Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje   Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje   Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje   Bespaar tot 40%  

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. U zal eerst moeten investeren in zonnepanelen, voordat u zal kunnen besparen op uw zonnestroom. Hieronder allereerst een rekenvoorbeeld.

terugverdientijd zonnepanelen

Hoe snel verdient u zonnepanelen terug?

In dit rekenvoorbeeld gaan we er vanuit dat u 12 panelen op uw dak laat installeren. De kosten van deze 12 panelen zijn ongeveer 4000 euro en de zonnepanelen die gebruikt worden zijn voorzien van 270 Wp. Dit betekent dat alle panelen bij elkaar 3240 Wp zijn. Deze panelen leveren per jaar ongeveer 2900 kWh aan stroom en met een elektriciteitsprijs van 0,19 cent per kWh is dat een besparing van 550 euro per jaar.

  • 12 zonnepanelen
  • 4000 euro
  • 3240 Wp
  • 2900 kWh aan stroom
  • electriciteitsprijs van 0,19 cent per kWh

= een besparing van 550 euro per jaar!

In dit geval zou u in ongeveer 7 jaar de zonnepanelen terugverdienen.

Echter, er zijn meer factoren die mee kunnen spelen bij de terugverdientijd van zonnepanelen. Hieronder staan er een aantal genoemd.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

1. Kostprijs zonnepanelen

Bij de ene zonnepaneleninstallateur zijn de installatie en zonnepanelen goedkoper dan bij de ander. Deze prijs is ook weer afhankelijk van een aantal punten. Hierbij zijn vooral belangrijk het type zonnepaneel en de woonsituatie. Pas als u dit voor u zelf duidelijk hebt opgesomd kunt u beginnen met het bereken van de terugverdientijd zonnepanelen. Indien u zonnepanelen-bedrijven gaat vergelijken kunt u gemakkelijker kiezen voor het bedrijf dat het beste bij uw wensen past.

kostprijs zonnepanelen

2. Laten installeren, of zelf doen?

In het geval u zelf een beetje handig bent, kan je zonnepanelen prima zelf op uw dak installeren. Dit kan echter wel invloed hebben op de garantie van de zonnepanelen. Er zijn namelijk fabrikanten die enkel de garantie toekennen indien de zonnepanelen uitsluitend zijn geïnstalleerd door erkende installateurs. Ga dus altijd goed na welke gevolgen het heeft indien u de zonnepanelen zelf installeert. De prijs die een installateur rekent voor het installeren van de zonnepanelen is afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de dakconstructie.

3. Kosten randapparatuur

U dient rekening te houden met de kosten van de randapparatuur. Vaak wordt er enkel gedacht aan de kosten van de panelen en de installatie ervan, maar er komen meer kosten kijken bij de aanschaf van zonnepanelen. Naast de zonnepanelen dient er ook een omvormer aangeschaft te worden, diverse bekabeling, consoles, meetapparatuur en montagesets. Deze kosten worden vaak onderschat.

4. Elektriciteitsprijs

Gebruik bij het bereken van de terugverdientijd zonnepanelen altijd de actuele elektriciteitsprijs. Vergelijk de prijs met de prijs die u zou moeten betalen indien u geen zonnepanelen zou hebben. Het komt ook vaak voor dat huishoudens kiezen voor een gedeeltelijke stroomopwekking middels zonnepanelen en dus aan het einde van het jaar alsnog een rekening ontvangen voor de extra stroom die is verbruikt. Houdt er wel rekening mee dat wanneer de elektriciteitsprijs gaat stijgen, het terugverdienen sneller gaat, maar als de elektriciteitsprijs daalt het terugverdienen ook langzamer gaat.

5. Levensduur zonnepanelen

Dit is een zeer belangrijk punt. Gemiddeld geldt dat een systeem van zonnepanelen over een levensduur beschikt van gemiddeld 25 jaar. Deze levensduur kunnen natuurlijk door verschillende factoren worden beïnvloed. Tijdig onderhoud is bijvoorbeeld erg belangrijk voor de levensduur van de zonnepanelen. Ook zijn dunne film zonnepanelen vaak minder van kwaliteit, waardoor deze ook minder lang meegaan.

6. De gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen

Altijd goed om te weten welke factoren een rol spelen bij het bereken van de terugverdientijd zonnepanelen, maar nog belangrijker is het exacte getal. Gemiddeld gezien ligt de terugverdientijd rond de 10 jaar. Deze kan nog wel gedrukt worden door bijvoorbeeld subsidies die verleent worden. Naar de huidige situatie kunt u niet alleen een bepaalde subsidie ontvangen van de gemeente waarin u woont, maar kunt u ook rekenen op een teruggave van 21% BTW. Op deze manier wordt de terugverdientijd zonnepanelen verlaagt naar 7 a 8 jaar.

 

instralingsfactor zonnepanelen

Zon

Een zonuur kan gezien vermogen sterk variëren per seizoen. Een zonuur in de winter levert namelijk minder rendement op dan een zonuur in de zomer. De zon is in de zomer immers sterker dan in de winter. Één volle zonuur is vastgesteld als een uur waarin het aardoppervlak een zoninstraling van 1000W/m2. Aangezien het Nederlandse aardoppervlak gemiddeld in 1500 zonuren, 1000kWh/m2 energie ontvangt, kan voorop gesteld worden dat Nederland 1000 volle zonuren per jaar heeft.

Instralingsfactor

De instralingsfactor geeft in percentages weer hoe de opbrengst van zonnepanelen afhangt van de positie van de panelen. De instralingsfactor is afhankelijk van de hellingsrichting en de hellingshoek van de zonnepanelen. De ideale situatie in Nederland is al volgt: de paneel dient zuidwaarts gericht te zijn met een hoek van 35 ten opzichte van het dak. Dit is de situatie waarin uw terugverdientijd het kortste zal zijn, maar uiteraard zijn er meer goede opties.

Shares
Share This