Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Zonnepanelen op het oosten 

Iedereen begrijpt dat zonnepanelen zonlicht nodig hebben voor het opwekken van zonne-energie. Hoe meer zonlicht er op een dak valt en daarmee dus op de zonnepanelen die erop zijn geplaatst, des te meer stroom kunt u opwekken. Helaas zijn niet alle daken standaard op het zuiden gericht en daarmee zijn ook niet alle omstandigheden dusdanig optimaal te noemen. Toch is het zeker mogelijk om ook voldoende zonne-energie te verkrijgen, zelfs als uw daken op het oosten of westen staan gericht. Tal van oplossingen zijn er te bedenken om alsnog een hoog rendement mogelijk te maken. U moet het echter wel verstandig aanpakken. Een goed begin hierin is om uzelf volledig op de hoogte te stellen van alle mogelijkheden.

Zonnepanelen op het oosten

Hoger vermogen, zelfde uitkomst

Op een dak met een oriëntatie gericht op het oosten zult u al gauw bemerken dat dit u een verlies oplevert van soms wel 15% ten opzichte van eenzelfde set aan zonnepanelen dat gericht is op het zuiden. Toch is het mogelijk om ook in zo’n situatie evenveel opbrengst te verkrijgen. U dient hiervoor te kiezen voor zonnepanelen met een hoger vermogen aan wattpiek. U behaalt zo met zonnepanelen van 270 Wp gericht op het oosten, evenveel stroom als iemand met zonnepanelen van 230 Wp die op het zuiden staan. U hoeft hiervoor te bekijken hoeveel stroom u nodig hebt en wat er voor nodig is om dit te behalen. Ook u kunt dan eenzelfde hoge opbrengst behalen als uw buren met optimale omgevingsfactoren.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Afwisselend oost/west ligging

Op een plat dak kan het al snel nadelig zijn om alle zonnepanelen naar één richting te plaatsen. Hierdoor kunt u er minder kwijt en behaalt u eveneens een minder hoog rendement. Bovendien dient u voldoende afstand tot de andere zonnepanelen te bewaren, anders valt er schaduw van de voorste op de achterste zonnepanelen. Hierdoor wordt de opbrengst nogmaals verlaagd. Op een plat dak heeft een afwisselende oost/west ligging de voorkeur. Zo worden de zonnepanelen niet te warm en kunnen ze alsnog tegen elkaar aan worden geplaatst. Dit biedt ruimte voor meer zonnepanelen en vangen ze gedurende de dag voldoende zonlicht. Hierdoor kan er genoeg energie worden opgewekt.

Langere tijd energie

Door zonnepanelen op het oosten te richten, kunt u over een langere periode over de dag verspreid energie opwekken. Zeker als u aan de andere kant van het dak ook zonnepanelen kunt leggen. Opnieuw krijgt u zo ook met schuine daken een oost/west ligging en overbelast u zo niet het elektriciteitsnetwerk. Dit is vaak het geval wanneer zonnepanelen op het zuiden gericht staan. Zeker rond het middaguur vangen de zonnepanelen dan in korte tijd zoveel energie, dat het niet direct door het netwerk kan worden verwerkt. Hier is met een oost of west-ligging geen kans op en raakt het systeem niet overbelast. Het is dus zeker rendabel om zonnepanelen op het oosten te plaatsen.

Afwisselend oost /west ligging

Rendabele opbrengst

Bij een oriëntatie naar het oosten is het belangrijk de zonnepanelen onder een juiste helling te plaatsen. Een wat vlakkere dakhelling is hierin uitermate gunstig. Vaak behaalt u zo alsnog een opbrengst die vergelijkbaar is met 80% van de maximumopbrengst die met zonnepanelen op een dak gericht op het zuiden te behalen valt.

Shares
Share This