Het is natuurlijk het beste om de zonnepanelen door een echte specialist te laten plaatsen. Die heeft kennis van zaken en heeft ervaring. Het overgrote deel van de huiseigenaren zal hiervoor kiezen. Wanneer je budget echter net niet toereikend is, dan is het wel fijn wanneer je een alternatief achter de hand hebt. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om zelf de panelen te plaatsen. Op deze plek krijg je de tips die je nodig hebt om dit goed te verzorgen. Daardoor kan je toch op korte termijn genieten van alle belangrijke voordelen van zonne-energie.

Werken op het dak

Het is in de eerste plaats belangrijk dat je je beseft dat je op het dak gaat werken. Dat betekent dus wel dat je aan de slag moet gaan met de veiligheid. Ga niet onbeschermd het dak op, maar gebruik een valbeveiliging. Daarnaast moet je sowieso niet het dak op gaan wanneer je hoogtevrees hebt. Dan kan je niet op een gemakkelijke manier aan de slag met het leggen. Het leggen moet heel nauwkeurig gebeuren voor optimale opbrengst, dus hier is alle aandacht voor nodig. Kan je die aandacht niet geven, vraag dan hulp van specialisten.

Werken op het dak

Alles optimaal afwerken

Wanneer je op het dak bezig bent, is het belangrijk dat je direct alles goed aanpakt. Zo zorg je direct dat er niets kan gaan lekken en dat de panelen waterdicht zijn. Daarvoor gebruik je natuurlijk de juiste siliconenkit. Ook zorg je dat de bevestigingsmaterialen allemaal op orde zijn en maak je het dak gereed om de aansluiting te kunnen verzorgen. Je wilt niet meerdere keren het dak op en af willen, dus het is wel belangrijk dat je direct al je spullen meeneemt en alle klussen op hoogte direct uitvoert. Zo ben je er direct maar mee klaar.

Kennis van het aansluiten

Het werken op het dak is misschien wat gevaarlijk, maar wel door iedereen die een beetje handig is te doen. Anders wordt dat wanneer je de aansluiting moet verzorgen. Hier is wel enige kennis voor nodig. Zorg dus wel dat je hier goed op voorbereid bent. Dit is namelijk ook een gevaarlijke klus. Dat komt doordat er een hoog voltage bij komt kijken. Je kunt daar dus niet zomaar mee aan de slag. Zorg dat alles goed geïsoleerd is, zodat je niet onnodig jezelf in gevaar brengt wanneer je aan het werk gaat met het installeren.

Het hele pakket in één keer

Het is wel slim om direct even door te werken en het hele systeem in één keer aan te leggen. Dat begint met het aanbrengen van de panelen op het dak en daarna het aansluiten op de omvormer onder het dak. Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe je een nieuwe groep in de meterkast moet maken. Als je dan toch bezig bent, is het ook wel aan te raden om een monitoringssysteem aan te leggen. Zo kan je de zaken met betrekking tot de panelen allemaal een stuk beter in het oog houden.

Toch een specialist erbij betrekken

Wanneer je al deze zaken op een rij hebt, dan is het gemakkelijk om definitief te bepalen of je nu zelf aan de slag gaat met het plaatsen of niet. Het kan wel slim zijn om hier een specialist bij te halen. Het is namelijk niet gemakkelijk wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Door gebruik te maken van de mogelijkheden om specialisten te vergelijken, is mogelijk een installateur te vinden die toch binnen jouw budget voor je aan het werk kan. Zo kan je in ieder geval gebruik gaan maken van de panelen.

Shares
Share This