Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Werking zonnepanelen

Wat is de werking van zonnepanelen?  Een PV-systeem bestaat uit zonnepanelen, een omvormer en elektriciteitskabels. In de zonnecellen vindt de omzetting van licht naar elektrische spanning plaats, in twee lagen silicium.

De toplaag van een zonnepaneel bestaat uit een blauwkleurige anti-reflectielaag. Die voorkomt dat zonlicht afkaatst, en verbetert zo de opbrengst uit zonne-energie. Onder de anti-reflectielaag zitten twee plakken halfgeleidend materiaal van elk een kwart millimeter dikte. Bij negentig procent van de panelen is dat silicium.

werking zonnepanelen

Hoe werkt zonne energie?

Als zonlicht op silicium valt, dan absorbeert het silicium een deel van de lichtenergie. (De rest van het zonlicht warmt het silicium alleen op.) De atomen waaruit silicium bestaat, veranderen als ze die lichtenergie opnemen: negatieve deeltjes die normaal bij de atomen blijven (elektronen), kunnen dan vrij gaan bewegen. Er ontstaat dan tussen de twee lagen silicium elektrische spanning, vergelijkbaar met de plus- en minpool van een batterij.

Als de voor- en achterzijde van de siliciumlaag (de plus- en minpool) vervolgens met elkaar worden verbonden, dan verplaatsen de negatief geladen deeltjes: er gaat stroom lopen. Bovenop het silicium, onder de anti-reflectielaag, ligt daarvoor een fijn lijntjespatroon van metaal (meestal zilver). Dat is verbonden met de achterzijde van de siliciumlaag, waar aluminium met zilver is aangebracht.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten
Vraag nu!

Spanning opbouwen

Daarna moet de omvormer aan het werk. De spanning van een zonnecel is namelijk te laag om bruikbaar te zijn: slechts een halve Volt. Bovendien is dat gelijkstroom, terwijl het elektriciteitsnet uit wisselstroom bestaat, van 230 Volt. Door veel zonnecellen in serie te schakelen, telt de spanning op tot twaalf of 24 volt, afhankelijk van het type paneel. De omvormer maakt er vervolgens 230 Volt wisselstroom van. De kabels sluiten alles aan op het elektriciteitsnet, via stopcontacten of de stoppenkast.

De specialist biedt u een complete range aan producten voor de realisatie van uw eigen zonnestroom systeem. Een zonnestroom systeem bestaat uit de volgende componenten:

  • De panelen die de zonnestralen omzetten in elektrische energie. Deze worden bij voorkeur op uw dak geplaatst.
  • Het montagesysteem om uw panelen op uw dak of eventueel losstaand op het platte dak, te bevestigen.
  • De omvormer die de opgewekte elektrische energie (gelijkstroom) omzet in bruikbare ( wissel) stroom.
  • Eventueel een display voor op tafel of aan de muur. Voor u zelf of om  te zien wat u al aan zonnestroom geproduceerd heeft. U gaat er een sport van maken zelf zo weinig mogelijk te gebruiken. Op dit soort displays kunt u ook aflezen wat uw huidige gebruik is en wat het gevolg is van het aanzetten van een apparaat. Het is zelfs mogelijk om uw eigen website te creëren met alle actuele gegevens van uw zonnestroom systeem.
  • Alle kabels en stekkers om de verschillende onderdelen van uw systeem aan elkaar te verbinden.

De specialist levert u al deze verschillende componenten als één compleet systeem, zodat u zeker weet dat alle onderdelen optimaal op elkaar zijn afgestemd.

Omvormer zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

Een standaard-installatie met bij voorbeeld acht zonnepanelen van 250 watt piek kost circa 3750 euro. Maar de exacte prijs is afhankelijk van de specifieke situatie. De prijs wordt bepaald aan de hand van een eenheidsprijs per watt piek (de vermogenseenheid van een zonnepaneel). Die prijs wordt natuurlijk lager naarmate er meer panelen kunnen worden geplaatst. Vraag daarom onze offerte op maat! Er is veel aandacht voor groepsaankopen van zonnepanelen. Grote stroomleveranciers, gemeenten, buurten en verenigingen zeggen zo prijsvoordelen te kunnen bieden. Wij vinden die aanbiedingen soms gewoon veel te duur!

Kosten zonnepanelen

Waarom investeren in zonnepanelen?

De zonnepanelen prijs is sterk afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal, de installateur, de verdere diensten die de installateur u biedt, het vermogen dat u wilt produceren, het vermogen dat u wilt gaan verbruiken en de verwachte levensduur van het Photo Voltiac (PV-)systeem. Een compleet PV-systeem op een gemiddeld woonhuis zal u enkele duizenden euro’s kosten. Echter heeft u tientallen jaren plezier van de zonnepanelen omdat u op een gegeven moment het geïnvesteerde geld weer terugverdiend.

investeren in zonnepanelen

De lagere zonnepanelen prijs van vandaag de dag levert u een hoog rendement op!

De terugverdien tijd ligt gemiddeld maar op 6 tot 10 jaar. Vanwege de mogelijkheid om subsidies aan te vragen, de stijgende prijzen van energieleveranciers, de voordelige prijs van de zonnepanelen en ook de (productie)kwaliteit van de zonnepanelen wordt het rendement op zonnepanelen steeds hoger. Daarbij stijgt uw woningwaarde zodra er zonnepanelen op bevestigd zitten.

Rekenvoorbeeld

De prijs van zonnepanelen wordt over het algemeen bepaald aan de hoeveelheid Wattpiek (Wp) of Kilowattuur (kWh) per jaar. 1 Wp staat gelijk aan 0,90 kWh. Per woning zal per jaar gemiddeld 3.500 kWh voldoende zijn. Om dit te produceren zal een installatie van ongeveer 3.900 Wp nodig zijn. De kosten van 1 Wp liggen halverwege 2012 rond de € 1,50 wat neerkomt op een totaal bedrag van de installatie van ongeveer € 5.850,-. Vanaf dat moment bent u voor de komende 30 jaar (gemiddelde levensduur zonnepanelen) uw eigen stroomproducent, en daarmee zo goed als onafhankelijk van energieleveranciers. Het rendement op zonnepanelen is dus enorm hoog!

Installatiekosten voor een gemiddeld huishouden:

De opbrengst per kWh is ongeveer € 0,21.

De totale opbrengst per jaar is dan (3500 kWh x € 0,21 =) € 735,-

De terugverdientijd uit dit voorbeeld is dus (€ 5.850,- / € 735,- =) 7.8 jaar.

Stel dat de zonnepanelen 30 jaar meegaan, dan heeft u dus ruim € 16.000,= verdiend!

Als u minder stroom verbruikt dan dat uw zonnepanelen produceren kunt u zelfs de stroom terugleveren aan het net wat u extra rendement op zonnepanelen zal opleveren!

Zonnepanelen geven een hoger rendement dan ooit tevoren!

Profiteer nu direct van de lage prijzen voor zonnepanelen. U betaalt tot 1 maart 2014 namelijk slechts 6% btw (voorheen 21%) over de arbeidsuren voor de installatie van uw zonnepanelen.

Wat is de werking zonnepanelen?

Weet u nu wat de werking van zonnepanelen is en bent u overtuigd om zonnepanelen te kopen? Maak dan gebruik van een onze vergelijkingssite. Door het vergelijken van zonnepanelen kunt u tot 40% besparen op uw aankoop. Daarnaast krijgt u een E-book met informatie zodat u de beste zonnepanelen kiest! U kunt dat via deze link aanvragen.

Zonnepanelen-e-book