Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Het is een makkelijke manier om energie op te wekken via je dak. Het is een investering, maar wel eentje die je met zekerheid zal terugverdienen. Wat leveren zonnepanelen eigenlijk op? En scheelt dat per paneel? In dit artikel bespreken we de belangrijkste zaken waar je op moet letten.

Zonnepanelen zijn een manier om je huis duurzamer te maken. Ze zijn goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Maar wat bespaar je er nu echt mee? Dit hangt af van drie zaken: je huidige verbruik, de hoeveelheid zonneschijn op je dak en het type paneel.

Wat is je huidige verbruik?

Hoeveel rendement zonnepanelen jou gaan opleveren, hangt af van hoeveel je verbruikt en hoeveel je kan teruggeven aan het net. Heb je een slimme meter of app die je energieverbruik bijhoudt? Dan kan je zelf heel makkelijk je energiekosten berekenen. Zoek ook uit of je terug kan leveren aan het net als je meer energie opwekt dan je zelf nodig hebt. Op deze manier kan je nog geld verdienen aan je zonnepanelen en zal je ze waarschijnlijk sneller terugverdienen.

zonnepanelen geld verdienen

Hoeveel zon schijnt er op je dak?

Hoeveel dakruimte heb je ter beschikking? En hoeveel zon komt daar? Dit zijn ook belangrijke vragen als je wil weten hoeveel rendement zonnepanelen je kunnen opleveren. Een dak waar veel zonneschijn op valt, is efficiënter voor zonnepanelen dan een dak met bijna constant schaduw.

Het kan zijn dat je dak niet geschikt is omdat het in de schaduw staat of omdat er onvoldoende ruimte is om voldoende panelen te plaatsen. Een specialist kan je hierbij helpen. Hij of zij zal kijken hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en wat ze zullen opleveren. Ook wordt er dan berekent wanneer je zonnepanelen zijn terugverdiend.

Het type zonnepaneel

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. De meeste zonnepanelen produceren ongeveer 270 Wp. Wp staat voor Wattpiek, een eenheid waarmee het vermogen van het zonnepaneel wordt uitgedrukt. Maar er zijn panelen die veel meer opleveren. Zelfs tot 400 Wp. Zoek dus zeker de best geteste zonnepanelen vooraf op.

Als je zonnepanelen gaat kopen, kijk dan naast hoeveel ze kosten ook naar wat ze opleveren. Misschien zijn ze wat duurder, maar heb je de investering veel sneller terugverdiend omdat ze meer energie per vierkante meter opwekken.

Hoeveel per jaar kan je besparen met zonnepanelen?

Heb je een antwoord gevonden op hoeveel energie de zonnepanelen opwekken, hoeveel er op je dak passen en wat je energieverbruik is? Dan kan je je persoonlijk rendement voor zonnepanelen berekenen.

Het rendement van een paneel in Kilowattuur (kWh) is 90% van de capaciteit in Wp. Dit hangt af van welk type paneel je kiest. Laten we voor het gemak het gemiddelde nemen. Dus 0,9 x 270 Wp = 243 kWh per jaar. Als er 10 panelen op je dak passen, geven die zonnepanelen je 10 x 243 kWh = 2430 kWh per jaar. Zeker een mooie opbrengst!

Shares
Share This