Als je zonnepanelen op jouw dak hebt geplaatst, wil je er het maximale uithalen. Zonnepanelen kosten namelijk wel wat, maar je krijgt er ook wat voor terug. Je kunt namelijk behoorlijk besparen op de maandelijkse kosten. Mits je er goed mee omgaat natuurlijk: want hoe kun jij jouw zonnepanelen optimaal benutten? Hieronder geven we je een aantal tips.

1. Plaats de zonnepanelen op het oosten of westen

Veel mensen vinden het voor de hand liggend om zonnepanelen op het zuiden te plaatsen. De zon schijnt de hele dag op de zonnepanelen en dat levert het meeste op. Toch is dit niet helemaal waar. Zonnepanelen die juist op het oosten of op het westen gericht zijn worden beter benut. Zonnepanelen op het oosten vangen namelijk de meeste zon op in de ochtend en zonnepanelen op het westen vangen de meeste zon op in de avond. En dat zijn vaak de momenten dat je thuis bent en direct de opgewekte stroom kunt gebruiken. Zonnepanelen op het zuiden vangen namelijk rond 12 uur in de middag de meeste zon op, terwijl je dan vaak niet thuis bent.

2. Gebruik jouw eigen opgewekte stroom

Veel huiseigenaren kopen zonnepanelen en dat worden er naar verwachting alleen maar meer. Maar hoe meer mensen er zonnepanelen op hun dak hebben liggen, hoe meer energie er op het net komt. Dit kan soms zó veel zijn dat het energienet de grote hoeveelheid aan energie niet aankan. Daarnaast kan het energienet deze energie niet altijd opslaan. Dit worden ook wel spanningsproblemen genoemd. Hierdoor kan jouw omvormer uitvallen en hebben jouw zonnepanelen even geen nut meer. Dit soort spanningsproblemen komen vaak voor op dagen wanneer de zon schijnt en er weinig energie wordt verbruikt.

Om deze spanningsproblemen te voorkomen kun je een aantal maatregelen treffen. Zo is het verstandig om vooral tijdens deze piekuren – wanneer de zon vol op jouw zonnepanelen schijnt – apparaten te gebruiken die veel stroom vreten. Hiermee voorkom je dat jouw omvormer uitvalt. Als er niemand thuis is kun je vast op bepaalde apparaten instellen dat ze aan moeten gaan op deze piekuren. Ook kun je opgewekte stroom zelf opslaan in een batterij.

3. Maak de zonnepanelen regelmatig schoon

Zonnepanelen liggen op jouw dak en kunnen dus behoorlijk wat vuil vangen. Onderschat dit niet, want met vuil op jouw zonnepaneel kan het rendement een stuk lager worden. Ook al wordt het vuil grotendeels door de regen wel weggespoeld: het is aan te raden om een keer in het jaar een doek over de zonnepanelen te halen. Maar, wanneer is het tijd om de zonnepanelen schoon te maken?

Het is goed om te benoemen dat je in de eerste drie jaar jouw zonnepanelen niet hoeft schoon te maken. Er zit namelijk een soort coating op de panelen en wanneer je de panelen gelijk gaat schoonmaken kan deze coating beschadigen. Wacht hier dus even mee. Daarnaast kun je vuil op de zonnepanelen herkennen wanneer de zonnepanelen minder energie opwekken dan normaal. Vaak kun je dit terugvinden in de app. Wanneer je dit ziet is het hoog tijd voor een schoonmaakbeurt.

4. Zorg ervoor dat de zonnepanelen koel blijven

Een warme zomerdag is niet optimaal voor een zonnepaneel. Op zo’n zomerse dag kan een paneel enorm heet worden: de temperatuur op een paneel kan wel oplopen tot 80 graden. En hoe warmer een zonnepaneel, hoe hoger het rendementsverlies zal zijn. Vanaf 25 graden geldt dat er per extra graad 0,5 procent minder stroom wordt opgewekt. Gelukkig kun je de zonnepanelen wel zo koel mogelijk proberen te houden.

Er bestaan namelijk ventilatoren die jouw zonnepanelen koel houden. Deze voeren de warmte af van de panelen en daarmee blijft de temperatuur op peil. Daarnaast kun je kiezen voor witte dakbedekking. Zwart absorbeert namelijk de warmte en wit weerkaatst de warmte. Met witte dakbedekking worden de panelen dus minder snel heet waardoor het rendementsverlies beperkt blijft. Hetzelfde geldt voor een backsheet. Dat is het achterblad van de zonnepanelen. Je kunt vaak kiezen uit een witte of zwarte backsheet. Met een witte backsheet blijven de zonnepanelen koeler.

5. Ga over op elektrisch

Om het maximale uit jouw zonnepanelen te halen kun je overstappen op elektrische apparaten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een elektrische auto, een elektrische grasmaaier of het koken op een inductieplaat. Deze kunnen gebruikmaken van de opgewekte stroom die afkomstig is van jouw zonnepanelen. Dat scheelt weer in de kosten en het is ook nog eens beter voor het milieu. Een fijne win-winsituatie!

6. Profiteer van subsidies

Als je zonnepanelen op jouw dak hebt, heb je recht op een aantal subsidies. Zo bestaat er de salderingsregeling: stroom die je niet gebruikt lever je terug aan het net en daar krijg je een subsidie voor. Ook hanteren een aantal gemeentes subsidies voor zonnepanelen en als laatste kun je de btw terugvragen wanneer je zonnepanelen laat installeren. Wil jij ook genieten van de vele voordelen van zonnepanelen? Zonnepanelen Dijkman.nl helpt jou graag verder op weg!

Shares
Share This