Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Het aantal zonnepanelen wat u nodig heeft is afhankelijk van uw energieverbruik. In de tabel hieronder is te zien wat het gemiddelde energieverbruik is van diverse huishoudens. Ook ziet u hoeveel zonnepanelen ze in totaal nodig hebben om in deze energiebehoefte te voorzien. Tevens is er te zien wat de gemiddelde prijzen van de zonnepanelen zijn en de gemiddelde besparing, die de zonnepanelen opleveren. In deze tabel is te zien dat een gezin van 4 personen gemiddeld 4600 kWh gebruikt, wat neer komt op 22 zonnepanelen. De gemiddelde kosten, inclusief omvormers en installaties komt neer op €10.200. De gemiddelde besparing is €1.055 per jaar.

hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Indien uw zonnepanelen meer stroom opleveren dan u verbruikt, krijgt u hiervoor een vergoeding. Deze vergoeding is verschillend per energiebedrijf en is gemiddeld 0,08 euro per kWh. Net zoals bij het vergelijken van een leverancier, kan het verstandig zijn om de voorwaarden te vergelijken van verschillende energiebedrijven. Meer informatie hierover kunt u vinden bij “Zonnepanelen kopen

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Hoeveel zonnepanelen ga ik aanschaffen?

Zoals uitgelegd is het aantal zonnepanelen afhankelijk van uw stroomverbruik, maar ook van de opbrengst van de zonnepanelen. Financieel gezien wilt u natuurlijk de meeste opbrengst uit de panelen halen. Daarvoor kunt u het beste proberen om precies genoeg panelen te plaatsen, zodat u uw jaarlijkse stroomverbruik op kunt wekken. Om het aantal zonnepanelen te berekenen voor uw persoonlijke situatie, dient u het volgende te weten:

  • Een inschatting van de opbrengst van de zonnepanelen die u aan wilt schaffen.
  • De afmetingen, de hellingshoek en de oriëntatie van uw dak.
  • De energierekening van het laatste jaar. Hierop kunt u zien hoeveel stroom u het afgelopen jaar heeft verbruikt.

Zorg dat u alle gegevens bij de hand heeft, zodat u het aantal zonnepanelen voor uw woning kunt berekenen. Het is hierbij ook belangrijk dat u weet hoeveel zonnepanelen er op uw dak geplaatst kunnen worden. U kunt er wel zestien nodig hebben, maar als er maar tien geplaatst kunnen worden, kunt u er niet meer dan tien kwijt.

Hoeveel zonnepanelen ga ik aanschaffen

Aantal zonnepanelen – vermogen bekijken

Om het aantal zonnepanelen vast te stellen, is het belangrijk om het vermogen van de panelen te weten. Dit wordt uitgedrukt in Watt Piek (Wp). Het gaat hierbij over het maximale piekvermogen wat een zonnepaneel op kan wekken. Dit cijfer heeft u nodig om de jaarlijkse opbrengst in kaart te brengen. Hiermee kunt u ook de capaciteit van de omvormer berekenen (omdat dit afhankelijk is van het aantal zonnepanelen). Er bestaan standaard formaat piekvermogens tot 360 Wp, echter is 260-290 Wp ook gangbaar. Let goed op: de zonnepanelen met een extra hoog vermogen zijn duurder in de aanschaf, vaak is het niet rendabel als de ruimte op uw dak maar beperkt is. De opbrengst per vierkante meter is vaak wel hoger, maar niet altijd voor de euro’s die u erin heeft geïnvesteerd.

aantal zonnepanelen vermogen bekijken

Hoeveel zonnepanelen? Jaaropbrengst in kaart brengen

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, is ook afhankelijk van de jaaropbrengst. Hoe brengt u deze in kaart? In Nederland wordt dat gedaan in kilowattuur (kWh). Het bedraagt gemiddeld 90% van de capaciteit van het systeem in wattpiek. Dit leggen we u uit aan de hand van een voorbeeld. Hoeveel zonnepanalen heeft u? Stel het zijn er tien, deze zorgen samen voor 270 Wp. Dit is dus 0,9 x 10 x 270 = 2430 kWh. Dit aantal is hoger in de kustgebieden (hier is de jaarlijkse instraling vaak hoger). Wist u dat de koele temperaturen ook gunstig kunnen zijn? Een zonnepaneel kan namelijk goed presenteren bij dezelfde hoeveelheid zonlicht als deze kouder is. De zonnepanelen kunnen het beste op het zuiden zijn gericht, kan dit niet? Dan kan het aantal zonnepanelen op het zuidoosten of zuidwesten worden gericht en dan moet u wel 10% van de verwachte opbrengst afhalen

Jaarlijkse stroomverbruik invloed op aantal zonnepanelen

Per jaar gebruikt een gemiddeld huishouden ongeveer 3300 kWh aan stroom. Hoeveel zonnepanelen heeft u dan nodig vraagt zich af? Dit zijn er 14. Het is echter een gemiddelde, het is beter om voor uzelf te (laten) berekenen wat u per jaar verbruikt. Hoeveel apparaten heeft u aan staan en hoe zuinig zijn deze? Pakt u er daarom uw energierekening bij, zodat u aan de hand daarvan kunt berekenen hoeveel zonnepanelen u ongeveer nodig heeft.

Jaarlijkse stroomverbruik invloed op aantal zonnepanelen

Aantal zonnepanelen berekenen

Voordat u de zonnepanelen laat plaatsen, is het goed om de kosten in kaart te brengen. Als u een specialist laat komen, kan deze exact berekenen wat de opbrengst is voor uw dak. Maar u kunt het ook zelf in kaart brengen, daarvoor kunt u een formule gebruiken, namelijk: (uw jaarlijkse stroomverbruik x 1,1) : (het vermogen van een zonnepaneel in Wp). Dit leggen we u ter verduidelijking uit aan de hand van een voorbeeld. Als u per jaar 3000 kWh verbruikt, dan kunt u voor panelen kiezen van 270 Wp. U heeft dan 3000 x 1,1 = 3000 : 270 = 12,2 zonnepanelen nodig. Als u plaats het voor dit aantal zonnepanelen, kunt u er beter dertien laten plaatsen, zodat u echt uw rendement er uit gaat halen. Bij het berekenen dient u er wel op te letten dat u op verschillende manieren het aantal zonnepanelen kunt vaststellen. Het kan zijn dat sommige delen van uw dak grotendeels van de dag in de schaduw liggen, dan is een zonnepaneel hier niet verstandig. Daarvoor kunt u zich wel verdiepen in het optimaliseren van een beschaduwd dak met zonnepanelen.

Aantal zonnepanelen berekenen

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen?

De afmetingen van zonnepanelen zijn afhankelijk van het soort dak dat u heeft. Ieder dak is anders, ieder verbruik is anders, iedere portefeuille is anders. Op een plat dak is er 4m2 nodig per zonnepaneel, op een schuin dak kunnen de panelen naast elkaar en is 1,7 m2 voldoende. Het heeft geen zin om een paneel vlak naast een schoorsteen te zetten, omdat er dan geen zon maar schaduw op de zonnepanelen komt. Wij adviseren om in overleg met een aangesloten zonnepaneelbedrijf een schatting te maken hoeveel zonnepanelen op uw dak kunnen.

Omgevingsvergunning zonnepanelen

Heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak heeft u in het algemeen geen omgevingsvergunning nodig. Indien u in het bezit bent van een monument, beschermd stadsgezicht of als u de zonnepanelen wilt plaatsen op een andere plaats dan op uw dak, dan is een vergunning wel noodzakelijk. Of een omgevingsvergunning nodig is kunt u vinden bij www.omgevingsloket.nl

hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Hiervoor moet u kijken naar uw energieverbruik en naar het aantal zonnepanelen dat er op uw dak geplaatst kan worden.

Shares
Share This