Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Nu we inmiddels al een langere tijd in een enorme energietransitie zitten, merken we ook dat veel mensen zoveel mogelijk zelfvoorzienend willen worden. Dat is goed nieuws voor het milieu, want dit betekent ook dat fossiele grondstoffen een stuk minder worden aangesproken. Het verschil is ook duidelijk te merken. In de meeste woonwijken van ons land pronken er wel zonnepanelen op meerdere daken. Naast het voordeel voor het milieu is er echter nog een belangrijke factor waar over wordt nagedacht: want hoe zit het met het financiële plaatje? Is het wel écht rendabel om zonnepanelen te kopen? En wat is dan de terugverdientijd?

De kosten worden steeds lager

Laten we beginnen met heel goed nieuws. Zonnepanelen worden namelijk vrijwel ieder jaar goedkoper. Dit komt met name doordat zowel de vraag als het aanbod van zonnepanelen enorm stijgt. Dit terwijl er vroeger maar weinig vraag en aanbod was. Wie toen zonnepanelen wilde kopen, moest direct ook de hoofdprijs betalen. Dit terwijl er toen ook al zelfs subsidies mogelijk waren die de aankoop van zonnepanelen interessanter hadden moeten maken.

Inmiddels worden zonnepanelen gelukkig met de dag goedkoper én beter. Hierdoor leveren ze meer op en ben je minder kwijt aan aanschafkosten. Dat klinkt als muziek in de oren, nietwaar?

Sinds 2019 zijn er helaas geen landelijke subsidies meer voor de aanschaf van zonnepanelen. De vraag naar zonnepanelen en daarmee ook de subsidies werd simpelweg te hoog. Dit zou de overheid te veel geld kosten, waardoor het landelijk is afgeschaft. Er zijn echter nog enkele gemeentes waarbij wel de mogelijkheid tot subsidie bestaat. Vraag dit dus altijd eerst even na. Zo ben je geen dief van de eigen portemonnee. Wanneer je zonnepanelen als zzp’er of groot bedrijf kiest zijn er mogelijk wel subsidies waar je voor in aanmerking komt. Het is in elk geval mogelijk om – indien je de zonnepanelen op naam van de zaak koopt – de btw af te trekken. Zo bespaar je al enorm veel extra geld.

kosten zonnepanelen steeds lager

Wat is de terugverdientijd?

Zonnepanelen kopen is even een flinke investering. Zelfs ondanks de lagere kosten van dit moment. Er moet daarom altijd rekening worden gehouden met een zogenaamde terugverdientijd. Dit is de tijd dat het kost om de zonnepanelen in zijn geheel terug te verdienen. Vervolgens heb je natuurlijk ook een periode waarop je ‘winst’ maakt op de zonnepanelen door de extreem lage energiekosten. Hoeveel winst je uiteindelijk zal halen is geheel afhankelijk van de terugverdientijd én de levensduur van de zonnepanelen.

Op dit moment ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de vijf en acht jaar. Hieraan is duidelijk te zien dat zonnepanelen de afgelopen jaren veel beter zijn geworden. Enkele jaren terug lag deze tijd namelijk nog op gemiddeld tien jaar. Een enorme verbetering ten opzichte van toen!  Hou er daarnaast ook rekening mee dat de energieprijzen volgens experts de komende jaren zullen blijven stijgen, terwijl de kosten voor zonnepanelen afnemen. Hierdoor wordt de terugverdientijd steeds korter. Daarnaast is de levensduur van zonnepanelen gemiddeld 25 tot 40 jaar, waardoor je ook na de terugverdientijd nog zeer lang profijt van jouw aankoop hebt.

Shares
Share This