De knoop is eindelijk doorgehakt: je laat zonnepanelen plaatsen! Een goede keuze, want zo bereid je je alvast voor op een toekomst in groene energie. De belangrijkste keuze is nu misschien wel gemaakt, maar dat betekent niet dat er niets meer te regelen valt. Want wie gaat de zonnepanelen nu eigenlijk installeren?

Het installeren van zonnepanelen is een vak apart. Bij de montage moet met meerdere factoren rekening gehouden worden. Waar moeten de panelen precies komen te liggen om zoveel mogelijk rendement te behalen? Hoeveel zonnepanelen passen er eigenlijk in de beschikbare ruimte? Daarnaast moet ook de omvormer en het aansluitwerk in de meterkast goed geregeld worden. Ons advies? Bezuinig nooit op de installatie van zonnepanelen. Zo haal je altijd het beste uit jouw investering en heb je hier jarenlang plezier van!

Ervaren installateur

In de meeste gevallen is het af te raden om zonnepanelen zelf te installeren. Dit klusje vraagt immers om veel kennis & ervaring. Bezuinig hier daarom ook niet op en laat een ervaren installateur komen.

De meeste leveranciers van zonnepanelen beschikken zelf over een aantal ervaren installateurs die deze bij mensen kunnen plaatsen. Door de toegenomen populariteit voor zonnepanelen, zien we steeds vaker dat deze installateurs wekenlang in dezelfde straat werkzaam zijn. Hierbij is zelfs het plaatsen van een tijdelijke schaftkeet, om even heerlijk pauze in te houden, geen overbodige luxe. Schaftketen voor ieder project kunnen zelfs in de zonnepanelenwereld dan ook eigenlijk niet ontbreken. Maar wat doen ze dan zoal bij het installeren van zonnepanelen? Waarom is het beter om dit over te laten aan een ervaren installateur?

Een goede installateur zal voor iedere woning eerst een duidelijk legplan maken. Veel installateurs maken tegenwoordig gebruik van geavanceerde computerprogramma’s, waardoor ze het legplan van afstand kunnen maken. Daarnaast komen ze vaak, voor het uiteindelijke leggen, ook nog even langs om het dak in het echt te inspecteren. Zo weet de installateur dat het plan, bedacht door een computer, ook echt klopt en uitvoerbaar is.

Ervaren installateurZelf doen of toch offertes opvragen?

Zonnepanelen zelf plaatsen is vrijwel nooit een goed idee. Enkel wanneer je al eerder zonnepanelen hebt geplaatst of hier verstand van hebt, kan je de installatie voor eigen rekening nemen. In de meeste gevallen is het dus echter raadzaam om een professional om advies te vragen. Natuurlijk snappen wij ook dat je niet te veel geld kwijt wilt zijn aan het installeren van de zonnepanelen. Het is immers al een flinke investering die je moet doen. Bedenk echter wel dat je, als je op de installatie wilt besparen, dan het risico loopt dat je minder rendement behaald als de zonnepanelen verkeerd gelegd worden. Bespaar dan ook nooit op het plaatsen van zonnepanelen.

Het kan uiteraard wel interessant zijn om meerdere offertes op te vragen. Vaak ben je goedkoper uit als je een installateur van de leverancier van de zonnepanelen inschakelt, maar soms kan je ook van derden een mooie offerte ontvangen. Staar je echter niet blind op de prijs, maar houd ook rekening met de expertise en ervaring van de installateur. Zo kan je een weloverwogen keuze maken en weet je zeker dat je straks jarenlang plezier van jouw investering zal hebben.