Steeds meer mensen kiezen voor groene energie. Nu we weten dat fossiele brandstoffen uitgeput raken, zoeken we massaal naar oplossingen om het milieu te redden en tegelijkertijd van voldoende energie te profiteren. Dat lijkt nog steeds een vreemde spagaat te zijn. Kies je voor de dure groene energie van jouw energieleverancier? Of besluit je deze zelf op te wekken? Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen zelfvoorzienend willen optreden. De vraag naar zonnepanelen neemt hierdoor gestaag toe. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar toch is het nog steeds niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Want wat doe je als je op je huidige dak eigenlijk te weinig ruimte hebt om voldoende zonne-energie op te wekken? In dit artikel bieden wij de oplossing!  

Wanneer het niet rendabel is om zonnepanelen op jouw dak te plaatsen, kun je het opgeven óf je kunt op zoek gaan naar een andere oplossing. Zonnepanelen op dakkapel plaatsen is bijvoorbeeld een alternatief waar steeds meer mensen voor kiezen. Maar waarom eigenlijk? Wat is hier het grootste voordeel van? Wij zetten ze voor jou op een rijtje.

Verschillende mogelijkheden

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat dakkapellen uitstekend geschikt zijn voor het dragen van zonnepanelen. Op vrijwel iedere dakkapel is dit mogelijk. Dit geldt voor zowel bestaande dakkapellen als nieuwe varianten. Natuurlijk geldt hierbij wel dat de juiste materialen zijn gebruikt en de oriëntatie een beetje goed is. Als de zonnepanelen weinig licht vangen, zal het immers vrijwel niet rendabel zijn om hierin te investeren. Voor een optimaal resultaat is een dakkapel op het zuiden natuurlijk ideaal, maar ook het westen en oosten kunnen nog gunstig uitpakken. Weet je niet zeker of zonnepanelen op jouw dakkapel gunstig zijn? Bespreek dan de mogelijkheden met een zonnepanelenspecialist. Zo weet je zeker of je alles uit jouw investering kunt halen.

Over het algemeen is het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel juist gunstiger dan op het dak zelf. Dit komt omdat de hellingshoek een stuk prettiger is. Daardoor vangen de panelen meer licht dan als ze plat op het dak zouden liggen.

Verschillende mogelijkheden zonnepanelen dakkapel.v1

Verdien de kosten van een dakkapel terug

Een dakkapel of dakopbouw kan zorgen voor een flinke waardevermeerdering van het huis. Je vergroot zo niet alleen het aantal vierkante meters van de woning, maar geniet ook nog eens van extra veel licht en volwaardige kamers op zolder. Toch kunnen de kosten voor een dakkapel nog wel eens een obstakel zijn. In dat geval is het echter zeker aan te raden om deze verbouwing in combinatie met zonnepanelen uit te laten voeren. Zo verdien je het eerste jaar direct een deel van de kosten van de dakkapel én de zonnepanelen terug. Hoe mooi is dat?

 Ruimtebesparend

Vaak klagen mensen dat een dakkapel de uitstraling van de woning zal veranderen. Daarnaast zijn duidelijk zichtbare zonnepanelen ook niet echt een lust voor het oog. Bij bepaalde dakkapellen, zoals bijvoorbeeld een nok verhogende constructie, is het echter mogelijk om van een dunnere en mooiere rand van de dakkapel te profiteren. Dit gebeurt mede omdat er geen nieuwe dakpannen nodig zijn waar de zonnepanelen komen te liggen. Hierdoor ontstaat er een minder opvallende situatie, terwijl je wel nog steeds van de voordelen van jouw nieuwe dakkapel én zonnepanelen profiteert.

Shares
Share This