Zonnepanelen kunnen een flinke uitgave zijn. Gelukkig is het mogelijk om de investering op verschillende manieren te financieren. Zo heeft de overheid als doel dat er meer duurzame energie opgewekt wordt en zijn er interessante mogelijkheden tot geld lenen door de lage rentestand. Financieren betekent niet per definitie lenen, het inzetten van eigen vermogen is ook financieren.

Financieren met eigen geld

Als u genoeg geld op uw spaarrekening heeft staan dat u in de nabije toekomst niet nodig heeft, is het verstandig om de zonnepanelen zelf te financieren. De rente op uw spaarrekening is namelijk laag en door zonnepanelen te installeren bespaart u direct op uw energiekosten. Doordat u geen lening af hoeft te sluiten, betaalt u geen rente dus dit is altijd de voordeligste optie. Een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening, waardoor dit een stuk meer oplevert dan de huidige spaarrente. Gemiddeld genomen duurt het acht jaar om uw investering in zonnepanelen terug te verdienen en daarna geniet u nog ongeveer twintig jaar van gratis energie en dus lagere vaste lasten. Voor de aanschaf van zonnepanelen kan het zijn dat u subsidie kunt krijgen vanuit de gemeente.

Financieren met de hypotheek

Het is mogelijk om de financiering van zonnepanelen onder te brengen in de hypotheek. Zowel als u al een hypotheek heeft op het huis als bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Hierdoor profiteert u ook van hypotheekrenteaftrek over de zonnepanelen, waardoor het gunstig is om de aanschaf op te nemen in de hypotheek. Doorgaans wordt het geld verstrekt door de hypotheekaanbieder als u aangeeft dat u het bedrag nodig heeft voor de investering in zonnepanelen. De maandlasten gaan namelijk direct omlaag door de verlaging in energiekosten. Uw hypotheekadviseur kan u meer vertellen over de mogelijkheden.

Financieren met een lening

Een lening aanvragen bij de bank is ook een goede optie om uw zonnepanelen te financieren als u onvoldoende eigen vermogen heeft. Diverse banken bieden een groene lening die speciaal in het leven is geroepen om de woning qua duurzaamheid te verbeteren. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van de woning of een investering in een warmtepomp. U leent tegen aantrekkelijke rentepercentages. Het valt aan te raden om eerst diverse aanbieders van leningen te vergelijken voordat u overgaat tot de lening aanvragen. Door een goed geïnformeerde keuze te maken, kunt u veel geld besparen. Wat handig is om te weten is dat u de btw op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen kunt terugvragen bij de Belastingdienst. Het gaat om 21 procent van het totale bedrag dat u terugkrijgt. Een flink bedrag dat u direct weer af kunt lossen op de lening.