Steeds meer mensen kiezen voor groene energie. Zonnepanelen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. In steeds meer woonwijken zie je ze verschijnen. Geen wonder. Ze zijn immers niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens veel beter voor de portemonnee. Helaas is niet elk dak even geschikt voor zonnepanelen. In dat geval kun je er ook voor kiezen om de zonnepanelen elders te plaatsen. Bijvoorbeeld op een terrasoverkapping. Een terrasoverkapping met zonnepanelen biedt niet alleen meer comfort in de tuin, maar het leidt ook tot een fikse besparing op de energierekening. Toch zijn er wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden.

De juiste plaatsing

Bij het plaatsen van zonnepanelen moet er altijd worden gekeken naar de richting van de zon. Hoeveel uur per dag schijnt de zon op dit gebied? Met name zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden zijn erg gunstig. Deze leveren verreweg de meeste energie op. Een ligging op het westen of oosten hoeft ook geen probleem te zijn.

Naast de zonligging moet er ook rekening worden gehouden met mogelijke obstakels die de zon kunnen blokkeren. Staan er bijvoorbeeld grote gebouwen of bomen op deze plek? Dusdanig groot dat ze het zonlicht kunnen blokkeren?

Wil je er zeker van zijn dat de zonnepanelen voldoende energie zullen opleveren? Vraag dan om advies aan een zonneweringadviseur.

Doorzichtig of verduisterend?

Heb je al een terrasoverkapping staan en overweeg je om hier zonnepanelen op te plaatsen? Dan is het ook belangrijk om goed te bedenken hoeveel licht er nog doorgelaten moet worden. Zo zijn er bijvoorbeeld terrasoverkappingen die extra licht in huis brengen. Als je deze volledig vol zou laden met zonnepanelen, mis je ook deze hoeveelheid licht. Is dat wel de bedoeling?

Wil je liever dit licht behouden? Dan zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden. Zo zijn er tegenwoordig doorzichtige zonnepanelen. Hierbij kan er nog altijd licht worden gevangen. Houd er wel rekening mee dat dit ook van invloed kan zijn op de totale opbrengst van de panelen. Doorzichtige panelen beschikken over meer ruimte tussen de zonnecellen. Dit maakt dat er meer licht doorgelaten kan worden. Dat zorgt er ook voor dat je dus meer panelen nodig hebt voor dezelfde opbrengst en over het algemeen gewoon minder zonne-energie opwekt. Als de omstandigheden gunstig zijn, kunnen dit soort panelen echter nog altijd een hoog rendement hebben.

De terugverdientijd

Niemand zal ontkennen dat zonnepanelen een flinke uitgave zijn. Toch blijven ze erg aantrekkelijk. Ook met de nieuwe energieregelingen vanaf 2023. Zonnepanelen zijn door de jaren heen steeds meer verbeterd. Hierdoor wekken ze nog efficiënter op en gaan ze ook nog eens langer mee. De terugverdientijd is dus korter en je hebt er ook nog eens langer plezier van.

Wat de terugverdientijd precies is, hangt van allerlei verschillende factoren af. Over het algemeen verdien je zonnepanelen ongeveer binnen tien jaar weer terug. De panelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Na deze tien jaar leveren ze dus enkel nog geld op. Dit is een beduidend hoger rendement dan wanneer je je geld op de spaarrekening zou laten staan.

Shares
Share This