Zonnepanelen worden steeds populairder en ze worden dan ook op steeds meer verschillende plekken ingezet. Als booteigenaar zijn zonnepanelen ideaal, want je kunt op de lange termijn behoorlijk besparen op brandstofkosten door zonnepanelen te installeren op je boot. Bovendien zijn zonnepanelen niet alleen gunstig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de ideale Zonnepanelen boot.

Wees je bewust van je eigen energieverbruik

Als eerste is het belangrijk om het vermogen van de zonnepanelen af te stemmen op het energieverbruik van je boot. Het is daarom handig om een overzicht te maken van alle elektronische apparaten aan boord en om in kaart te brengen hoeveel stroom ze verbruiken. Je kunt hierbij denken aan navigatieapparatuur, maar voor grotere boten kun je ook denken aan lampen, koelkasten en andere apparaten aan boord. Op basis van dit overzicht kun je het benodigde vermogen van de zonnepanelen berekenen. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk de juiste zonnepanelen aanschaft.

Denk aan de kwaliteit van de zonnepanelen

Naast het vermogen van de zonnepanelen is het belangrijk om te kiezen voor zonnepanelen van goede kwaliteit. Er zijn verschillende soorten panelen op de markt, waarvan de ene efficiënter is, de ander prijsvriendelijk en weer een ander type zonnepanelen is misschien beter ontwikkeld. Het type zonnepaneel dat je kiest is persoonlijk en hangt af van de beschikbare ruimte op je boot en je budget. Houd er wel rekening mee dat zonnepanelen ook onderhoud nodig hebben, zoals een regelmatige schoonmaakbeurt. Ook het is belangrijk om de panelen regelmatig te controleren op beschadigingen.

Een omvormer kiezen

Als je eenmaal de juiste zonnepanelen hebt gekozen, is het belangrijk om te kijken naar de omvormer. De omvormer zet de stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt om in stroom die geschikt is voor gebruik aan boord. Zorg er dus voor dat de capaciteit van de omvormer is afgestemd op het vermogen van de zonnepanelen! Een te zwakke omvormer kan ervoor zorgen dat de zonnepanelen niet optimaal werken, terwijl een te sterke omvormer onnodig duur kan zijn. Bij de Watersport winkel kun je op zoek naar de omvormer die het meest geschikt is voor jouw panelen.

Het plaatsen van de accu

Als de zonnepanelen en de omvormer zijn geïnstalleerd, moet je uiteindelijk ook nog een accu plaatsen. De accu slaat de energie op die door de zonnepanelen wordt opgewekt. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een accu van die geschikt is voor het aantal zonnepanelen dat je hebt geïnstalleerd op je boot. De accu moet ook groot genoeg zijn om voldoende energie op te slaan voor de momenten dat er geen zonlicht is, zoals ’s nachts, dus bedenk van te voren goed wanneer je je boot precies wilt gaan gebruiken. Als laatste is ook belangrijk om na te denken over hoe je de zonnepanelen wilt installeren op je boot. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een frame of door de panelen direct op het dek te bevestigen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen stevig zijn bevestigd en niet beschadigd kunnen raken door weersomstandigheden, dus zoek goed uit wat het beste bij jouw boot past.

Shares
Share This