijk te zijn van wisselende energieprijzen en bovendien te kunnen besparen op uw energierekening, kunt u als gezin besluiten om over te stappen op zonnepanelen. Door dit energiesysteem voorziet u geheel, of in ieder geval voor een groot gedeelte, in uw eigen energiebehoefte. Zo hoeft u nog maar weinig energie te vragen vanuit het reguliere energienetwerk en betaalt u op jaarbasis aanzienlijk minder voor uw energie. Wat u namelijk zelf aan energie opwekt, hebt u niet meer nodig via het gebruikelijke netwerk. Het geld dat u investeert in de zonnepanelen, komt daardoor gelijk naar u terug. Aangezien het toch een pittige investering is, is het belangrijk om goed in te schatten hoeveel zonnepanelen u nodig hebt voor uw huishouden.

Hoeveel zonnepanelen nodig voor 1 huishouden?

Energieverbruik vaststellen

Het aantal zonnepanelen die u nodig hebt, is niet vanzelfsprekend. Niet elk huishouden heeft namelijk evenveel zonnepanelen nodig, evenals dat ieder gezin niet een evenzo grote energiebehoefte heeft. Hoe grotere het gezin, hoe meer energie er verbruikt zal worden. Het is daarom belangrijk om vooraf goed in te schatten hoeveel energie u op jaarbasis verwacht nodig te hebben. Aan de hand van deze inschatting kan worden gekeken hoeveel zonnepanelen uw huishouden nodig heeft.  Een gezin dat bestaat uit enkel twee personen verbruikt aanzienlijk minder dan een huishouden met 5 gezinsleden. Het aantal zonnepanelen zal in beide gevallen daarom afwijken.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Aantal zonnepanelen berekenen

Een gezin van 2 personen verbruikt op jaarbasis gemiddeld zo’n 3.400 kWh en heeft een vermogen nodig dat rond de 4.000 kWh aan energie genereert om hier ruimschoots aan te voldoen. Wanneer dit huishouden kiest voor zonnepanelen met een vermogen van 250 Wp per zonnepaneel, dan zijn er in totaal rond de 16 zonnepanelen nodig om dit op jaarbasis te realiseren. Een gezin van 5 personen heeft gemiddeld een behoefte van rond de 5.300 kWh en zal daarom ronde 6.200 aan stroom moeten verkrijgen. Bij een keuze voor een zonnepaneel met een gangbaar vermogen van 250 Wp worden dit 25 zonnepanelen. Hieruit blijkt hoe groot de verschillen kunnen zijn per huishouden.

Hoger vermogen, minder zonnepanelen

In een huishouden van 5 personen kan theoretisch een totaal van 25 zonnepanelen nodig blijken om te voorzien in de energiebehoefte. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de omstandigheden waarin de zonnepanelen worden geplaatst dit ook toelaten. Wanneer er te weinig oppervlakte beschikbaar is, kan dit huishouden kiezen voor minder zonnepanelen met een hoger vermogen om alsnog hetzelfde rendement te kunnen behalen. De berekening wordt dan enigszins anders omdat er gekeken moet worden hoe groot het vermogen dient te zijn, om hetzelfde resultaat te krijgen.

Hoog vermogen met minder zonnepanelen

Afwijkende resultaten

Mogelijk valt hiermee ook de investering duurder uit en zal het langer duren om de terugverdientijd in te lossen. Zo ziet u hoe verschillende factoren kunnen leiden tot afwijkende resultaten ten opzichte van een optimale situatie. Dit hoeft lang niet altijd nadelig te zijn, maar u doet er wel goed aan om u hierover volledig op de hoogte te stellen. Zo kunt u op alle situaties succesvol inspelen en uzelf een geslaagd resultaat garanderen.

Shares
Share This