Wie voor zonnepanelen kiest, zet grote stappen om zijn of haar woning energieneutraal te maken. Hoewel je natuurlijk zoveel mogelijk zonne-energie in huis wilt gebruiken, is het doorgaans niet mogelijk om het gehele jaar zelfvoorzienend te zijn. Soms heb je alsnog energie nodig van het openbare net. Het is hierbij belangrijk dat je voor de juiste energieleverancier kiest. Vergelijk energie om te bepalen welke jou het meeste geld kan opleveren. Maar hoe doe je dat? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten.

Terugleververgoedingen

Ben jij de trotse eigenaar van zonnepanelen? Dan voelt het vast heerlijk om minder afhankelijk van energieleveranciers te zijn. In theorie ben je immers je eigen energieleverancier. Er kunnen echter momenten zijn waarop je toch het openbare net aan moet spreken voor extra energie. Daarom is het wel van belang om over een goed energiecontract te beschikken.

Veel mensen weten niet dat een energiecontract voor mensen met zonnepanelen heel anders is dan voor andere particulieren. Veel energieleveranciers bieden verschillende voordelen aan mensen die grotendeels zelf hun energie leveren. Denk bijvoorbeeld aan terugleververgoedingen. Daarnaast kunnen de voorwaarden met betrekking tot het salderen van de stroom die je verbruikt en zelf opwekt per leverancier verschillen. Daarom is het belangrijk om de verschillende energieleveranciers zorgvuldig met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker welke energie aanbiedingen jou het meeste geld kunnen opleveren.

Waar moet ik op letten als eigenaar van zonnepanelen?

Waar moet je op letten als eigenaar van zonnepanelen bij het kiezen van de juiste energieleverancier? Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoeveel de opbrengst van jouw zonnepanelen zal zijn. Maak hierbij gebruik van een representatieve periode, bij voorkeur een periode die meerdere seizoenen beslaat. Zo kun je een redelijke schatting maken van de hoeveelheid stroom die je gaat gebruiken en hoeveel je gemiddeld kan leveren.

opbrengst zonnepanelen

Vervolgens kunnen er verschillende situaties ontstaan. Zo gebeurt het in sommige gevallen dat men meer energie opwekt dan verbruikt. In dat geval krijg je bij de meeste energieleveranciers een flinke terugleververgoeding. De hoogte van de vergoeding verschilt echter per leverancier. Daarom is het belangrijk om de voorwaarden van iedere energieleverancier nauwkeurig onder de loep te nemen. Maak eventueel gebruik van een Energievergelijker, zodat je zeker weet dat je de gunstigste deal sluit.

In de meeste gevallen kan men echter in een groot deel van het totale energieverbruik zelfvoorzienend optreden, maar zullen ze het openbare net nog regelmatig aanspreken. In dat geval zal de leverancier de opgewekte stroom verrekenen met de stroom die je zelf afneemt.

Maak gebruik van een online energievergelijker

Kom je er zelf niet uit of vind je het lastig om vergelijkend onderzoek te doen? Geen probleem! Internet is je grootste bron van informatie. Online vind je vandaag de dag ontzettend veel online energievergelijkers. Deze tools rekenen eenvoudig voor jou uit wat de goedkoopste optie is. Kies bij voorkeur voor een energievergelijker die op de hoogte is van de actuele informatie omtrent salderen en teruglevertarieven. Zo kun je nog efficiënter besparen met jouw zonnepanelen!