Zonnepanelen monteren is niet voldoende om duurzamer te leven. Hoewel er een grote slag wordt geslagen is er nog meer nodig. Bovendien zal het langer duren voordat de aanschafkosten van zonnepanelen wordt terugverdiend als er onzuinig met elektriciteit wordt omgegaan. Daarom is het belangrijk dat je ook zelf stappen onderneemt om stroom te besparen. Maar hoe pak je dat aan? Wij geven 5 eenvoudige tips die een groot verschil kunnen maken.energiesparen

 

1.    Investeer in duurzame apparaten

In de moderne tijd zijn we enorm gehecht geraakt aan elektronische apparaten. De meeste gezinnen kunnen niet meer zonder hun wasmachine, wasdroger, vaatwasmachine, koelkast en vriezer. Stroom besparen hoeft dan ook zeker niet te betekenen dat deze apparaten niet of minder gebruikt mogen worden. Het is belangrijk om de gulden middenweg tussen een hoog wooncomfort en lagere energiekosten te vinden. En geloof ons, dat is gemakkelijker dan het lijkt.

Wanneer het zeker niet de bedoeling is om op handige apparaten in te leveren kun je er ook voor kiezen om deze te vervangen voor duurzame apparaten. Kies bijvoorbeeld voor een koelkast of wasmachine met een hoger energielabel. Hoe hoger het energielabel hoe zuiniger deze in gebruik zal zijn. Het vraagt even om een flinke investering, maar zeker in combinatie met de zonnepanelen levert dit op de lange termijn een fikse besparing op.

2.    Vervang halogeenlampen voor led

Met de opkomst van led verlichting hebben veel huishoudens hun traditionele halogeenlampen al vervangen voor ledlampen. Er zijn echter ook nog gezinnen waarbij halogeen nog steeds gebruikt wordt. Dit terwijl verlichting in huis de grootste stroomverbruiker is. Daarom is het belangrijk om je verlichting eens goed na te kijken. Door alle conventionele lampen in huis te vervangen voor led verlichting kan je maar liefst honderd euro per jaar besparen.

Van duurzame verlichting gebruik maken is overigens geen vrijbrief om klakkeloos om te gaan met de lampen. Schakel deze nog steeds tijdig uit om onnodig stroomverbruik te voorkomen.

3.    Schakel de televisie en computer volledig uit

Bij het uitschakelen van de televisie en computer wordt er regelmatig door veel mensen één grote fout gemaakt. Ze denken dat de apparaten volledig uitgeschakeld zijn, maar zetten ze eigenlijk alleen maar op stand-by. Dit is eenvoudig te herkennen aan het rode lampje. Ook in de stand-by modus verbruiken deze apparaten nog steeds stroom. Ben je dus helemaal klaar met het gebruik van deze apparaten? Haal dan de stekker uit het stopcontact of gebruik de knop om deze volledig uit te schakelen. Zo voorkom je sluipverbruik.

4.    Laat opladers niet onnodig in het stopcontact zitten

Wat veel mensen niet beseffen is dat opladers stroom blijven verbruiken als ze in het stopcontact zitten. Ook wanneer je je smartphone hiervan verwijderd hebt. Ben je dus klaar met opladen? Verwijder dan niet alleen het apparaat, maar trek ook de stekker uit het stopcontact. Zeker oudere opladers die heel warm worden verbruiken ongemerkt veel energie. Door hier beter op te letten, bespaar je eenvoudig tientallen euro’s per jaar. Alle kleine beetjes helpen!

5.    Schenk koffie in een thermoskan

Wist je dat het koffiezetapparaat een enorme stroomvreter is? Dit komt voornamelijk door de ‘warmhoudfunctie’. Deze warmhoudplaat vraagt enorm veel stroom, terwijl de koffie eigenlijk al een tijdje klaar is. Zet daarom een minder grote pot of schenk het overgrote gedeelte in een thermoskan, waarna je het koffiezetapparaat uit kunt schakelen. Zo bespaar je ongemerkt veel stroom en geniet je van heerlijke warme koffie. Zowel onderweg als thuis.

Shares
Share This