Zonnepanelen hebben vele voordelen. Zo bent u door het opwekken van uw eigen stroom minder afhankelijk van de energieleverancier, is het goed voor het milieu en hebben zonnepanelen een lange levensduur. Ook wordt het energielabel van uw woning beter, wat zorgt voor een waardestijging. Waarop moet u letten bij het aanschaffen van zonnepanelen?

Geschiktheid van het dak

Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Verschillende factoren zijn van belang. Zo is de hellingshoek van het dak van invloed op de energieopbrengst. In het ideale geval heeft het dak een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Bij een steiler of minder steil dak is het rendementsverlies klein, meestal nog geen 10 procent. Een steil dak of juist een plat dak kan ook zeker rendabel zijn. Het rendement hangt ook af van de richting waarop de zonnepanelen gericht worden. Het zuiden is de beste richting, maar ook zuid-oost en zuid-west zijn rendabel. Als uw dak deels in de schaduw ligt, valt het aan te raden om informatie op te vragen over micro-omvormers. Hierdoor hebben de panelen die (deels) in de schaduw liggen geen negatief effect op de andere zonnepanelen. Uiteraard is ook de ruimte op het dak van belang. Het kan handig zijn om voor zonnepanelen te kiezen met afwijkende afmetingen. Vergelijk zonnepanelen om een aantal offertes te ontvangen om te besparen op de aankoop.

Hoeveel zonnepanelen zijn nodig?

Het aantal panelen dat u koopt, hangt af van het dakoppervlak, hoeveel energie u gebruikt en van het budget. Als u kiest voor panelen met een hoger vermogen zijn er uiteraard minder nodig. Over het algemeen zijn er 12 zonnepanelen nodig om een gemiddeld jaarlijks stroomverbruik van 3000 kWh zelf op te kunnen wekken. Het kan zijn dat u meer energie opwekt dan dat u op het moment nodig heeft, dit gebeurt voornamelijk in de zomer. Deze overtollige kWh’s die aan het elektriciteitsnet zijn geleverd kunnen dankzij de salderingsregeling verrekend worden met de afgenomen kWh’s. In de winter neemt u vaak namelijk nog kWh’s af omdat de opbrengst van de zonnepanelen kleiner is. En wordt er nog meer aan het net geleverd dan dat er wordt afgenomen, dan krijgt u daarvoor een terugleververgoeding. Door op zoek te gaan naar de beste energieleverancier kunt u de meest gunstige terugleververgoeding zoeken. Let hierbij onder andere op het vastrecht. Dit is een vast bedrag dat u betaalt voor de levering van energie, ook als u degene bent die energie levert aan het net.

Geschiktheid van het dak.v1

Zwarte of blauwe zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De populairste zijn zonnepanelen van polykristallijne (poly) en monokristallijne (mono) zonnepanelen. Poly zonnepanelen zijn doorgaans blauw en wat goedkoper dan de zwarte mono zonnepanelen. Er zijn over het algemeen slechts kleine kwaliteitsverschillen. Veel mensen gaan voor mono zonnepanelen vanwege het strakke uiterlijk. Zo zijn ook de randen zwart gemaakt, waardoor deze zonnepanelen minder opvallen en rustig ogen. Als u op zoek bent naar de strakste optie kunt u ook kiezen voor zonnepanelen zonder frame. Deze zijn over het algemeen wel prijzig, maar hebben als bijkomend voordeel dat er geen vuil kan ophopen om het frame.