Ben jij binnenkort de trotse eigenaar van een prachtig stel zonnepanelen? Dat is natuurlijk fantastisch nieuws. Hiermee investeer je niet alleen in de toekomst van ons land, maar zal je op de lange termijn ook nog eens heel veel kosten besparen. Toch vraagt de aanschaf van zonnepanelen wel om een hoop regelwerk. Zo kan het verstandig zijn om je huidige energieleverancier eens wat nader onder de loep te nemen. Want is dit nog wel de beste leverancier zodra je op zonnepanelen overstapt? Energie vergelijken is in dit geval heel belangrijk. Zo behaal je immers het hoogste rendement. Maar waar let je op? Voor welke energieleverancier kies je

Energieleveranciers vergelijken

Ook als je niet over zonnepanelen beschikt is het uiteraard belangrijk om energie te vergelijken. De verschillen tussen de leveranciers kunnen ontzettend groot zijn. Wanneer je echter over zonnepanelen beschikt zijn die verschillen mogelijk nog groter. Iedere leverancier behandelt de financiële kant van particuliere zonnepanelen anders.

Natuurlijk zal je, ondanks de zonnepanelen, altijd over een energiecontract moeten beschikken. Het is maar zelden dat iemand voldoende kWh opwekt om in zijn gehele energievraag te voorzien. Bovendien heb je ook nog steeds gas nodig en een netwerk om eventueel overschotten aan terug te geven. Maar waar let je op als je zonnepanelen hebt?

Energieleveranciers vergelijken

Vul de verwachte cijfers in

Allereerst is het belangrijk om een simpele berekening uit te voeren. Hoeveel stroom verbruik je jaarlijks en hoeveel wek je gemiddeld zelf op? Als je al enkele jaren over zonnepanelen beschikt, kun je dit eenvoudig op je jaarnota lezen. Als je de zonnepanelen pas kort hebt, is dit natuurlijk niet mogelijk. In dat geval is het verstandig om de verwachte opwekkingscijfers te noteren. Deze worden meestal door de ervaren installateur gegeven.

Salderen

Iedere leverancier is verplicht om de elektriciteit die jij zelf opwekt met de uiteindelijke elektriciteitsrekening te salderen (oftewel verrekenen). Energieleveranciers hanteren verschillende methodes om deze verrekening plaats te laten vinden. Zo zijn er leveranciers die maandelijks het verschil uitrekenen, waardoor je iedere maand maar een heel klein bedrag hoeft te betalen. Er zijn echter ook energieleveranciers die je het gehele jaar een normaal tarief laten betalen en pas aan het einde van het jaar een afrekening maken. Het is voor iedereen verschillend wat de voorkeur heeft.

Omdat de wijze waarop een leverancier saldeert verschillend kan zijn, hebben veel online vergelijkers deze methode al in hun calculator meegenomen. Hierdoor kan je door simpelweg je verbruik en opwekkingscijfers in te vullen, eenvoudig zien waar je het  goedkoopste uit bent en hoe het salderen in zijn werk gaat.

Extra financiële voordelen

Doordat de vraag naar duurzame energie stijgt, proberen veel energieleveranciers het gebruik van zelfvoorzienende apparaten aan te moedigen. Zo ook bij de aanschaf van zonnepanelen. Daarom zijn er tegenwoordig veel energieleveranciers die extra financiële voordelen aanbieden. Hierdoor wordt het nog interessanter om voor zonnepanelen te kiezen én kunnen de verschillen tussen de energieleveranciers nog groter worden.

Wanneer stap ik over van energieleverancier?

In de meeste gevallen is het verstandiger om pas over te stappen als je voldoende energie opgewekt hebt. Zo zal dit in de wintermaanden nog erg laag liggen, waardoor het minder interessant is om al van energieleverancier over te stappen. Zit je echter al jaren bij dezelfde leverancier en zijn de kosten inmiddels enorm hoog vergeleken met andere aanbieders? Dan is het voordeliger om direct over te stappen.

Shares
Share This