Dat groene energie de toekomst wordt is inmiddels bij vrijwel iedereen bekend. Hoe je de beste leverancier van groene energie uitkiest is echter minder bekend. Toch zitten er grote verschillen in de leveranciers van deze energie. Om de beste uit te kiezen is veel onderzoek nodig. Waar moet je op letten en wat is belangrijk bij groene energie?

Mogelijkheden groene energie leveranciers

Er zijn een hoop bedrijven die groene energie leveren. De bekendste hierin zijn Eneco, Essent en Greenchoice. Deze bedrijven leveren allemaal de groene energie op hun eigen manier. Zo leveren Essent en Greenchoice bijvoorbeeld ook zogenaamde groen gas. Met dit groene gas compenseren deze bedrijven hun ecologische voetafdruk door bomen en bossen te planten. Door middel van het planten van deze bossen en bomen compenseren ze de CO2 uitstoot die wordt veroorzaakt bij het maken van aardgas. Het aanplanten zorgt daarnaast voor diversiteit en bomen die ook verloren kunnen gaan bij de winst naar aardgas. Eneco heeft een speciaal programma waarbij je zonder zonnepanelen ook zonne-energie kan afnemen. Dit doe je door de zonne-energie van iemand anders over te kopen.

Naast al deze vormen van energie leveren deze bedrijven ook tips aan hoe je zelf groener met energie kan omgaan. Hierbij valt te denken aan tips om minder energie te verbruiken, als wel tips voor groene apparaten. Welke wasmachine of vaatwasser verbruikt het minste stroom of kortingen op zonnepanelen zijn enkele voorbeelden hiervan. Let dus goed op welke programma’s jouw huidige beheerder hanteert. Op de website van Beste Deal kun je meer informatie vinden over dit onderwerp.

Hoe vind ik de beste groene energieleverancier.v1

Onderzoeken naar groene energie

Een grote samenwerking tussen WISE, Greenpeace, Natuur & Milieu en de Consumentenbond zorgt voor een jaarlijks rapport waarin de beste energieleveranciers bekend worden gemaakt. In dit onderzoek wordt er nader gekeken hoe een leverancier omgaat met groene energie. Om dit te meten zijn de volgende criteria vast gesteld.

  • Hoe investeert een bedrijf in groene energie
  • Produceert het bedrijf zelf ook groene energie
  • Hoe koopt dit bedrijf zijn groene stroom in
  • Op welke manier komt deze groene stroom bij de consument

Heb je een energieleverancier gevonden die het beste bij jou past? Kijk dan altijd even in dit onderzoek terug hoe deze leverancier scoort in dit onderzoek.

Zelf groene energie opwekken?

Naast het overstappen op groene energie is het natuurlijk nog beter om deze energie zelf op te wekken. Daar waar in het verleden zonnepanelen een duur alternatief waren is dit tegenwoordig niet meer het geval. Zonnepanelen kunnen zelf binnen tien jaar terugverdient worden door de energie die je zelf gebruik en die je dus verkoopt aan het stroomnetwerk.

Een andere goede manier om energie op te wekken is het gebruik van warmtepompen. De warmte voor je huis kun je met een warmtepomp zelf op wekken. De aanschaf van een dergelijke warmtepomp is op dit moment nog iets lastiger terug te verdienen. Toch worden er nog steeds grote stappen gemaakt bij dit product waardoor hij steeds efficiënter en goedkoper te krijgen is.

Groene energieleveranciers vergelijken

Groene energie vergelijken kan je veel geld besparen. Er zijn verschillende vergelijkingssites waar je groene energieleveranciers kunt vergelijken op prijs en kwaliteit. Zo weet je binnen 5 minuten welke leveranciers de beste is voor jou.

 

Shares
Share This