We zijn steeds meer gewend aan zonnepanelen in het Nederlandse straatbeeld. In vrijwel elke wijk zijn ze te vinden. Door de jaren heen zijn we ook steeds meer bekend geworden met deze handige manier van (gedeeltelijk) zelfvoorzienend leven. Het aansluiten van zonnepanelen? Dat lijkt dan ook een makkie te zijn. Steeds vaker beklimt men dan ook zelf het dak om de zonnepanelen te plaatsen. Even de hulp van wat handige vrienden en familie inschakelen en die klus moet zo geklaard zijn. Toch? Of is het toch niet zo eenvoudig als het lijkt?

Als je zonnepanelen apeldoorn koopt, wil je er ook zeker van zijn dat ze op de juiste manier geplaatst worden. Dat ze hun functie goed kunnen vervullen. Zelf zonnepanelen installeren vergt ontzettend veel voorbereiding. Je moet echt voldoende kennis en ervaring opdoen om ze op de juiste manier te lukken. Laat je je niet begeleiden door professionals? Dan loop je het risico dat de zonnepanelen verkeerd worden gelegd of dat de veiligheid in geding komt.

Wat is nu handiger? Zonnepanelen zelf leggen of dit uitbesteden? En wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het in dit artikel.

Zonnepanelen zelf plaatsen

Wil je de zonnepanelen zelf plaatsen? Dan komt hier enorm veel bij kijken. Het is in elk geval raadzaam om voor enige vorm van valbescherming te gaan kijken. Je zal op grote hoogte moeten werken en dit kan gevaren opleveren. De meeste ongelukken in- en rondom het huis gebeuren op hoogte. Daarnaast is het belangrijk dat de panelen bij de juiste weersomstandigheden worden geplaatst. Is het die dag bijvoorbeeld erg zonnig? Dan kan dit een felle weerkaatsing geven. Als je hier geen rekening mee houdt, kan dit grote gevolgen hebben.

Wees je er ook van bewust dat je echt niet zomaar het dak op kunt. Je hebt meestal professionele hulpmiddelen nodig om dit veilig te kunnen doen. Win daarom altijd advies in bij een deskundige, zodat je zeker weet dat je goede beslissingen neemt.

Het lastige van zonnepanelen is dat ze niet alleen op de juiste manier moeten worden gelegd, maar ook dat de bekabeling en het plaatsen van de omvormer (en deze op zijn beurt ook weer aansluiten op de groepenkast) ongelooflijk complex is. Als je hier zelf weinig kennis of ervaring mee hebt, is de kans groot dat er cruciale fouten worden gemaakt.

Waarschijnlijk wil je de zonnepanelen zelf plaatsen om zo geld te besparen, maar de kans bestaat dat het helemaal niet lukt of het op de verkeerde wijze wordt uitgevoerd. Dit kost uiteindelijk óók geld en je moet alsnog een deskundige inschakelen. Bovendien kan de veiligheid onnodig in geding komen. Daarom valt te concluderen dat het zonder kennis en ervaring beter is om dit uit te besteden.

Zonnepanelen laten plaatsen

Als je ervoor kiest om de zonnepanelen te laten plaatsen, weet je zeker dat dit op de juiste manier wordt gedaan. Bovendien hebben deze professionals ruimschoots ervaring en kunnen ze daardoor heel snel te werk gaan. Hierdoor geniet je binnen mum van tijd van goed werkende zonnepanelen en hoef je ook nog eens zelf het dak niet op. 

Shares
Share This