De vraag naar zonnepanelen is de afgelopen tijd flink toegenomen. Zeker met de stijging van de energieprijzen, zijn veel mensen op zoek gegaan naar manieren om zelfvoorzienend te leven. Zonnepanelen zijn een goede manier om zo min mogelijk stroom bij een energieleverancier af te nemen. Overweeg jij ook om zonnepanelen te kopen? Dan wil je hier natuurlijk wel zoveel mogelijk rendement uit halen. Maar hoe pak je dit aan?

Pak het hele huis aan

Voordat de zonnepanelen worden geïnstalleerd, is het eerst goed om je huis onder de loep te nemen. Want hoe duurzaam is deze eigenlijk? Het heeft weinig zin om zonnepanelen te plaatsen als je extreem veel stroom verbruikt, het huis niet goed geïsoleerd is en je verder dus weinig aan duurzaam wonen doet. Alle kleine beetjes helpen, dat klopt. Nu je echter toch al bezig bent met investeren, is het verstandig om direct het hele huis aan te pakken.

Je kunt advies isolatie woning inwinnen en kijken wat daar mogelijk is. Wanneer je zonnepanelen combineert met een warmtepomp, kan je zo op zowel stroom als gas besparen. Hoe meer je bespaart, hoe groter de kans dat enkel de zonnepanelen en/of warmtepomp voldoende zijn en je dus zo min mogelijk energie afneemt tegen de huidige prijzen. Dat levert een fikse besparing op.

Let op de kwaliteit van de zonnepanelen

Het is een feit dat de kracht van de zonnepanelen elk jaar af zal nemen. Hierbij spreken we niet van grote getalen, maar het neemt wel af. Als je bedenkt dat de gemiddelde levensduur van een zonnepaneel 25 jaar is, kan dit door de jaren heen wel flink oplopen. Je behaalt dus elk jaar minder rendement. Zeker wanneer je voor zonnepanelen van minder goede kwaliteit kiest.

Kies daarom altijd voor zonnepanelen met een keurmerk. Zo weet je zeker dat deze aan alle eisen voldoet en kwalitatief volledig naar wens is.

De juiste ligging

Je behaalt eenvoudig het hoogste rendement door de zonnepanelen simpelweg op de juiste plek te leggen. Hier gaat het echter nog regelmatig mis. Bedenk goed dat het uitmaakt hoe lang de panelen in contact met de zon komen. Richt je zonnepanelen op het noorden? Dan zullen ze tijdens een zonnige dag alsnog stroom opwekken, maar dit zal wel minimaal zijn. Zeker ten opzichte van zonnepanelen die op het zuiden worden gelegd.

Soms heb je geen keus. Bijvoorbeeld omdat het huis minder gunstig staat. Dat betekent dan ook zeker niet dat het onverstandig is om zonnepanelen te plaatsen, maar de terugverdientijd duurt wel beduidend langer. Als het dus even kan, is het slim om over de ligging na te denken.

Dit heeft soms ook met het dak zelf te maken. Zo kunnen de zonnepanelen het gunstigst worden gelegd op een plat dak. Bovendien kun je er hier ook meer kwijt. Hierdoor leveren zonnepanelen op platte daken vaak meer op. Zelfs wanneer de ligging iets minder gunstig is. 

Shares
Share This