Steeds meer woningeigenaren investeren in zonnepanelen. Dat is logisch, want zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de eigen portemonnee. De investering is in zo’n zeven jaar terugverdiend. Daarnaast kunnen eigenaren van zonnepanelen ook op een aantal andere manieren geld aan hun panelen verdienen.

Salderen en terugleveren

Zonnepanelen op het dak van de woning leveren het hele jaar door stroom op, ook op een moment dat de bewoner geen energie verbruikt. Deze stroom wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet. Het energiebedrijf verrekent deze levering met de stroom die de bewoners afnemen van het net in datzelfde jaar. Bijvoorbeeld ’s nachts of in de winter, wanneer de panelen weinig of niets opleveren. Dit noemen we salderen. De energieleverancier betaalt hierdoor eigenlijk dezelfde prijs als de eigenaar betaalt voor zijn of haar stroom. Gemiddeld is dat 22 cent per kWh (prijspeil 2019). Dit is inclusief energiebelasting, ODE en btw. Er is een salderingsgrens. Dit houdt in dat mensen nooit méér kunnen salderen dan de hoeveelheid kWh stroom die zij van de energieleverancier geleverd krijgen. De hoogte van de salderingsgrens verschilt per huishouden, omdat dit samenhangt met het energieverbruik van de bewoners. Is er meer stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet dan de woningeigenaar heeft verbruikt? Dan ontvangt de bewoner hiervoor een terugleververgoeding.

Hoogte terugleververgoeding verschilt

De terugleververgoeding die mensen ontvangen, is niet altijd hetzelfde. De hoogte van deze vergoeding mogen de leveranciers zelf bepalen. De Autoriteit Consument & Markt heeft bepaald dat de energieleveranciers wel een redelijke vergoeding moeten bieden die in ieder geval niet te laag is. Meestal ligt de vergoeding tussen 3 en 12 cent per kWh. De energieleverancier wil natuurlijk precies weten hoeveel kilowatt de bewoners terugleveren. Hiervoor is het noodzakelijk en verplicht om een brutoproductiemeter, ook wel teruglevermeter, te (laten) plaatsen. Deze meter registreert nauwkeurig hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en hoeveel stroom er wordt teruggeleverd aan het net.

Salderen en terugleververgoeding.v1

Overstappen naar een andere energieleverancier

Zoals hierboven al is genoemd, is de terugleververgoeding per energieleverancier verschillend. Daarom kan het lonen om over te stappen naar een andere energieleverancier. Hiervoor kunnen mensen energie vergelijken, om zo te kijken welke energieleverancier het goedkoopste is én de hoogste terugleververgoeding biedt. Het is ook verstandig om te kijken naar het vastrecht. Het is heel belangrijk om op het juiste moment over te stappen. Het beste moment om over te stappen is net na de zomermaanden, rond september en oktober. Dan is het verschil tussen de hoeveelheid stroom die er is geleverd en wat er zelf is opgewekt het kleinst.

Afbouw salderingsregeling

De salderingsregeling wordt de komende jaren langzaam afgebouwd. De regeling blijft tot 1 januari 2023 zoals die nu is. Het kabinet stopt met de huidige salderingsregeling omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden. Daarom vinden zij het niet meer nodig om financiële steun aan te bieden. Het blijft wel mogelijk om de btw die er betaald wordt voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug te vragen bij de Belastingdienst.

 

Shares
Share This