Het plaatsen van zonnepanelen op je woning kan vele voordelen hebben. Niet alleen bespaar je geld op je energierekening, maar het draagt ook bij aan het verlagen van de uitstoot van CO2 en dus een beter milieu. Maar hoeveel zonnepanelen heb je eigenlijk nodig? Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Om te beginnen is het belangrijk om te kijken naar je energieverbruik. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt om je volledige energieverbruik te dekken. Een handige manier om je energieverbruik te berekenen is door te kijken naar je jaarafrekening van je energieleverancier. Hierop staat vermeld hoeveel kWh (kilowattuur) je afgelopen jaar hebt verbruikt. Hoe dit precies werkt, hebben we hieronder stap voor stap voor je uitgelegd.

Zonnepanelen kopen? Weet wat je verbruik is

Niet alleen bij het vergelijken van verschillende aanbieders is het verstandig om zonnepanelen te kopen, ook is het goed te weten hoeveel je er nodig hebt. Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het van belang om te kijken naar je energieverbruik. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt om je volledige energieverbruik te dekken, wat logisch is uiteraard. Het is dus belangrijk om eerst je energieverbruik te berekenen voordat je kunt bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Wil je dit snel weten, kijk dan even op je jaarafrekening. Is er weinig tot niets veranderd, dan kun je hier vanuit gaan. Heb je net een jacuzzi geplaatst, dan is het handig om even goed over na te denken.

Hoeveel wekt één paneel op en hoeveel ruimte heb je?

Naast je energieverbruik is het ook belangrijk om te kijken naar hoeveel energie zonnepanelen gemiddeld opwekken. Dit wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). Gemiddeld genomen levert een zonnepaneel met een vermogen van 300 Wp zo’n 250 kWh op per jaar. Maar het is ook afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die er op de panelen ‘valt’. Daarnaast is de beschikbare ruimte voor de zonnepanelen ook een belangrijke factor. Hoe meer ruimte je hebt, hoe meer zonnepanelen je kunt plaatsen en hoe meer energie je kunt opwekken. Maar let op: er zijn ook bepaalde regels en richtlijnen rondom het plaatsen van zonnepanelen, bijvoorbeeld als je in een monumentaal pand woont of als je in een huurhuis woont. Kortom, zeker iets om over na te denken dus. Wanneer je weinig ruimte hebt, betekent dat dus niet dat je geen panelen kunt laten plaatsen.

Vergelijk verschillende aanbieders

Nu je een idee hebt van hoeveel panelen je nodig hebt, is het tijd om offertes uit te gaan vragen. Wist je dat je ook via Pricewise zonnepanelen kunt aanschaffen? Zo weet je niet alleen zeker dat je het voordeligste stroomtarief betaalt en de hoogste opbrengst krijgt, maar ook dat je de juiste prijs betaalt voor je panelen. Bij het vergelijken is het belangrijk te kijken naar garantie, maar ook eventuele aanvullende voorwaarden. Door niet alleen naar prijs te kijken, maar ook naar zaken zoals garantie en service, kun je voor jezelf een eerlijk vergelijk maken om tot een uiteindelijke keuze te komen.

Shares
Share This