Wanneer je op zoek gaat naar de best mogelijke verzekeringen voor je woning, dan moet je wel rekening houden met alle zaken. Daar vallen bijvoorbeeld ook zonnepanelen onder. Het huis verzekeren doe je dan in bepaalde opzichten dus onder andere voorwaarden. Het is belangrijk om daar naar te kijken. Dit geldt natuurlijk vooral voor de mensen die een koopwoning hebben. Wanneer je huurt is het weer anders. We nemen de verschillende zaken op deze plek eens door om een goed beeld te vormen. Dat maakt het voor jou een stuk gemakkelijker om alles op een goede manier te verzorgen.

Bij welke verzekering hoort het?

De eerste vraag die je natuurlijk hebt is bij welke verzekering de zonnepanelen nu eigenlijk horen. Komen die in de inboedelverzekering? Of juist in de opstalverzekering? Omdat het vast aan het huis zit, is het eigenlijk wel logisch dat het aan de opstalverzekering overgelaten kan worden wanneer er problemen zijn. Daarin zitten tegenwoordig vaak standaard al dekkingen in. Bovendien heb je ook nog eens allerlei mogelijkheden om de panelen nog meer of nog beter te verzekeren. Let wel op dat het om zonnepanelen op het dak moet gaan. Staan ze op de grond dan wordt alles heel anders. Dit is een belangrijk verschil.

verzekering

De verschillende soorten schade

Het gaat in de eerste plaats om de verschillende soorten schade. Zonnepanelen kunnen op meerdere manieren geraakt worden en die worden vaak ook gewoon gedekt. De meeste verzekeraars doen hier niet lastig over, al is het wel slim om altijd even de voorwaarden door te nemen. Storm en bliksem zijn altijd wel voorzien, maar hevige regenval of hagel wordt soms wel een iets ander verhaal. Daarom is het altijd slim om hier goed naar te kijken. Ook kleine haarscheurtjes die soms voorkomen door werking door de omstandigheden, kunnen soms uitgesloten worden van de dekking. Dit komt echter juist wel regelmatig voor op de panelen.

Een blik op de opbrengst

Schade waar minder aan gedacht wordt, maar die er wel kan zijn, is het mislopen van de stroomopbrengst. Dit gebeurt juist ook doordat de zonnepanelen beschadigd raken. Het is dan dus belangrijk om te bekijken in welke verzekering dit wel opgenomen is. Er zijn verzekeraars die hier tot een half jaar voor uittrekken. Er zijn echter ook verzekeraars die zich er niets van aantrekken. Er zijn ook andere redenen waarom er minder opbrengst kan zijn. Het is goed om te weten wat allemaal precies wel kan worden verzorgd en wat juist niet. Zo heb je altijd de zekerheid die je nodig hebt.

Hoe zit het met huurders?

Hoe zijn de zaken eigenlijk geregeld voor huurders? Veel verzekeraars zijn in ieder geval zo ver dat er wel iets voor geregeld is. Vaak via het huurders- of eigenaarsbelang. Let wel op, want het kan best zo zijn dat de vergoeding hiervoor wat krap is omdat het vaak om een vast bedrag gaat. Dat neemt niet weg dat het ook voor huurders dus de moeite waard is om te bekijken wat er allemaal precies mogelijk is. Het is vooral zaak om te zorgen dat je alles goed op orde hebt, zodat je zo min mogelijk kan overkomen. Zonnepanelen kunnen zo in alle opzichten goed voor je werken. Dat is ook precies wat je voor ogen hebt.

 

Shares
Share This