Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Wat zijn de beste zonnepanelen? Welke merken zonnepanelen zijn er eigenlijk allemaal? Hoe worden ze geprobeerd? Hoe vind je zonnepanelen van goede kwaliteit? En wat zijn de beste merk zonnepanelen die nu verkrijgbaar zijn?

Als je overweegt zelf elektriciteit op te wekken, dan hoop je natuurlijk ook het hoogste rendement te behalen. Dat begint allemaal met het vinden van de beste zonnepanelen. Maar welke zonnepanelen zijn het beste?

Beste zonnepanelen 2024

Hoe vind je de beste zonnepanelen anno 2024? Er zijn hele grote verschillen in het rendement van zonnepanelen. Zodra je op zoek gaat naar de juiste panelen, zijn er eerst een aantal vragen die je voor jezelf moet beantwoorden:

 • Heeft mijn dak wel de juiste ligging? In de ideale situatie heb je een mooi dak, gericht op het zuiden.
 • Hoeveel kilowatturen stroom verbruik ik jaarlijks? Wees je ervan bewust dat het vrijwel onmogelijk is om volledig op zonne-energie over te gaan. Je kunt echter wel heel dicht in de buurt komen.
 • Hoeveel dakoppervlakte is er precies beschikbaar?

Welke zonnepanelen best gekozen kunnen worden, is dus van verschillende factoren afhankelijk. Op basis van bovenstaande antwoorden, kunnen vervolgens de best geteste zonnepanelen voor jouw situatie gevonden worden.

Verschillende situaties

Er zijn verschillende situaties denkbaar.

In de eerste plaats de situatie die bij veel particulieren bekend is: een rijtjeswoning met een relatief kleine dakoppervlakte waar maximum acht panelen geplaatst kunnen worden. In deze situatie is het vrijwel onmogelijk om het jaarlijkse verbruik op te wekken door enkel zonnepanelen te gebruiken. Toch zijn er wel mogelijkheden om het maximale uit de panelen te halen. De beste zonnepanelen voor jou zijn dan ook de panelen met de hoogste capaciteit per vierkante meter. De prijs van deze panelen zijn over het algemeen wel iets duurder, maar hierdoor ben je uiteindelijk wel in staat om meer kilowatturen stroom per jaar op te wekken.

Heb je een grotere dakoppervlakte en is het mogelijk om maximaal 16 panelen te plaatsen? Dan kom je met een gemiddeld stroomverbruik toch wel heel dichtbij om je jaarlijkse verbruik op te wekken. Met een gemiddeld verbruik kan je in dit geval dan ook prima uit de voeten met panelen met een iets minder hoge capaciteit. Je beschikt dus over een uitgebreide keuze die ook nog eens zeer aantrekkelijk geprijsd zijn. Let op: heb je een hoger verbruik dan gemiddeld? Dan zijn de zonnepanelen niet voldoende om je volledige verbruik af te dekken en zal je toch moeten gaan kijken naar panelen met een hogere capaciteit.

Heb je een woning met een heel groot dak? Dan beschik je over ongelooflijk veel mogelijkheden. Maar welke zonnepanelen kopen om het beste resultaat te behalen? Om dit te bepalen, is het goed om de beste zonnepanelen merken eens onder de loep te nemen.

Rendement zonnepanelen

Zonnepanelen en omvormers merken

Om te bepalen wat de beste zonnepanelen zijn, wordt er met verschillende factoren rekening gehouden. Hierbij wordt gekeken naar de herkomst van de panelen, maar ook met het merk. Opvallend genoeg weten veel mensen zelf niet welk merk zonnepanelen ze hebben. Bijzonder, want het merk kan juist heel veel verschil betekenen in de prijs en de kwaliteit van de panelen. Toch is het ook begrijpelijk dat mensen het lastig vinden om duidelijk overzicht te krijgen van de beste zonnepanelen. Om dit wat duidelijker te maken, worden zonnepanelen verdeeld over drie groepen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zonnepanelen en omvormers merken. Wat zijn de beste zonnepanelen? Die vallen onder het hogere segment dat onder aan deze pagina te bekijken is.

Navigeer op deze pagina naar:

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Kenmerken van laag segment zonnepanelen

De zonnepanelen en omvormers uit het lage segment zijn het goedkoopst. Deze komen meestal uit landen als China of andere landen waar de lonen (en helaas ook arbeidsomstandigheden) erg laag liggen. Een groot nadeel van deze zonnepanelen is dat ze niet zo uitvoerig getest worden als de zonnepanelen uit andere segmenten. Photon doet bijvoorbeeld geen testen bij zonnepanelen uit lage lonenlanden. Sommigen beschikken wel over een TÜV keurmerk. Helaas hoeft dit keurmerk weinig te zeggen over de levensduur en de kwaliteit van de zonnepanelen. De zonnepanelen uit het lage segment kunnen we dan ook niet rekenen tot de beste zonnepanelen.

Hoewel het nooit met zekerheid te zeggen is, kunnen we dus wel stellen dat de zonnepanelen uit het lage segment niet aan de kwaliteitseisen voldoet. Dit is dan ook geen beste optie als je op zoek bent naar het hoogste rendement. Ook kan het zijn dat deze zonnepanelen afgekeurd zijn door andere fabrikanten. Daarnaast ben je toegewezen tot Aziatische landen als er problemen na de installatie ontstaan. Die hulp verloopt meestal niet zo vlekkeloos.

Voorbeelden van merken zonnepanelen uit het laagste segment zijn:

SunRise zonnepanelen (China)

SunRise is wederom een Chinese producent. Zij leveren zowel mono- als polykristallijne zonnepanelen. Sunrise is verreweg de betrouwbaarste producent vanuit China. De garantie van hun zonnepanelen wordt verzekerd door CHUBB. Ze zijn een zeer grote producent die wereldwijd zonnepanelen leveren en deze worden dan ook in heel veel verschillende landen gebruikt.

Sunrise zonnepanelen

Trunsun (China)

Trunsun is een Chinees bedrijf dat in 2008 is begonnen met het produceren van zonnepanelen. Trunsum valt ook onder het merk Beyondsum en zijn allebei in het zelfde bedrijf gevestigd.

Trunsun-zonnepanelen

Shinetime (China)

Shinetime is een bedrijf dat relatief nieuw is onder de zonnepanelen producenten. Het is opgericht in 2010. Shinetime is nu nog relatief kleinschalig, maar is wel van plan om de komende jaren verder uit te breiden.

shinetime zonnepanelen

Xuyang (China)

Xuyang is nog een relatief jong bedrijf en is pas in 2010 opgericht in China. Er zijn weinig resultaten over hun zonnepanelen bekend. Dit komt vooral doordat zij geen zonnepanelen hebben opgestuurd naar bekende testinstituten zoals Photon. Als je kiest voor zonnepanelen van dit merk, kan dus nooit van tevoren met zekerheid worden gezegd welke kwaliteit je kunt verwachten.

XuYang-zonnepanelen

 

ZNShine (China)

ZNShine is, zeker voor het land waaruit het afkomstig is, een relatief kleine producent van zonnepanelen. Het is een familiebedrijf dat in 2007 is begonnen met produceren. Helaas zijn er ook van hun zonnepanelen geen testresultaten bekend.

ZNshine zonnepanelen

Stion (China)

Stion is een bekend Chinees bedrijf dat voornamelijk dunne film zonnepanelen produceert. Dit zijn dus zonnecellen die de laagste rendement opleveren. Stion zonnepanelen zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

Sunrise

Lage segment omvormers

Voorbeelden van merken omvormers uit het lage segment zijn:

 • Omnik (China)
 • Hosola (China)
 • SAJ (China)
 • Solon (China)
 • Yisun New Energy Tech (China)

Middensegment

Als we kijken naar de best geteste zonnepanelen, dan moeten we toch eerder onze focus leggen op het middensegment en het hogere segment. Deze zonnepanelen en omvormers zijn niet alleen van goede kwaliteit (en tegen een aantrekkelijke prijs!), maar zijn ook nog eens uitvoerig getest door Photon (groot testinstituut). De resultaten zijn bemoedigend. De meeste zonnepanelen uit het middensegment worden ook door Aziatische of lage lonenlanden geleverd.

Dit heeft wel gevolgen voor de mogelijke garantieperiode. Hoewel er ook fabrieksgarantie geleverd wordt, kan het lastig zijn om je hierop te beroepen als er onverhoopt problemen ontstaan na de installatie. Als een producent uit Europa komt is makkelijker.

Enkele voorbeelden van merken zonnepanelen uit dit segment:

ET Solar (China)

ET Solar is tevens een bekende naam in China. Ze exporteren zonnepanelen over de hele wereld. Ze zijn ooit begonnen met het maken van componenten en uiteindelijk hebben ze zich gespecialiseerd in het maken van complete zonnepanelen.

ET solar zonnepanelen

 

CNPV (China)

CNPV is in 2006 begonnen als producent zonnepanelen in China. Het bedrijf kenmerkt zich door de wijze waarop zij zelf zonnecellen maken. Om dit te realiseren hebben ze veel ondersteuning nodig van deskundigen. Daarom werken ze samen met verschillende technische universiteiten van over de hele wereld. CNPV produceert zonnepanelen in alle soorten, maten en prijsklassen. Ze maken zowel goedkopere zonnepanelen met een lager rendement als duurdere zonnepanelen met hoge opbrengsten. Dit bedrijf moet het vooral hebben van de export. Slechts 10% van hun totale productie wordt daadwerkelijk in China gebruikt

CNPV-zonnepanelen

 

CSG (China)

CSG is één van de oudste zonnepanelen producenten uit China. Zij begonnen al met produceren in 1984. Ze zijn hiermee niet alleen één van de oudste producenten uit China, maar laten ook wereldwijd veel bedrijven achter zich. Het bedrijf heeft zich door de jaren heen echt gespecialiseerd in het maken van zonnepanelen en andere componenten. Zo leveren ze ook glas als halffabrikaat aan  andere zonnepaneelproducenten. CSG heeft inmiddels wereldwijd meerdere kantoren en leveren zowel zonnepanelen met een hoog als laag rendement.

CSG Zonnepanelen

 

Canadian Solar (China)

Canadian Solar verrast mensen vaak door zijn herkomst. Veel mensen geloven door de naam dat ze uit Canada afkomstig zijn. Niets is echter minder waar, want ook deze zonnepanelen worden in China geproduceerd. Het hoofdkantoor van het merk is wel in Canada gevestigd, vanwaar de naam waarschijnlijk ook afstamt. Kenmerkend voor dit bedrijf is dat zij als één van de eerste zonnepanelenproducenten de 4busbars technologie gingen gebruiken.

Canadian Solar zonnepanelen

 

REC (Singapore)

REC is in 1996 opgericht en behoort daarmee tot één van de oudere producenten zonnepanelen wereldwijd. Zij begonnen ooit met het zelf produceren van zonnecellen en zijn later uitgegroeid tot een groter bedrijf dat ook complete zonnepanelen is gaan maken. Het bedrijf werd ooit in Noorwegen gestart, maar is inmiddels gevestigd in Singapore. Ze leveren hun producten wereldwijd.

 
 
 
 
REC zonnepanelen

JA Solar (China)

JA Solar is in 2005 opgericht in China. Het is één van de grootste zonnepanelenfabrikanten wereldwijd. Hoewel het hoofdkantoor in China gevestigd is, zijn er ook kantoren in Europa te vinden, zoals in Duitsland.

JA Solar zonnepanelen

Yingli (China)

Yingli behoort samen met JA Solar tot één van de grootste fabrikanten wereldwijd. Het bedrijf is gevestigd in China, maar heeft ook kantoren elders in de wereld. Zij hebben met hun zonnepanelen wereldwijde bekendheid vergaard doordat ze één van de hoofdsponsors van het WK voetbal waren. Kenmerkend voor Yingli is dat ze zeer vooruitstrevend zijn en zonnepanelen in alle soorten en maten aanbieden. Ze zijn de afgelopen jaren flink gegroeid en hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Yingli produceert niet alleen zonnepanelen in het middensegment, maar ook zonnepanelen uit het allerhoogste segment.

 
 
 
 
Yingli zonnepanelen

Middensegment omvormers

Voorbeelden van merken omvormers uit het middensegment:

 • ABB/Powerone (USA)
 • Chint (China)
 • Growatt (China)
 • GoodWe (China)
 • Samil (China)
 • Kaco (Duitsland)

Hoog segment: de beste zonnepanelen op een rij

Op zoek naar de beste zonnepanelen en omvormers? Dan is het hoge segment waar je zijn moet. Hier tref je de beste merken zonnepanelen. Maar wat zijn de beste zonnepanelen? Hoe weet je welke zonnepanelen de beste zijn? Hierbij letten we vooral op de herkomst van de zonnepanelen, het gebruiksgemak (denk aan fabrieksgarantie), het rendement en ook de testresultaten van grote testinstituten zoals Photon.

Enkele voorbeelden van de beste zonnepanelen merken uit het hoogste segment zijn:

 

Qcells (Duitsland)

Qcells valt niet voor niets onder één van de beste en meest vooruitstrevende merken op het gebied van zonnepanelen. Kenmerkend voor dit bedrijf is dat zij als één van de weinige zonnepanelen maken in Europa. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland en werd al opgericht in 1999. Hiermee behoort Qcells ook tot één van de oudere producenten wereldwijd. Photon heeft verschillende tests uitgevoerd met de zonnepanelen van Qcells en zij hebben hierbij ook zeer goede resultaten gescoord. Zo kwamen hun zonnepanelen in 2013 zelfs als beste uit de test. Nog een groot voordeel is dat het bedrijf zelf gekoppeld is aan een verzekeringsmaatschappij. Hierdoor is de garantie en waarborging van de zonnepanelen uitstekend goed geregeld en beide afkomstig vanuit hetzelfde bedrijf.

Qcells zonnepanelen

 

Conergy zonnepanelen (Duitsland)

Conergy is één van de producenten die al jarenlang de beste zonnepanelen produceert. Het bedrijf is in 1998 begonnen in Hamburg en staat bekend als zeer ervaren en solide. Ze focussen zich niet enkel op het maken van complete zonnepanelen, maar ook andere componenten, omvormers, bevestigingsmateriaal en zelfs monitoringssystemen voor zonnepanelen. Het bedrijf is sinds 2013 verplaatst naar Amerika, maar het produceren en ontwerpen van nieuwe producten wordt nog altijd in Duitsland uitgevoerd.

 
 
 
 
 
Conergy-zonnepanelen

Solar Frontier (Japan)

Solar Frontier is een Japans bedrijf en produceert tevens de beste zonnepanelen die wereldwijd verkrijgbaar zijn. Zij adverteren overal met de belofte dat de zonnepanelen van hun merk tot wel 10% meer rendement opleveren dan andere merken. Toch blijkt dit niet 100% waterdicht te zijn. Want uit diverse onderzoeken blijkt dat dit zeker niet ten opzichte van alle zonnepanelen het geval is. Ze gebruiken voornamelijk CIS voor hun panelen en uit testresultaten blijken ze tot de beste zonnepanelen gerekend te worden. Solar Frontier is een dochteronderneming van Shell.

solarfrontier zonnepanelen

Renesola (China)

 

Renesola is een Chinees bedrijf dat in 2015 werd opgericht. Het is dus nog een relatief jong bedrijf, maar behoort nu al tot één van de beste producenten wereldwijd. Ze maken niet alleen de beste zonnepanelen, maar ook zelf omvormers, kabels, energieopslagsystemen, verlichting en meer. Het is dus een producent dat zich op heel veel verschillende gebieden heeft gespecialiseerd.

 
 
 
 
Renesola zonnepanelen

Yingli (China)

Yingli is een Chinese producent en behoort tot één van de grootste fabrikanten wereldwijd. Ze focussen zich vooral op duurzaamheid en hebben met hun producten veel naamsbekendheid vergaard nadat ze één van de hoofdsponsors waren tijdens het WK voetbal. Yingli maakt zowel zonnepanelen uit het midden- als het hogere segment.

 
 
 
 
Yingli zonnepanelen

Hoge segment omvormers

Voorbeelden van merken omvormers uit het hoge segment zijn:

 • Solar Edge (Israël/USA)
 • SMA (Duitsland)
 • Steca (Duitsland)
 • Kostal (Duitsland)
 • Fronius (Oostenrijk)

Overige merken zonnepanelen

Op zoek naar een ander merk dat hier niet tussen staat? Dan vind je hier nog een aantal extra merken:

Hier vind je zonnepanelen met een bepaalde wp:

Shares
Share This