We weten allemaal hoe belangrijk het is om duurzaam te leven. We kunnen niet slapend rijk worden of zo het milieu stimuleren. Daar moet wel iets voor gedaan worden. Toch is er wel een manier om, zonder iets te doen, toch nog wat geld te verdienen en tegelijkertijd ook nog je steentje aan het milieu bij te dragen. Dit doe je door je huis te optimaliseren. Wanneer je energieneutraal kunt leven, zal dit je enorm veel kosten schelen. Steker nog: soms is het zelfs mogelijk om geld te verdienen als je energie kunt terugleveren aan het net. Natuurlijk is dit niet gratis. Je zal eerst investeringen moeten doen, alvorens je echt energieneutraal kunt leven. We zijn uiteraard allemaal bekend met zonnepanelen, maar welke duurzame mogelijkheden zijn er nog meer?

Energiezuinig leven

Allereerst is het belangrijk om je huidige energieverbruik te verminderen. Wees niet bang: dit betekent niet dat je plotseling in de kou moet zitten of geen televisie meer mag hebben. Zo extreem hoeft het, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, echt niet te zijn. Enkele simpele aanpassingen kunnen het stroomverbruik al verminderen. Daardoor is het direct een stuk eenvoudiger om de woning energieneutraal te maken. Je hoeft immers slechts een kleine hoeveelheid energie te produceren om aan de vraag te voldoen. We zetten enkele tips voor energiezuinig leven voor jou op een rijtje:

  • Denk om de verlichting! We zien nog veel te vaak dat er gebruik wordt gemaakt van onzuinige lampen. Kies daarom je plafonniere, staande lampen en sfeerverlichting zorgvuldig uit. Hou rekening met duurzame materialen en duurzame lichtbronnen.
  • Zet de thermostaat standaard één graad lager dan normaal. Van het temperatuurverschil merk je weinig, maar zo verbruik je wel direct minder energie.
  • Douche korter en minder warm.
  • Investeer in grote elektronische apparaten met een groen energielabel.

energie label

Maak gebruik van een warmtepomp

Om je woning te verwarmen verbruik je dikwijls een hoop energie. Het is tegelijkertijd ook ontzettend duur om gas te verbruiken. Wij willen immers allemaal een gasloze toekomst voor ons land. Dit betekent dat de gasprijzen steeds verder omhoog gaan, ook omdat de fossiele grondstoffen langzaam uitgeput raken. Daarom is het belangrijk dat Nederlanders massaal overstappen op alternatieve warmtebronnen. De warmtepomp is daar één van. De warmtepomp zet natuurlijke bronnen om in warmte. Zo kan je op een duurzame wijze je woning verwarmen. Dat scheelt een hoop extra kosten!

gebruik maken warmtepomp

Duurzame isolatie

Een goede basis is het halve werk. Zo geldt het ook als je je woning wilt verduurzamen. Wanneer je zelf energie wilt opwekken of zelfs energieneutraal wilt leven, is het wel belangrijk dat je huis aan enkele criteria voldoet. Wanneer deze niet goed geïsoleerd is, hebben sommige duurzame alternatieven geen zin. De warmte verlaat direct de woning, waardoor je uiteindelijk nooit geniet van de voordelen. Vergelijk het met lampen kopen. Wanneer je duurzame lampen bij Straluma aanschaft en vervolgens voor onzuinige lichtbronnen kiest, zal dit geen enkel verschil maken. Zo is het ook bij een investering in duurzame energiebronnen. Zorg voor een goede basis en kijk dan pas verder!