Steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen op het dak. Er wordt dan ook steeds meer stroom opgewekt via zonnepanelen. Een gezin met 2 kinderen zal alle opgewekte energie grotendeels zelf gebruiken. Woon je alleen of samen zonder kinderen? Dan is de kans groot dat je een stroomoverschot hebt. Is het slim om dit overschot te benutten via elektrische radiatoren?

Salderen en terugleversubsidie

Op dit moment wordt het overschot gesaldeerd, wat betekent dat het wordt weggestreept tegen de afgenomen stroom. Je krijgt er dus evenveel voor als het kost. De salderingsregeling zou in 2020 worden vervangen door een terugleversubsidie. De terugleversubsidie blijkt echter ingewikkelder dan verwacht, want het gaat nog iets langer duren. Op dit moment wordt deze regeling in 2023 afgebouwd. Toch blijft het aantrekkelijk om de stroom zelf te gebruiken, omdat huishoudens, maar ook bedrijven hierover geen energiebelasting en geen opslag duurzame energie betalen (ODE).

Elektrische radiatoren voor stroomoverschot

Het stroomoverschot kan je verkleinen door het zelf te gebruiken. Een interessante mogelijkheid is om gebruik te maken van elektrische radiatoren. Voor kleine ruimtes is een elektrische radiator een goed idee, omdat deze snel opgewarmd is. Zeker wanneer je er maar even bent, zoals in een badkamer, is dit een goede oplossing.

een elektrische radiator

In het tussenseizoen is een elektrische radiator een slim idee om de ruimtes zo nu en dan te verwarmen, zonder de cv-ketel aan te moeten zetten. Zo verwarm je de woning efficiënt en haal je het maximale uit de opgewekte stroom.

Meer redenen voor elektrische radiatoren

Ben je nog niet overtuigd om te gaan voor elektrische radiatoren of heb je geen zonnepanelen? Bij deze nog enkele voordelen.

  • Een elektrische radiator is ideaal voor kleine ruimtes waar je maar even bent. Denk dan aan een badkamer. Een elektrische radiator warmt een kleine ruimte namelijk zeer snel op. Een radiator aangesloten op een cv-ketel warmt juist niet snel op;
  • Het installeren van een elektrische radiator is zeer eenvoudig. Je hoeft deze niet aan te sluiten op het waternetwerk. Steek de stekker in het stopcontact en de radiator is klaar om de ruimte te verwarmen;
  • Er is zeer weinig onderhoud nodig.

Een elektrische radiator is een snelle en eenvoudige manier om het overschot aan stroom te gebruiken om het huis op te warmen. Als je een stap verder wil gaan kan je een zonneboiler aanschaffen. Deze verwarmt water via zonnepanelen, waardoor je radiatoren die opwarmen via water kunt behouden.