De sterk oplopende inflatie maakt dat steeds meer huishoudens moeite hebben maandelijks rond te komen. Voornaamste oorzaak van de hoge inflatie zijn de huidige energieprijzen. Het verbruik van een kuub gas is aanzienlijk duurder dan een jaar geleden. Ook de prijzen van stroom liepen op. Een van de manieren om te besparen op de energiekosten is het gebruik van zonnepanelen. Je hebt hierbij in de basis twee mogelijkheden: investeren in zonnepanelen, of zonnepanelen huren. Door zonnepanelen te huren hoef je vooraf geen grote investering uit eigen zak te doen, terwijl je wel direct bespaart op de energiekosten. Er zijn in Nederland verschillende partijen die deze mogelijkheid aanbieden.

Voordelen van goedkope zonnepanelen huren 

Bij het huren van zonnepanelen worden voor een vast bedrag per maand een x aantal zonnepanelen op het dak van je woning gelegd. Zodra de zonnepanelen aangesloten zijn, begint het besparen. De opbrengst van de zonnepanelen is geheel voor jou. Het aantal benodigde zonnepanelen is afhankelijk van de samenstelling van je huishouden en daarmee het verwachte verbruik op jaarbasis. Een huishouden met twee personen verbruikt vaak circa 3.000 kWh op jaarbasis, terwijl dit bij een gezin met twee ouders en twee kinderen al snel 4.500 kWh is. 

Meer zonnepanelen is niet altijd beter 
Het is niet per definitie voordelig om het volledige dak vol te leggen met zonnepanelen. De regels voor het salderen van groene stroom, het verkopen van groene stroom aan de energieleverancier, zullen de komende jaren veranderen. Nu al kiezen sommige energieleveranciers voor het niet 1:1 terugbetalen van de geleverde groene stroom. Dit maakt dat het afnemen van stroom duurder is, dan dat het verkopen hiervan oplevert. Hoe de regels voor het salderen de komende jaren precies vorm zullen krijgen is nog niet duidelijk momenteel. 

Zonnepanelen kopen bij verschillende aanbieders 

Naast de mogelijkheid om zonnepanelen te huren, kun je deze kopen. Er zijn verschillende partijen die zonnepanelen aanbieden. Vergelijk de verschillende aanbieders vooraf uitgebreid met elkaar. Het voorkomt dat je te veel betaalt voor de zonnepanelen. Bij het vergelijken van zonnepanelen is het niet alleen belangrijk rekening te houden met de kosten hiervan; let ook op het vermogen per zonnepaneel. Dit kan fors verschillen. Daarbij zit er een verschil tussen de parallel- en in serie geschakelde zonnepanelen. Een aanbieder van zonnepanelen kan je vaak vooraf meer vertellen over subsidies die je aan kunt vragen om de investering in zonnepanelen aantrekkelijker te maken.

Shares
Share This