Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun te verduurzamen door middel van het laten plaatsen van zonnepanelen. Vooral gezien het feit je hier flink mee op je energierekening kunt besparen, heeft het natuurlijk ook een positieve bijdrage op het milieu. Toch zijn er nog altijd mensen die het laten plaatsen van zonnepanelen ontzettend veel geld vinden. Uiteraard hangt er een aardig prijskaartje aan, maar moet je natuurlijk niet vergeten dat het kopen van zonnepanelen geen kosten zijn, maar een pure investering. De kosten van je energierekening gaan per direct drastisch omlaag, waardoor je je zonnepanelen binnen de kortste keren hebt terugverdiend. Wil jij weten hoe snel jij je zonnepanelen hebt terugverdiend? Wij vertellen het je!

Het verbruik

De terugverdientijd is natuurlijk afhankelijk van ontzettend veel verschillende factoren. Je kunt je wel voorstellen, dat wanneer jij maar één paneel op je dak hebt liggen, dit natuurlijk geen zoden aan de dijk zet. Echter wil dat natuurlijk niet betekenen dat het veel langer duurt voordat je deze hebt terugverdiend, dan wanneer je het hele dak hebt volliggen. Het belangrijkste is dat je de opbrengst van je panelen afstemt op je verbruik. Wanneer je namelijk veel meer panelen op je dak hebt liggen, dan wat je eigenlijk verbruikt, dan is de terugverdientijd logischerwijs natuurlijk een heel stuk hoger, dan wanneer je dit in balans hebt. Wel is het handig verschillende offertes op te vragen wanneer je besluit om zonnepanelen aan te schaffen.

De prijs van het stroom

De terugverdientijd wordt natuurlijk voor het grootste deel bepaald door de prijs van het stroom. Met de huidige stroomprijzen die natuurlijk in verhouding tot een jaar geleden vrij hoog liggen, is de terugverdientijd een stuk sneller. Dus liggen de prijzen voor elektriciteit hoger, dan zul je je panelen sneller terugverdienen, dan wanneer de prijs laag ligt. Overigens is het wel verstandig om ook te kijken naar je energieleverancier, aangezien je ook geld terug kunt krijgen op het moment dat je teruglevert. Het periodiek onder de loep nemen van al je vaste lasten is overigens altijd een aanrader. Zonder dat je het vaak doorhebt, kun je wanneer je je abonnement voor televisie en glasvezel internet regelmatig vergelijkt, hier al snel enkele tientallen euro’s per jaar op besparen.

De levensduur van zonnepanelen

gemiddeld genomen gaan zonnepanelen zo’n 20 tot 25 jaar mee. Wanneer jij je panelen dan met een jaar of 8 hebt terugverdiend, dan heb je nog minimaal 10 jaar lang gratis stroom. Het geld wat je daarmee ‘verdiend’ kun je eventueel aan de kant zetten om iets leuks van te doen, maar natuurlijk ook gewoon gebruiken als boodschappen geld of om de gasrekening van te betalen. Wel is het goed er rekening mee te houden dat de opbrengst van de panelen naarmate ze ouder worden iets kan afnemen. Dit zal in de eerste 10 tot 15 jaar nog niet direct aan de orde zijn, maar wanneer ze ouder worden is dit wel het geval. Omdat je je zonnepanelen dan vaak al meer dan terugverdiend hebt, kan het lonen om een aantal panelen of misschien zelfs wel allemaal te vervangen voor nieuwe panelen op het dak.

Shares
Share This