Zonnepanelen vergelijken
Vrijblijvend en gratis
Afhankelijk en objectief
Snel en gemakkelijk
Bespaar tot 40%
Vraag gratis en vrijblijvend offertes
Potentieel zonnepanelen
Ieder dak is anders en zal per situatie bekeken moeten worden wat de meest potentieel zonnepanelen opstelling is.
De zon schijnt niet altijd even sterk, maar geeft toch genoeg energie om zonnepanelen bij bewolkt weer te laten werken en voor ons elektriciteit op te wekken, ook in de winter. Dit noemen ze onrechtstreeks of diffuus licht.
Om voldoende energie te kunnen leveren moeten de zonnepanelen zo geplaatst worden dat er zoveel mogelijk zonlicht op valt. Ze hoeven niet beslist pal naar het zuiden gericht te staan. Een oriëntatie tussen zuidoost en zuidwest en een hellingshoek tussen 20° en 60° levert ook een goede opbrengst.
Potentieel en zekerheid
Het belangrijkste voor een goed potentieel zonnepanelen, of zonne-energie systeem is natuurlijk de opbrengst. De opbrengst hangt af van de locatie. Naast de oriëntatie en de hellingshoek van uw dak is ook de ligging in Nederland belangrijk. In de kustgebieden schijnt de zon namelijk vaker dan in het binnenland, waardoor bijvoorbeeld de hoeveelheid zonne-energie in Den Helder groter is dan in Arnhem.
Op zoek naar zonnepanelen?
Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten
Ideale dak voor potentieel zonnepanelen
Een ideaal dak voor zonnepanelen in Nederland is pal zuid georiënteerd en heeft een hellingshoek van 30 graden. Met behulp van software of een zogenaamde instralingsschijf kan de opbrengst van uw dak bepaald worden. Door de eerder bepaalde hellingshoek en oriëntatie kan de potentie van uw dak vergeleken met het ideale dak worden uitgedrukt in een percentage. De combinatie tussen oriëntatie en dakhelling bepaalt hoeveel instraling een zonnepaneel ontvangt. Een dak met een helling van 60 graden gericht op het zuidwesten ontvangt ongeveer evenveel straling als een dak met een helling van 10 graden gericht op het oosten.
Het ideale dak in Nederland heeft gemiddeld een instraling van 1100 kWh/m². Niet alle straling die op de panelen valt is om te zetten in elektriciteit. De meeste panelen hebben een rendement van circa 15%. Dit betekent dat er in theorie 15% van 1100 kWh kan worden omgezet. Een ideaal dak kan op jaarbasis dus maximaal 165 kWh per vierkante meter produceren.