Heb je recentelijk zonnepanelen laten plaatsen en is er een geheel nieuwe uitdaging op je pad gekomen waardoor je plotseling gaat verhuizen? Maar willen de nieuwe kopers eigenlijk geen zonnepanelen of hier extra voor betalen? Dan neem je ze gewoon mee! Een van de grotere voordelen van zonnepanelen is dat ze relatief gemakkelijk te verplaatsen zijn. Ze passen bijna op elk dak. Door de juiste maatregelen te nemen, kun je ze gewoon veilig verwijderen en meenemen naar je nieuwe woning. Wel is het belangrijk om hierbij met enkele zaken rekening te houden.

Benieuwd hoe je zonnepanelen zo veilig mogelijk kunt vervoeren? Lees dan snel verder voor enkele praktische tips.

Bescherm de panelen goed

Hoogstwaarschijnlijk zal er een eindje gereden moeten worden voordat de zonnepanelen weer opnieuw geïnstalleerd kunnen worden. Denk goed terug aan hoe de zonnepanelen bij jou aankwamen. Hoogstwaarschijnlijk zaten ze strak gewikkeld in noppenfolie en was er werkelijk geen enkele ruimte om ook maar een krasje te laten ontstaan.

Het is van essentieel belang dat je die manier van inpakken zo goed mogelijk probeert na te maken. Investeer in voldoende noppenfolie en gebruik eventueel nog ander verpakkingsmateriaal om een zo goed mogelijke beschermingshoes voor de panelen te maken. Het laatste wat je wil is dat ze beschadigd op hun bestemming aankomen.

Extra tip: schakel je professionele verhuizers in? Zij hebben vaak jarenlang ervaring met het veilig vervoeren van meubels en andere spullen. In sommige gevallen ook met het vervoeren van zonnepanelen. Vraag hen gerust om hulp bij deze klus.

Vraag om hulp bij het installeren van de panelen

Vergeet niet dat het niet enkel een kwestie is van het verhuizen van de panelen, maar dat ze ook nog eens geïnstalleerd moeten worden. Daar komt misschien meer bij kijken dan je nu denkt. Allereerst moeten de nodige voorbereidingen aan het dak worden gedaan. Denk aan het maken van de beugels op het dak. Zodra de zonnepanelen geplaatst zijn moeten deze ook nog eens goed worden aangesloten op de meterkast.

Dit klinkt eenvoudig, maar is het zeker niet. Als je nauwelijks ervaring hebt met meterkasten en elektriciteit, dan zal dit geen eenvoudige klus worden. Het is wel belangrijk dat dit op de juiste manier wordt gedaan. Vraag daarom altijd om hulp bij het installeren van de panelen. Laat hier echt een professionele monteur voor komen. Zo voorkom je dat de zonnepanelen op verkeerde wijze worden geplaatst en je hier dus helemaal geen voordeel uit zult halen.

Het oude dak behandelen

Zodra de zonnepanelen zijn verwijderd, zal het dak verder niet extra beschadigd zijn. Wel kunnen er enkele gaatjes zichtbaar zijn waar de beugels hebben gezeten. Deze zullen geen overlast veroorzaken, maar het wordt wel aanbevolen om deze gaten voor de nieuwe bewoners te dichten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld PUR gebruiken. Dit stelt vrij weinig voor en is een klus wat je meestal geheel zelf kunt uitvoeren.

Shares
Share This