Hoewel de meeste huizen tegenwoordig voorzien zijn van zonnepanelen, ook in het zicht, kunnen we ons voorstellen dat u uw huis liever niet zichtbaar voorziet van zonnepanelen. Ook wanneer je een rieten dak hebt of een dakvorm waardoor zonnepanelen niet gunstig zijn is er gelukkig een alternatieve oplossing om tóch zelf energie op te kunnen wekken. Laat bijvoorbeeld een groot tuinhuis of kapschuur plaatsen inclusief zonnepanelen.

Het bouwen van een tuinhuis

Vaak wordt bij een tuinhuis gedacht aan een klein vierkant huisje dat vooral gebruikt wordt om (tuin)spullen op te slaan. Denk hierbij aan tuingereedschap, de grasmaaier en tuinkussens. Toch zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden als het gaat om een tuinhuis. Behalve opslag kun je het ook zo inrichten als een fijne zitplek waar je overdekt kunt ontspannen. Zo ben je beschermt tegen regen, maar ook tegen felle zon.

Op zoek naar iets bijzonders? Dan is een kapschuur kopen misschien wel iets. De vorm van het dak geeft een ruimtelijk gevoel door de hoge nok. Plaats daar een opvallende hanglamp in en een mooie loungeset eronder en je hebt een heerlijke plek om het gehele jaar te genieten van je tuin. Als toevoeging kun je er ook voor kiezen om glazen schuifwanden te laten plaatsen. Hierdoor blokkeer je de wind en kun je, als je alles sluit, de kapschuur echt als tweede woonkamer gebruiken.

Geschikte zonnepanelen voor een tuinhuis

De meeste tuinhuizen beschikken over een plat dak of een zadeldak. Bij een zadeldak kunnen de zonnepanelen op de schuine kant geplaatst worden waar de meeste zon op staat. Houdt er wel rekening mee dat er geen bomen staan die de zon blokkeren. Heb je dit wel, dan is het verstandig het nogmaals goed te bekijken. Je wilt natuurlijk niet dat je panelen niet genoeg zon krijgen, waardoor je opgewekte stroom misloopt.

Heb je bijvoorbeeld een overkapping aan je huis, dan kun je kiezen voor zonnepanelen op een plat dak. Wel is het belangrijk dat het dak sterk genoeg is om het gewicht te kunnen dragen. Bij een plat dak worden de zonnepanelen onder een hoek van 35 graden geplaatst en deze systemen moeten verstevigd worden met grind of zandzakken. Hierdoor komt er nog meer gewicht bij en is het dus extra belangrijk om te controleren of dit kan met jouw overkapping met plat dak.

Als alternatief kun je ook in plaats van een regulier dak, juist het dak volledig laten bestaan uit zonnepanelen. Zeker als je een nieuw tuinhuis laat plaatsen, zou je er direct voor kunnen kiezen om een dak van zonnepanelen te laten plaatsen.

Accu plaatsen

Je kunt er ook voor kiezen om de zonnepanelen die op het tuinhuis liggen alleen te gebruiken om stroom in het tuinhuis te gebruiken. Verstandig is dan om hierbij een kleine accu te laten plaatsen. Zo kan de stroom die opgewekt wordt tijdens zonnige uren opgeslagen worden, waarna je ’s avonds lekker in het tuinhuis plaats kunt nemen met zelf opgewekte stroom. Ook kun je elektrisch tuingereedschap gebruiken met de stroom die in de accu is opgeslagen.

Belangrijk is om te controleren of de gekozen accu de juiste hoeveelheid stroom kan opslaan om het tuinhuis ’s avonds en eventueel ’s nachts van stroom te voorzien. Natuurlijk kun je de accu waar de zelfopgewekte stroom in opgeslagen wordt ook zien als een extraatje. Mocht de accu leeg zijn, dan kun je het reguliere stroomnetwerk natuurlijk altijd nog gebruiken.

Shares
Share This