De potentie van de zon is waanzinnig: de kern van de zon produceert immense temperaturen, die kunnen oplopen tot maar liefst 15 miljoen graden Celsius! Deze bonk aan warmte en lichtenergie zorgt ervoor dat mensen op de aarde kunnen voortbestaan, hoewel er een grote kans is dat op een dag de zon met al haar kracht de aarde zal verteren… Maar tot het zover is, zorgen we ervoor dat we er goed gebruik van maken! Dit doen we onder andere met zonnepanelen, om onze dagelijkse elektriciteitsverbruik op te laten wekken door de ongekende energie van de zon. In dit artikel vertellen we je meer hoe de toekomst eruit ziet voor zonnepanelen. Lees dus snel verder!

De huidige staat van zonne-energie

De zon is een ongelofelijke bron van onbenutte potentie; wereldwijd halen we slechts 1% van onze totale energiebronnen uit zonne-energie. Gelukkig stellen diverse prognoses dat dit percentage in de komende 30 jaar omhoog kan schieten naar tot wel 27%. Hiervoor moeten zonne-energiesystemen flink opgeschaald worden, door middel van onder meer zonneboerderijen en centrales voor geconcentreerde zonne-energie. Dit kan ervoor zorgen dat zonne-energie veruit de grootste energiebron ter wereld zal worden en koolstofemissies vermindert worden met ongeveer 6 miljard ton per jaar.

Uitdagingen voor de zonne-industrie

Om de potentie van zonne-energie te vergroten, is het van essentieel belang om een hoger rendement te behalen met zonnepanelen. Tegenwoordig weten zonnepanelen een rendement te bereiken van ongeveer 33%, wat betekent dat zelfs onder de meest ideale omstandigheden een groot deel van de zonnestraling verloren gaat. Daarom investeert de zonne-industrie hevig in technologieën die een hogere efficiëntie kunnen verwezenlijken, zoals multi-junction zonnecellen. Dit soort zonnecellen zijn namelijk in staat om verschillende golflengten van binnenkomend zonlicht te absorberen door middel van verschillende lagen te gebruiken, waardoor ze meer zonlicht in elektriciteit kunnen omzetten dan de zogenaamde single-junction cellen.

Als je alvast op zoek bent naar zonnepanelen voor je woning met het hoogste rendement, dan kies je voor het deskundige advies van Zonnekeus om het zonnetje in huis te halen!

Een ander groot obstakel is het produceren van betrouwbare opslagmethoden van zonne-energie. Opslag van zonne-energie verzekert dat de overtollige elektriciteit die gedurende de dag wordt opgebouwd, kan worden gebruikt wanneer er geen zonlicht opgenomen kan worden. Opslagsystemen worden vandaag de dag geproduceerd door dure lithium-ion batterijen. De impact van de mijnbouw van lithium op het milieu en sociale omstandigheden in landen zoals Bolivia is op zijn minst bedenkelijk te noemen en grote belanghebbenden moeten aangedrongen worden op het verder ontwikkelen van een duurzame extractie.

Shares
Share This