Het wordt tegenwoordig steeds populairder om je huis te verduurzamen. Veel mensen die duurzaam willen wonen kiezen daarom voor zonnepanelen. Maar waar moet je nou op letten wanneer je kiest voor zonnepanelen?

Eerst even iets anders: waarom nemen mensen überhaupt zonnepanelen? Het aanschaffen van zonnepanelen heeft een aantal voordelen. Zo verdien je onder andere geld aan het terug leveren van stroom. Daarnaast ben je minder afhankelijk van een energieleverancier doordat je je stroom deels zelf opwekt. Tegenwoordig is een koophuis dat zonnepanelen bevat ook aantrekkelijker in de huizenmarkt. Doordat het energielabel van je huis beter wordt, stijgt de waarde ervan ook. En zonnepanelen zijn heel goed voor het milieu. Zonnepanelen zijn dus populair. Maar het is natuurlijk fijn, en belangrijk, om te weten wat er allemaal bij komt kijken wanneer je deze aan wilt schaffen.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Het hangt van een paar factoren af of het dak geschikt is voor zonnepanelen. Zo heeft de hellingshoek van de panelen invloed op de opbrengst. De optimale hellingshoek is 35 graden. Ook is het zo dat je de zonnepanelen het beste op het zuiden kunt richten. Het wordt afgeraden om panelen op een schuin dak in noordelijke richting te plaatsen.

Ook ruimte is belangrijk. Op een schuin dak passen bijvoorbeeld meer panelen doordat je ze dichter op elkaar kan plaatsen. Bij een plat dak geldt dan dat je een kleinere hellingshoek kiest om zo meer panelen erop te kunnen plaatsen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik van Nederlandse huishoudens is bijna 3000 kWh per jaar. Om dit zelf op te wekken heb je 12 zonnepanelen van 290 watt nodig. Maar als je in je eentje woont of een gezin van vier kinderen hebt, verschilt dat nogal met het gemiddelde. Let ook op dat je van panelen met een hoog vermogen minder nodig hebt dan van panelen met een laag vermogen. Probeer ook je toekomstige situatie te bekijken. Wanneer je kinderen over een paar jaar het huis uit gaan, zullen de stroomkosten dalen. Om precies te weten hoeveel panelen je nodig hebt, is er een formule bedacht, namelijk: (jaarlijks stroomverbruik x 1,1) delen door (het vermogen van 1 paneel in wattpiek).

Welk soort zonnepaneel kies je?

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. De meeste huizen hebben polykristalijne en monokristalijne panelen op het dak liggen. ‘Poly’ zonnepanelen zijn blauw en vaak goedkoper dan de zwarte ‘mono’ panelen, maar de kwaliteitsverschillen zijn over het algemeen klein. Polykristalijne zonnepanelen bieden meer waar voor je geld, doordat deze het goedkoopst zijn. De mooiste oplossing is een ‘all-back’ zonnepaneel, al gaat dit ten koste van je rendement.

De prijs en subsidie van zonnepanelen

Een zonne-installatie bestaat gewoonlijk uit zonnepanelen, een omvormer en een monitoringssysteem om de opbrengst bij te houden. De prijs hangt af van de grootte van de installatie. Een gemiddelde zonne-installatie van 13 panelen kost €5000 euro, wat je in 6 tot 7 jaar terugverdiend. Let bij aankoop wel op de garantie van de panelen, de installatiegarantie en de omvormer. Sommige mensen vinden het ook van belang om de terugverdientijd te berekenen.

Steeds meer mensen kiezen er ook voor om een zonneboiler en zonnecollectoren te plaatsen. Met een zonneboiler produceer je warm water door middel van de warmte van de zon. Ook zonneboilers zijn er in verschillende soorten en komen ook met verschillende kosten en opbrengsten. Een zonnecollector komt vaak in combinatie met een zonneboiler. Het is een apparaat dat zonlicht omzet in warmte. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt voor het verwarmen van water.

Shares
Share This