Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Teruggave btw op zonnepanelen

Bent u als particulier van plan om zonnepanelen te kopen of heeft u ze al gekocht? U kunt 21% van uw investering al heel snel terugverdienen.

U kunt btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Deze belastingregel is een reactie op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Consumenten die zonnepanelen hebben laten installeren na 20 juni 2013, profiteren van dit belastingvoordeel. Als u een standaardpakket heeft van zes zonnepanelen (1440 wattpiek), krijgt u zo’n 600 euro btw terug. Het is dus zeker slim om de btw op zonnepanelen terug te vragen van de Belastingdienst! Het is in vier stappen gebeurd.

teruggaven btw zonnepanelen

Ontheffing btw-aangifte

Iedereen die zonnepanelen heeft, moet eigenlijk btw-aangifte doen. Dit komt doordat u energie levert aan het net. De praktijk is anders: particulieren die geen aangifte willen doen, hoeven niets te doen. Als de Belastingdienst niets van u hoort, valt u automatisch onder de regeling voor kleine ondernemers. Dat betekent dat u ontheffing van de btw-aangifte krijgt. Eigenlijk vallen alle particulieren met zonnepanelen onder die regeling.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Terugvragen btw zonnepanelen

U kunt de btw op zonnepanelen terugvragen, maar daar moet u wel iets voor doen. Het voordeel is wel dat u ook direct een verzoek kunt doen om na de teruggave van de btw ontheffing te krijgen van de btw-aangifte. Lees hier hoe u de btw op zonnepanelen kan terugvragen

1. Opgaaf startende ondernemer

Zodra de zonnepanelen op uw dak geïnstalleerd zijn, bent u formeel gezien ondernemer. U levert dan namelijk stroom aan het energienetwerk. Wilt u de btw op zonnepanelen terugvragen? Zorg dan dat u zich binnen vijf dagen na de installatie van zonnepanelen aanmeldt als ondernemer bij de Belastingdienst. Dit doet u door het formulier Opgaaf startende ondernemer&nin te vullen.

Wij kunnen ons voorstellen dat u wat hulp kunt gebruiken bij het invullen van dit formulier, met name bij vraag 6, 7 en 8. Daarom geven wij u hier wat tips. Komt u er alsnog niet uit? Lees dan het document met veelgestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen of bel met de Belastingtelefoon via 0800-0543.

  • Vraag 6: u heeft maar één opdrachtgever, het elektriciteitsbedrijf waaraan u de energie levert die u met de zonnepanelen opwekt.
  • Vraag 7: hier vult u uw inkomenssituatie in. Bij 7B vult u in dat u 0 uur per week voor uw onderneming werkt. De zonnepanelen doen immers het werk voor u. Bij 7C moet u uw verlies over het eerste jaar invullen. Hier vult u de  aanschafprijs van uw zonnepanelen in. Vergeet niet het minnetje voor het bedrag te zetten! Bij 7D vult u uw bruto-inkomen op.

Vraag 8: bij deze vraag kunt u gewoon een ruwe schatting van de omzet van uw zonnepanelen invullen. Dit is ongeveer 100 à 200 euro voor een zonnepanelensysteem van 1440 Wattpiek. Bij 8B vult u de aanschafprijs van uw zonnepanelen in. Dit keer doet u dat zonder min.

2. De Belastingdienst reageert

U krijgt van de Belastingdienst een vaststelling, als ze uw opgaaf startende ondernemer hebben ontvangen. Meestal is dit binnen vijf werkdagen. Die vaststelling houdt in dat u de bevestiging krijgt dat u ondernemer bent. U krijgt dan ook meteen een btw-nummer. Vervolgens krijgt u een brief met een inlognaam die u nodig heeft voor het doen van digitale btw-aangifte. Daarna krijgt u weer een brief met het wachtwoord dat bij die inlognaam hoort. Nu heeft u alles gereed voor uw digitale btw-aangifte voor zonnepanelen.

zonnepaneel bedrijf

3. Btw-aangifte zonnepanelen

Als u de vorige twee stappen heeft doorlopen, is alles geregeld om btw-aangifte te doen. In principe doen ondernemers elk kwartaal btw-aangifte. U hoeft de (aftrek van) btw over het jaar van aanschaf en installatie van zonnepanelen niet helemaal zelf uit te rekenen. De Belastingdienst heeft forfaits (standaardbedragen) genoemd voor de btw die u moet afdragen op basis van het vermogen van uw zonnepanelen. Deze bedragen zijn op jaarbasis.

Opwekvermogen                     Forfait

0      – 1000                                  €   20,00

1001- 2000                                  €   40,00

2001- 3000                                  €   60,00

3001- 4000                                  €   80,00

4001– 5000                                 € 100,00

Let op: bovenstaande bedragen zijn op jaarbasis! Aangezien u btw-aangifte per kwartaal doet, deelt u het bedrag dat bij het opwekvermogen van uw zonnepanelen hoort, door het aantal kwartalen dat u aangifte moet doen tot het einde van het jaar

aantal zonnepanelen

4. Ontheffing vragen voor volgende btw-aangiftes

Het is heel aannemelijk dat u er niet op zit te wachten om elk kwartaal btw-aangifte te doen. U kunt ontheffing voor btw-aangifte aanvragen dat ingaat vanaf het jaar dat volgt op de aanschaf van uw zonnepanelen. U doet dan een verzoek tot ontheffing van btw-aangifte. Zorg dat u de volgende punten aanhaalt in uw verzoek:

  • ik ben ondernemer voor de omzetbelasting, omdat ik door aankoop van zonnepanelen stroom lever aan het energienetwerk
  • ik heb in het jaar van aanschaf van de zonnepanelen recht op teruggave van de btw op mijn zonnepanelen
  • de jaren na de aanschaf van zonnepanelen is de btw die ik moet afdragen minder dan €1.345, waardoor de btw wordt kwijtgescholden dankzij de regeling voor kleine ondernemers
  • het verzoek om ontheffing te verlenen voor het doen van btw-aangifte vanaf 1 januari komend jaar
  • het verzoek om een bevestiging, het liefst schriftelijk

Tips: als u de btw terugvraagt, kunt u meteen het verzoek om ontheffing te krijgen van btw-aangifte meesturen in dezelfde envelop. Op de website van de Belastingdienst kunt u aangeven dat u een herinnering wilt krijgen (per sms) voor het doen van uw kwartaalaangifte.

Shares
Share This