Elektrisch rijden is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Uit het laatste onderzoek van het CBS, gedaan op 1 januari 2019, bleek dat het aantal elektrische auto’s in één jaar tijd verdubbeld was. Toen reden er maar liefst 45.000 van deze prachtige exemplaren in ons kikkerlandje. Inmiddels zal dit aantal anno 2020 natuurlijk nog sterker zijn toegenomen. En dat is niet voor niets, een elektrische auto kent enorm veel voordelen. Niet alleen voor het milieu, maar op de lange termijn ook voor je portemonnee. Ook de verzekering auto, waarvan veel mensen nog steeds denken dat deze voor een EV ontzettend duur zal zijn, hoeft niet altijd veel duurder dan bij een standaard auto te zijn. Zo zijn er verzekeraars die premiekortingen bieden bij elektrische auto’s. Bovendien groeit het aantal oplaadpunten gestaag. Hierdoor is het steeds gemakkelijker geworden om EV’s op te laden.

Overweeg jij om een elektrische auto aan te schaffen? Dan kan het interessant zijn om zelf een oplaadpunt te huren of te kopen. Als je over de luxe van een eigen oprit beschikt, mag je deze zonder vergunning bij je woning plaatsen. Hoewel een elektrische auto beter voor het milieu is dan een diesel- of benzineauto, kom je natuurlijk wel voor het volgende dilemma. Een EV vraagt elektriciteit. Maar waar haal je dat vandaan? Het goede antwoord is zonnepanelen. Rijden op zonne-energie is dé manier om volledig milieuvriendelijk te rijden.

Waarom zonnepanelen in combinatie met elektrisch rijden?

Waarom zou je ook nog een flinke investering doen om zonnepanelen te plaatsen als je het milieu al een handje helpt om elektrisch te gaan rijden? Een logische vraag. Toch is het wel belangrijk om te bedenken dat een oplaadpunt thuis eigenlijk een soort eigen tankstation in huis is. Dat is niet alleen heel handig, maar vraagt ook om meer energie. Die energie zie je terug op je jaarlijkse energierekening. Wil je nou niet dat de maandelijkse kosten van je energierekening omhoog gaan? Dan kun je met zonnepanelen zelf elektriciteit opwekken. Elke kWh die jij zelf opwekt, verdwijnt van je elektriciteitsrekening. Hierdoor behaal je na enkele jaren veel rendement van jouw zonnepanelen en rijd je als het ware op zonne-energie!

Rijden op zonne-energie ontdek de verschillende mogelijkheden!.v1

Zal de opgewekte zonne-energie direct gebruikt worden?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat de opgewekte energie direct naar het netwerk wordt doorgestuurd en vervolgens gedoseerd bij apparaten terecht komt. Niets is echter minder waar. De zonne-energie die door de eigen zonnepanelen opgewekt wordt, zal altijd eerst bij de apparaten in huis terecht komen. Allereerst worden de huidige apparaten in de vraag naar energie voorzien. Dat geldt ook voor je elektrische auto als deze op het oplaadpunt is aangesloten. Pas als alle apparaten van elektriciteit zijn voorzien wordt het overschot weer aan het netwerk terug geleverd.

Elektrische auto’s en zonnepanelen: de perfecte combinatie

Elektrische auto’s en zonnepanelen zijn natuurlijk de perfecte combinatie. Door elektrisch te rijden verminder je de CO2-uitstoot in Nederland en door zonnepanelen te plaatsen, verminder je het elektriciteitsgebruik in huis. Hierdoor help je het milieu en op de lange termijn ook je portemonnee enorm!

Toch heeft duurzame zonne-energie ook een groot nadeel: er moet altijd een bron beschikbaar zijn om energie op te wekken. Op regenachtige dagen zal de hoeveelheid opgewekte elektriciteit dan ook veel minder zijn. Gelukkig beschikken veel elektrische auto’s over een slim opslagsysteem. Het is hierbij zelfs mogelijk dat een overschot aan energie op zonovergoten dag teruggeleverd wordt als er energietekort in huis is of uiteindelijk weer bij het netwerk terecht komt. Zo rij je niet alleen schoner, maar ga je ook efficiënter om met duurzame energie.

Shares
Share This