Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Afmetingen zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen zijn erg omgevingsgevoelig, wat betekent dat factoren uit de omgeving een directe uitwerking kunnen hebben op de hoeveelheid aan opbrengst dat behaald kan worden. U dient dan ook vooraf voldoende op de hoogte gebracht te worden van de werking van zonnepanelen en hoe elementen hier invloed op kunnen hebben. Zo kunt u bepalen welk type zonnepanelen het meeste geschikt zijn in uw specifieke situatie en wat u kunt doen om de werking hiervan zoveel mogelijk te optimaliseren. Het uiteindelijke doel van het plaatsen van zonnepanelen blijft immers toch het verkrijgen van zoveel mogelijk eigen stroom.

afmetingen zonnepanelen plat dak

Schuin dak of plat dak

Allereerst zal gekeken worden of de omstandigheden waarin de zonnepanelen geplaatst kunnen worden om te bepalen of deze geschikt zijn. Wanneer uw dak enkel schaduw vangt, zult u lang niet zoveel energie kunnen opwekken als wanneer het dak op het zuiden gericht staat. Het kan dan zelfs af te raden zijn om op zonne-energie over te stappen, aangezien een beoogd rendement waarschijnlijk minder snel behaald zal kunnen worden. Naast de oriëntatie van het dak speelt ook mee of het oppervlak schuin is of dat de zonnepanelen op een plat dak geplaatst zullen gaan worden. Een schuin dak geeft al vanuit zichzelf een optimale helling aan de zonnepanelen waardoor deze meer zonlicht kunnen opvangen. Bij een plat dak zal hierin wat hulp nodig zijn en kunt u de zonnepanelen zelf een bepaalde hellingshoek geven.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Hellingshoek bepalen

Door de zonnepanelen schuin te plaatsen op een plat dak, kunnen ze beter het zonlicht opvangen dan wanneer u ze plat op het dak neerlegt. Wanneer de zon dan meer naar het oosten of westen staat, loopt u al snel veel energie mis. Enkel wanneer de zon recht bovenop het dak staat, vangen de zonnepanelen optimaal zonlicht en kunnen het dan omzetten naar stroom. Het is dan ook belangrijk de zonnepanelen onder een optimale hellingshoek, specifiek afgestemd voor uw dak, te plaatsen. De meeste ideale hellingshoek zal doorgaans echter 36 graden zijn. Door de hellingshoek ontstaan op zichzelf opnieuw obstakels die aandacht vragen.

Schaduwvorming door hellingshoek

Doordat de zonnepanelen op een plat dak onder een bepaalde hellingshoek geïnstalleerd moeten worden, loopt u kans dat er schaduwvorming ontstaat op zonnepanelen die achter anderen staan. Op de momenten dat de schaduw op deze zonnepanelen valt, vermindert de opbrengst aan energie in deze verduisterde zonnepanelen. Hierdoor kunnen maar een bepaald aantal zonnepanelen achter elkaar geplaatst worden. Het is dan ook van belang om goed de afmetingen zonnepanelen plat dak in beschouwing te nemen. Hoe groter de afmetingen, des te minder zonnepanelen er mogelijk zullen zijn.

hellingshoek bepalen van zonnepanelen

Afmetingen bepalen hoeveelheid zonnepanelen

Zoals gezegd bepaalt de omvang van de zonnepanelen op een plat dak hoeveel hiervan achter elkaar geplaatst kunnen worden. Doorgaans hebben zonnepanelen van bijvoorbeeld 250 Wp een omvang van 1,65 m bij 1,00 m. kleinere of grotere zonnepanelen komen uiteraard ook voor. Een kleinere variant meet 1,58 m bij 0,81 m en leveren dan gelijk minder Wattpiek aan vermogen op, namelijk rond de 190- 215 Wp. Er zit nog verschil tussen hoeveel vermogen per paneel mogelijk is, dus bij een klein dak of als je op een plat dak minder zonnepanelen kwijt kunt, kunt u kiezen voor minder panelen met een hoger rendement.

Shares
Share This