Minister Wiebes heeft een aantal maanden geleden de afbouw van de salderingsregeling bekend gemaakt. Wat heeft dit voor gevolgen voor huishoudens met zonnepanelen? En hoe kan je ervoor zorgen dat de opgewekte energie zoveel mogelijk voor eigen gebruik ingezet wordt? 

Wat is salderen?

De salderingsregeling houdt in dat de kleinverbruiker die zelf stroom opwekt en dat niet meteen gebruikt, dit kan terugleveren aan het net. De terug geleverde energie wordt afgetrokken van de energie die je hebt ingekocht bij je energieleverancier. Deze aftreksom heet salderen.

Maar niet alle energie die je terug levert valt onder de salderingsregeling. Er is namelijk een zogeheten salderingsgrens vastgesteld. Je kan namelijk niet meer energie terugleveren dan je hebt ingekocht bij je energieleverancier. De salderingsgrens is dus voor iedereen verschillend. Lever je toch meer energie terug aan je energieleverancier, dan krijg je voor dat verschil een vergoeding. Ook wel de terugleververgoeding genoemd.

Deze regeling verkort de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk. De salderingsregeling zoals we hem nu kennen blijft in stand tot 2023, daarna zal deze veranderen.

Afbouw salderingsregeling

Minister Wiebes heeft in maart bekend gemaakt dat je als eigenaar van zonnepanelen vanaf 2023 jaarlijks 9 procent minder mag salderen. Waarna deze van het kalenderjaar 2030 naar 2031 de laatste stap van 28 naar 0 procent maakt om te zorgen dat het salderingspercentage vanaf 2031 daadwerkelijk 0 is.

Welke oplossingen heb ik?

Door de afbouw van de salderingsregeling gaat er het een en ander veranderen, zo ook op financieel gebied. Maar er zijn ook oplossingen om toch meer voordeel uit je opgewekte zonne-energie te halen. Bijvoorbeeld door de aanschaf van een batterijsysteem. De opgewekte energie kan je met zo’n systeem zoveel mogelijk voor eigen gebruik inzetten, waardoor je niet meer terug hoeft te leveren aan het net. Er zijn veel verschillende batterijsystemen en allemaal hebben ze zo hun eigen voordelen.

batterijsysteem

GREENROCK, de zoutwaterbatterij

Neem nou GREENROCK, de zoutwaterbatterij. Dit is een veilig en milieuvriendelijk batterijsysteem met een capaciteit van 5 tot 30kWh. Dit batterijsysteem is niet-ontvlambaar, niet- explosief, bevat geen toxische materialen en kan gewoon aangeraakt worden. Een systeem dat dus geheel veilig is om in je woning of schuur te plaatsen. Daarnaast

GREENROCK

StorEdge

StorEdge is een DC-gekoppelde oplossing. De toegepaste batterij wordt gevoed door een enkele omvormer en biedt hogere energieproductie, geavanceerde veiligheid en monitoring op paneelniveau.

Dit zijn natuurlijk maar twee voorbeelden, maar er zijn nog veel meer systemen op de markt. Kies er dus een die voldoet aan jouw behoefte en past bij jouw woonsituatie.

Elektrische auto opladen

Heb je een elektrische auto? Goed bezig! Maar het kan natuurlijk altijd duurzamer, namelijk door je elektrische auto door middel van zonne-energie op te laden. Dit is ook nog eens mooi meegenomen als de salderingsregeling dadelijk afgebouwd wordt, want door je auto op te laden verhoog je het eigen verbruik van duurzaam opgewekte energie. Dit kan bijvoorbeeld met de 1-fase omvormer en EV-lader van SolarEdge. Koop je toch nog netstroom in? Door de combinatie van netstroom en zonne-energie laadt je auto ook nog eens 2,5 keer sneller op dan met een standaard oplader. Handig als je niet veel tijd hebt.

Smart home oplossingen

Wil je niet meteen overgaan op een grote aankoop zoals een batterijsysteem? Dan zijn er ook nog andere mogelijkheden waardoor het eigen verbruik van de opgewekt energie zal verhogen, bijvoorbeeld door smart home oplossingen. Net zoals bij de batterijsystemen zijn er ook hier weer veel verschillende varianten van op de markt. Maar voordat je overgaat tot de aankoop van smart home oplossingen, is het verstandig om een monitoringssysteem te hebben. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, het kan namelijk heel gemakkelijk in de vorm van een app. Hierdoor krijg je inzicht in het verbruik van je zonne-energie, wat er aan het net terug geleverd wordt en hoeveel stroom er weer ingekocht wordt. Door dit goed inzichtelijk te hebben, weet je op welke momenten de smart home oplossingen het beste ingezet kunnen worden.

Door smart home oplossingen toe te passen, wordt de opgewekte zonne-energie op een slimme en efficiënte manier ingezet. Zo kan je bijvoorbeeld de wasmachine aan laten gaan als de zon schijnt en er dus gebruik wordt gemaakt van zonne-energie. Wil je toch liever de wasmachine in de avond laten draaien als de zon niet schijnt, dan zal je moeten beschikken over een batterijsysteem of je koopt je stroom van het net.

Met bepaalde smart home oplossingen kan je ook zelf de huishoudelijke apparaten op een gewenst tijdstip aan laten gaan. Dit kan namelijk met speciale schakelaars, waarmee de apparaten op afstand geschakeld kunnen worden. Naast huishoudelijke apparaten kunnen deze oplossingen ook goed ingezet worden voor bijvoorbeeld zwembadpompen, verlichting en ventilatoren.

Zoals eerder genoemd kan er nog altijd stroom ingekocht worden van het net mocht je niet direct over willen gaan op de aankoop van een batterijsysteem of smart home oplossingen.

Shares
Share This