De stijgende energieprijzen maken het voor veel huishoudens steeds aantrekkelijker om eigen energie op te wekken door middel van zonnepanelen. De zon is een energiebron die altijd voorradig is en ten alle tijden energie uitstraalt naar jouw zonnepanelen. Deze energie wordt door de panelen omgezet in stroom naar jouw meterkast, wat ervoor zorgt dat jij de stroom kan gebruiken voor bijvoorbeeld je televisie. Deze slimme manier van energie opwekken is 100% groen en draagt hiermee bij aan een duurzame wereld. Wil jij meer weten of de aanschaf van zonnepanelen voor jouw huis? Je hebt meerdere opties:

Kopen

De aanschaf en installatie van een set zonnepanelen is een forse investering. Gemiddeld kosten 12 zonnepanelen inclusief montage zo’n €6000. Deze investering zorgt er echter wel voor dat je huis direct in waarde stijgt, mocht je dit in de toekomst willen verkopen. Wanneer je zonnepanelen in eigen beheer zijn, heb je geen maandelijkse kosten voor de leverancier. Je maandelijks rendement valt daardoor hoger uit dan wanneer de panelen niet jouw eigendom zijn. De aanschafprijs verdien je dus vanzelf terug. Daarnaast heeft het bezitten van zonnepanelen nog een fiscaal voordeeltje , je kunt de btw namelijk bij de belastingdienst terugvragen.

Huren

Tegenwoordig kan je ook eenvoudig zonnepanelen huren. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Je hebt geen hoge aanschafprijs. In plaats daarvan betaal je een vast maandelijks bedrag aan de leverancier. Zo hoef je zelf geen grote investeringen te doen en heb je sneller rendement. In het geval van schade zal het bedrijf van wie je de panelen huurt, de kosten dekken voor de schade. Hiermee loop je zelf minder risico op onverwachte kosten. Wanneer je besluit bijvoorbeeld via HalloStroom zonnepanelen te huren zullen zij op basis van een check bekijken of jouw huis geschikt is voor de installatie van zonnepanelen. Indien dit het geval is, wordt er gekeken hoeveel er precies op je dak passen en wat je hiermee gaat besparen aan de hand van je huidige verbruik.

Zonnepanelen op een huurhuis

Wanneer je in een huurhuis woont, dien je altijd toestemming te vragen bij de verhuurder of woningcorporatie voor de plaatsing van zonnepanelen op het dak. Maak goede afspraken over het eigendom van de panelen, ook over de eventuele demontage indien je het huis in de toekomst gaat verlaten. De montage en demontagekosten lopen al vrij snel in de honderden euro’s. 

Shares
Share This