Zonnepanelen zijn niet alleen een milieuvriendelijk alternatief, ze zijn ook goed voor uw portemonnee. We zetten alle voordelen ervan eens voor u op een rijtje.

Voorbeeld gemiddeld Nederlands gezin

Algemeen kan gesteld worden dat u per Wattpiek (Wp) 0,85 kWh kan genereren. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt zo’n 3.500 kWh, wat omgerekend neerkomt op 4.118 kWh. Stel dat u besluit enkele zonnepanelen te plaatsen voor dat gemiddelde verbruik en dat u momenteel zo’n 18 cent betaalt per kWh. Dan brengen uw zonnepanelen maar liefst 741,24 euro op. Per zonnepaneel is dat zo’n 41 euro per jaar. Een bedrag dat best kan tellen wanneer u weet dat de gemiddelde levensduur van zonnepanelen 25 jaar is.

Wanneer u dan de totale kosten van uw zonnepanelen, inclusief de omvormer die u na 10 jaar moet vervangen, deelt door dit bedrag, komt u uit op uw terugverdientijd. Stel dat u 7.000 euro betaalt, dan heeft u alles terugverdiend op minder dan 10 jaar. Dat is meteen ook de gemiddelde terugverdientijd in Nederland.

Voorbeeld gemiddeld Nederlands gezin

Welke andere factoren bepalen mijn rendement?

Er zijn allerlei factoren die deze terugverdientijd beïnvloeden. Zo hangt u uiteraard af van de hoeveelheid zon, en dus ook van eventuele bomen rond uw huis die deze zonnestralen kunnen tegenhouden. Er wordt daarom aangeraden uw zonnepanelen in een hoek van 36 graden naar het zuiden te plaatsen.

Daarnaast bent u ook afhankelijk van kost van elektriciteit. Stel dat deze daalt in de jaren nadat u de zonnepanelen plaatste, dan is het evident dat uw voordeel kleiner is. Idem wanneer u uw zonnepanelen slecht onderhoudt en u er daardoor minder lang van kan genieten. Tot slot is het ook belangrijk te weten of uw gemeente bepaalde voordelen, zoals subsidies, verleent aan eigenaars van zonnepanelen.

Teruggaaf BTW

U kan bovendien beslissen de energie te verkopen aan uw energieleverancier. U wordt als ondernemer beschouwd en kan daardoor teruggaaf vragen van de BTW die u betaald heeft op uw zonnepanelen. Indien u dit bedrag meeneemt in bovenstaand voorbeeld, dan is uw terugverdientijd nog lager. Bij een BTW-tarief van 21 procent betekent dat immers dat u op een investering van 7.000 euro maar liefst 1.470 euro kan terugvorderen van de belastingdienst.

Prijzen vergelijken loont!

Wanneer u beslist zonnepanelen aan te schaffen, doet u er goed aan offertes van verschillende leveranciers te vragen. De prijzen van de leveranciers kunnen namelijk heel erg verschillen. Door een grondige vergelijking te doen, kan u tot 40 procent besparen. Daarnaast is het ook verstandig om gebruikt te maken een van de energievergelijkers. Ondanks dat je zonnepanelen hebt kun je hier namelijk alsnog veel geld besparen.

Shares
Share This