Het belang van het gebruik van groene energie wordt steeds groter. Steeds vaker zijn er berichten in de internationale en nationale media te zien over gebeurtenissen die aantonen dat het klimaat snel veranderd. Daarom wordt het tijd om het gebruik van fossiele brandstoffen drastisch te verminderen. Materialen zoals olie, gas en kolen hebben namelijk een zeer negatief effect op het milieu en onze samenleving. Maar om te weten wat de verschillen zijn met nieuwe alternatieve energie zullen we ons eerst af moeten vragen, wat is nu eigenlijk groene energie?

De gevolgen van traditionele brandstoffen

Voordat we die vraag beantwoorden is een korte uitleg over de reden waarom de aarde opwarmt op zijn plaats. De traditionele brandstoffen zorgen voor een overschot aan CO2 en andere gassen in de atmosfeer.  Wist je trouwens dat varkens en koeien ook methaangas uitstoten door te boeren en winden te laten? Door al deze gassen in de atmosfeer wordt de warmte van de zon gevangen gehouden en kan dus niet meer op natuurlijke wijze ontsnappen. Door de opwarming van de aarde ontstaan er op die manier veel problemen zoals de stijging van de zeespiegel door het smelten van ijskappen en gletsjers. In bepaalde delen van de wereld zal het droger worden waardoor watergebrek zal ontstaan. Hierdoor is er grote kans op het mislukken van oogsten met honger tot gevolg.

Wat is groene energie?

Omdat groene energie de energie is die wordt verkregen met behulp van wind, zon, waterkracht en warmte brengt heeft het opwekken ervan veel minder nadelig gevolgen voor het milieu. Zo wordt er in Noorwegen bijvoorbeeld veel groene energie opgewekt door gebruik te maken van waterkrachtcentrales. In andere Europese landen, zoals in ons eigen land, verschijnen steeds meer windmolenparken waarmee energie door de kracht van de wind op een duurzame manier verkregen wordt. Ook wordt steeds meer energie gewonnen door gebruik te maken van zonnepanelen. Vooral in landen waar de zon lang en veel schijnt verschijnen er steeds meer van dit soort enorme installaties.

Wat is groene energie

Hoe kun je zelf gebruik maken van groene stroom

Ook als consument kun je in eigen land steeds makkelijker gebruik maken van groene energie omdat energiemaatschappijen steeds meer en vaker dit soort energie aanbieden. Behalve door een maatschappij te kiezen die van deze energie gebruik maakt kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld zelf een aantal zonnepanelen op het dak van je woonhuis te laten installeren. Er zijn diverse aanbieders en bedrijven die gespecialiseerd zijn in de installatie en het onderhoud van dit soort apparaten. Zo gebruik je zelf de energie die opgewekt wordt en verkoop je de rest terug aan het energiebedrijf. Een andere manier om het gebruik van stroom terug te dringen is door alle lampen in en om het huis te vervangen door led-verlichting die veel minder energie verbruiken dan normale lampen. Alleen op die manier kunnen we met er met elkaar voor zorgen dat we het gebruik van de fossiele brandstoffen terugdringen.

Welke aanbieder kies je?

Veel klanten en consumenten die inmiddels al groene stroom gebruiken vinden het hun plicht om anderen op de hoogte te brengen van de kwaliteit en het aanbod dat de aanbieders van groene stroom te bieden hebben. Zij zijn het die reviews achterlaten om aan te tonen hoe de 

energiemaatschappijen en soortgelijke bedrijven te werk gaan en hoe groen de energie die zij leveren echt is.

Shares
Share This