Zonnepanelen op je camper, het is de ultieme oplossing om duurzamer en onafhankelijker de wereld te ontdekken. Ze zijn simpel te monteren, hebben een lange levensduur en je ziet direct resultaat van je investering. Niet langer ben je aangewezen op generatoren of de stroomvoorziening op reguliere campings.

Geen overlast of goedbedoeld entertainment

Gaan en staan waar je wil, is een veelgehoorde zin als we wegdromen over een nieuwe trip met onze eigen camper. Maar je maakt dit idee pas echt concreet als je niet afhankelijk bent van stopcontacten. Gaan en staan waar je wil betekent ook echt de camper parkeren op de meest idyllische plekken die je kunt verzinnen. En al zijn er duizenden campings in Europa; liever wil je helemaal geen buren die je overlast bezorgen met hun (gebrek aan) barbecue-vaardigheden of goedbedoeld entertainment dat toevallig altijd nét jouw smaak niet is. Kamperen betekent voor veel mensen natuur, rust en ontspanning. Met een zonnepaneel op jouw mobiele vakantiehuisje zet je een stap in die richting.

Wat heb je nodig?

Een standaard set om dit te realiseren bevat de volgende onderdelen: een of meer zonnepanelen, een automatische laadregelaar, weersbestendige bekabeling, montagemateriaal, connectoren, een waterdichte doorvoer en een afleesunit. Hoeveel zonnepanelen je neemt, hangt af van jouw idee van luxe, maar met één 100Wp-paneel kun je al veel: naar de radio luisteren, je telefoon opladen, je waterkoker gebruiken en de koelkast draaiende houden. Noodzakelijk is vanzelfsprekend een accu waarin je de stroom opslaat. Rijdend of geparkeerd, de stroom wordt continu opgewekt. Deze wil je wel vasthouden. Bekijk in dit artikel hoe je evenwel zuinig omgaat met die energie, veel van de genoemde handigheidjes zijn ook op een camper met zonnepanelen van toepassing.

Wat heb je nodig

Roadtrip in Europa

En dan: op pad! Waar je in sommige landen niet mag wildkamperen, kun je wel  gebruikmaken van veel alternatieve plekken die dezelfde beleving bieden. Zo kun je in bijvoorbeeld Schotland, Zwitserland en heel Scandinavië vaak gaan en staan waar je wilt. Laat dat nou net de plaatsen zijn die wel op je lijstje staan, maar waar je nog niet geweest bent. De natuurpracht gaat je verrassen tussen de uitgestrekte koolzaadvelden en rotsen in Denemarken, de kliffen en bergen van Schotland en de Alpentoppen in Zwitserland. In de warmere landen wordt vaak weer wat lekkerder gekookt, dus is het geen straf om op een reguliere camping te staan. Of bij een boer (agriturismo genoemd in Italië), waar je wordt getrakteerd op allerlei lokale lekkernijen. En weet je even geen plek te vinden als de nacht valt? Parkeer dan veilig tussen de vrachtwagens langs de snelweg. De afwisseling en het avontuur van zo’n roadtrip is onbetaalbaar.

Shares
Share This