Je hebt de stap genomen om over te stappen op groene energie. Je wilt namelijk ook jouw steentje bijdragen aan het milieu en groene energie wordt langzaam de toekomst. Echter, er bestaan zoveel groene energieleveranciers tegenwoordig. Hoe vergelijk je deze nou het beste met elkaar zodat je uiteindelijk voor de juiste groene energieleverancier kiest? In deze blog vertellen wij jou meer over de groene energieleveranciers van Nederland en hoe je deze het beste met elkaar kunt vergelijken. Bovendien kun je op Luminablog.nl nog meer over het aanbod aan groene energieleveranciers en energieleveranciers vergelijken lezen. 

De groene energieleveranciers van Nederland

Groene energieleveranciers wekken groene stroom op uit duurzame bronnen zoals zonne-energie, waterkracht, windenergie en biomassa. Energieleveranciers mogen officieel elektriciteit als groene stroom verkopen als ze over een Garantie van Oorsprong (GVO) beschikken. Een GVO is een bewijsstuk waarmee de energieleverancier de afkomst van haar duurzaam geproduceerde energie kan aantonen. 

Toch zijn er grote verschillen tussen groene energieleveranciers. Zo zijn er bijvoorbeeld nog steeds een aantal energieleveranciers die stroom leveren uit kolencentrales. De meeste groene energieleveranciers bieden met GVO’s “vergroende” stroom aan. Vergroende stroom is als het ware grijze stroom die niet op een duurzame manier is opgewekt, maar groen is gemaakt door certificaten uit het buitenland. Er zijn maar een paar groene energieleveranciers die écht groene stroom leveren.

Jaarlijks wordt er door WISE, Natuur & Milieu en de Consumentenbond onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van alle stroomleveranciers in Nederland. Vervolgens worden deze gerangschikt op hun investeringen, de productie en levering van hun energie en hun inkoopbeleid. Hieronder vind je de best beoordeelde groene energieleveranciers voor de consumentenmarkt in 2020 en hun rapportcijfers. 

  1. Pure Energie (10,0)
  2. Vrijopnaam (10,0)
  3. Energie VanOns (10,0)
  4. om | nieuwe energie (10,0)
  5. PowerPeers (10,0)
  6. HVC Energie (9,9)
  7. Energy Zero (9,8)
  8. EasyEnergy (9,6)
  9. Vandebron (9,5)
  10. Greenchoice (8,2)

De groene energieleveranciers van Nederland

Groene energieleveranciers vergelijken op kosten

Groene energieleveranciers bieden hun groene stroom voor verschillende prijzen aan. Om de goedkoopste en beste energieleverancier uit te kiezen kun je gebruikmaken van groene energievergelijkers. Er bestaan verschillende energievergelijkers die gespecialiseerd zijn in het aanbieden en vergelijken van duurzame energieleveranciers in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de Groene energievergelijker, Overstappen.nl of de energievergelijker van de Consumentenbond. Het enige wat je hoeft te doen is je adres invullen, je jaarverbruik aangeven, aangeven of je zonnepanelen hebt of niet en je huidige leverancier invullen. Vervolgens zie je dan een overzicht met o.a. de prijzen per energieleverancier, de beoordeling en de plus- en minpunten. 

De conclusie

Een goede manier om de juiste groene energieleverancier voor jou te vinden is om het onderzoeksrapport van WISE, Natuur & Milieu en de Consumentenbond te raadplegen en te kijken hoe de verschillende energieleveranciers per jaar scoren op duurzaamheid. Bovendien kun je gebruikmaken van diverse energievergelijkers op het internet. Met deze vergelijkers kun je heel gemakkelijk de meest geschikte groene energieleveranciers voor jouw persoonlijke situatie vinden. Meer informatie over de verschillende groene energieleveranciers ontvangen? Neem dan eens een kijkje op Luminablog.nl.

Shares
Share This